Maanantai 18.2.2019

Sauli Niinistö ja Angela Merkel keskustelivat hermomyrkkyiskusta – aloite tuli Suomesta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
25.3.2018 18:31
  • Kuva: Ari Lahti / All Over Press
    Kuva
    Sauli Niinistö ja Angela Merkel keskustelivat puhelimessa sunnuntaina. Arkistokuvassa Niinistö ja Merkel Mäntyniemessä keväällä 2015.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat sunnuntaina puhuneet puhelimessa Salisburyn hermomyrkkyiskun aiheuttamasta tilanteesta.

Lisäksi he puhuivat presidentin kanslian mukaan muista ajankohtaisista kansainvälisistä kysymyksistä. Puhelu käytiin Suomen aloitteesta.

Suomessa ja muissa EU-maissa mietitään parhaillaan , millaisiin vastatoimiin Venäjää kohtaan on syytä ryhtyä Britanniassa tehdyn hermomyrkkyiskun takia. The Independentin mukaan ainakin Irlanti, Ranska, Viro, Puola, Latvia ja Liettua harkitsevat venäläisdiplomaattien karkottamista. Osa maista päättää toimistaan ehkä jo huomenna maanantaina.

Washington Post kertoo, että myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump harkitsee karkotuksia.

–Yhdysvallat on Britannian tukena Venäjän törkeän toiminnan tuomitsemisessa. Presidentti harkitsee vaihtoehtoja, Valkoisen talon tiedottaja Raj Shah sanoi Bloombergille.

Venäläinen Sergei Skripal ja hänen tyttärensä Julija joutuivat hermomyrkkyhyökkäyksen kohteeksi Britanniassa maaliskuun alussa. Britannia syyttää iskusta Venäjää. Myös muut EU-maat katsovat, että Venäjä on erittäin todennäköisesti vastuussa iskusta. Venäjä kiistää kaikki yhteydet hermomyrkkyiskuun ja syyttää asiassa Britanniaa.

Lue myös:

EU tiukkana: Venäjä todennäköisesti myrkkyiskun takana – Juha Sipilä: Britannialta 2 vakavaa väitettä

EU:n ulkoministerit sälyttivät vastuun hermomyrkkyiskusta Venäjälle – Soini vaatii sarkasmin loppua

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Turun sanomissa toimittaja/uutispäällikkö jo kyseleekin, että miten jatkot karkoitusten ja sen sellaisten kassa.

" Puigdemontista selvittiin, mutta uusi hankala päätös odottaa jo

Kovempi koitos on kuitenkin edessä, kun hallituksen pitää päättää, karkottaako Suomi venäläisdiplomaatteja."

http://www.ts.fi/uutiset/kotimaa/3890507/Kolumni+Puigdemontista+selvitti...

Nytkö Suomi kyselee Saksalta mitä Suomi saa tehdä...tai joutuu tekemään.

Markku Lehto

EU -mailla on tapana neuvotella keskenään yhteisistä toimintalinjoista. Tällaiset tapahtumat ovat omiaan tiivistämään EU-maiden yhteistyötä ja osoittavat, kuinka tärkeää on tiivistää EU:n yhteisöllisyyttä, tehostaa päätöksentekoa ja päätösten toimeenpanoa.

Kimmo Tallqvist

Eiköhän turun torin puukottaja isis-hörhöjen karkoittaminen suomesta ja uusien allahin aavikkosoturien maahantulon estäminen olisi hemmetin paljon tärkeämpää kun spekuloida mitä tehdään muutamalle jonninjoutavalle ryssädiplomaatille.
Mutta joo, ok
Kansainväliset suhteet ja diplomatia ovat toki paljon mediaseksiikkäämpi aihe kuin omien tavis kansalaisten turvallisuus.
Menkää nyt kaikki rajat auki rakkaudelle mielenosoittajapellet kadulle meuhkaamaan myös nyt turun puukottajan uhrien muistoksi ja kertokaa omaisille kuinka ihanaa on halata koko maailmaa ja ottaa kaikki kynnelle kykenevät pyrkyrit ja jopa murhaajat suomeen.
Ja ei kuulemma edes maksa kenellekkään yhtään mitään

Mikko Toivonen

Voihan asia olla niinkin, että Vladi on vakuuttanut Salelle, että meillä ei ole mitään tekemistä meidän salatuissa erikoislaboratorioissamme kehitetyn hermomyrkyn kohdistamisessa venäläiseen "maanpetturiin" ja Sale nyt kertoi tämän näkökohdan Angelalle.

