Maanantai 17.6.2019

Kiina alkaa ”pisteyttää” kansalaisiaan: Pohjasakalle karu kohtelu – miljoonia kansalaisia kielletty jo matkustamasta

Luotu: 
27.3.2018 10:50
Päivitetty: 
27.3.2018 10:55
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Muun muassa huono liikennekäytös kuten kulkuväylien tukkiminen voi jatkossa leikata kiinalaisen "sosiaalisia pisteitä".

Kiina on ottamassa keväällä laajemmin käyttöön pahamaineista ”sosiaalisten pisteiden” järjestelmää, jota kuvaillaan tv-sarja Black Mirrorin dystopioiden tosielämän versioksi.

Huonoilla sosiaalisilla pisteillä (social credit) siunatut kansalaiset eivät muun muassa saa ostaa juna- ja lentolippuja, kertoo Mikrobitti jutussaan. Brittilehti Telegraphin mukaan käynnissä on jo kokeiluja, jotka ovat tuottaneet kotimaan matkustuskiellon noin 12 miljoonalle huonosti käyttäytyneelle kiinalaiselle. Toukokuussa systeemin käyttö on laajentumassa, kertoo muun muassa The Verge.

Suunnitelma sosiaalisten pisteiden järjestelmästä julkaistiin vuonna 2014 ja koko järjestelmän on kaavailtu tulevan voimaan 2020. Järjestelmä seuraisi kansalaisten elämää pienimpiä piirteitä myöten niin netissä kuin fyysisessä maailmassa ja palkitsisi hyvästä sekä rankaisi huonosta käytöksestä. Eri elämänalueilta kerätyt pisteet koottaisiin yhteen kansalaisen kokonaisarvoksi. Huonoista pisteistä seuraa rajoituksia.

Järjestelmässä ihmisten pisteitä voivat laskea esimerkiksi rikokset ja hölmöily talousasioissa, mutta niihin vaikuttavat myös sanomiset, ostokset ja teot esimerkiksi verkossa. Reutersin tietojen mukaan matkustusrajoituksia voidaan tulla määräämään erikoisista rikkomuksista: niitä ovat niin ”väärän informaation levittäminen terrorismista”, vanhentuneiden lippujen käyttäminen kuin kiinnijääminen tupakan polttamisesta junassa. Pisteitä voivat laskea niinkin pienet rikkeet kuin pyörän jättäminen jalkakäytävälle tai epäaidon anteeksipyynnön esittäminen.

Telegraphin mainitsemassa kokeilussa rangaistuksia on lehden mukaan seurannut jalkakäytävän tukkimisesta sekä sakkojen maksamatta jättämisestä. Kokeiluihin ihmisiä ovat houkutelleet hyvästä käytöksestä luvatut palkinnot kuten kulutusluotot – sekä mahdollisesti pelko kokeilusta kieltäytymisen seurauksista, kertoo The Wired.

Hankkeesta raportoidaan laajalti maailman mediassa. Yhdysvaltalaislehti The Atlantic varoittaa, että järjestelmä ei ole piirteiltään erityisen kiinalainen, vaan sen voisi nähdä ”tarttuvan” muuallekin maailmaan ja vaikuttavan lopulta elämään kaupungeissa ympäri maailman.

Lähteet: Mikrobitti, The Wired, The Atlantic, USA Today, Telegraph, The Verge

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"vaan sen voisi nähdä ”tarttuvan” muuallekin maailmaan "

Oireita on jo nähtävissä muuallakin, erilaiset ajatuspoliisi/dystopia sovellukset alkavat olemaan tätä päivää jo länsimaissakin. Uutisen mukaan lännessä on estotta tietyissä piireissä jo ollut ihailua Kiinan mallia kohtaan.