Markku Lehto

Pitäisiköhän nyt odotelle spekuloinnin sijaan jotakin konkreettista tietoa niin sieltä kuin täältä jos myös tuoltakin ?

Jotain osviittaa se kyllä antaa, että yksi sun toinen maa EU:ssa ja myös USA ovat ottaneet tiukan asenteen Venäjän suuntaan. Ihan kevein perustein eivät valtiot tällaiseen lähde.

Venäjähän on vaatinut systemaattisesti näyttöä siitä, että miten se muka olisi osallistunut tuohon myrkytysoperaatioon, joka lienee teknisesti ollut erittäin vaativa. Myrkyn on pitänyt toimia juuri oikealla hetkellä, oikeassa paikassa eikä myrkyttäjistä saa jäädä minkäänlaisia jälkiä. Nykyjään äärimmäisen pienetkin määrät kemiallisia yhdisteitä jättäa jälkensä, joita voidaan analysoida. Vähän niin kuin sormen jäljet.

Tyypillistä tällaisille salaisille operaatioille ja niiden selvittelyille on se, että kukaan ei halua paljastaa kaikkea sitä mitä tietää vastapuolesta. Sehän paljastaisi "mitä minä tiedän ja miten minä tiedät mitä sinä teet". Venäjään varmasti kovasti kiinnostaa, mitä britit ( ja ehkä muutkin ) tietävät heistä ja miten he voivat tietää heistä. Ja sitähän ei britit paljasta.

Ilkka Vuori

Onhan näitä kiva spekuloida jo etukäteenkin. Kaikista asioista aina jälkeenpäin vain viitsi puhua.
Mutta se vaan, että osalla spekuloijista vain sattuu pinna olemaan niiin herkkä, että tavara tulee housuun jo ensimmäisestä poikkiteloisesta kommentista..

Kimmo Tallqvist

No onneksi viime aikoina nuo pääsääntöisesti aavikoilta tulleet vuohiin- ja lampaisiinsekaantujat ja allahiin kajahtaneet ääriaateharhaiset oliot ovat kyenneet lähinnä vain kuorma-auto ja veitsiterrori-iskuihin.
Valitettavasti muutama on oppinut jo länsimaisia aseitakin käyttämämään

Harri Tapani

James Bond tarinaa tuoreeltaan...

"Todellisuus on pelkkää James Bondia nykyään

Cambridge Analytica -keitto kuohuu sellaisella lämmöllä, että sitä voi verrata vain johonkin James Bond-leffojen SPECTRE-järjestöön. Cambridge Analytica on Brexitin ja Trumpin takana ja on nostanut myös muissa maissa poliitikkoja johtoon. Sen emoyhtiöllä on tiivis yhteys Iso-Britannian eliittiin..."

http://stacypullasorsa.puheenvuoro.uusisuomi.fi/252862-todellisuus-on-pe...

Yle myös.

https://yle.fi/uutiset/3-10129129

Harri Tapani

Muistelen lukeneeni tuollaista:

"Asianajaja lähetyksessä: Suomen lainsäädäntöä määrää EU, ei eduskunta"

https://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/asianajaja-lahetyksessa-su...

"On arvioitu, että lainsäädäntömme tulee noin 85 prosenttisesti EU:n kautta. EU-sopimusten myötä meiltä on viety oikeus päättää itsenäisesti puolustus- ,ulko- sosiaali- ja maahanmuuttopolitiikastamme..."

http://waltamedia.fi/valheilla-maksumieheksi-ja-vasallivaltioksi/

Suomen vaikutusvalta on tunnetusti parin prosentin luokkaa EU:ssa, tai käytännössä olematon.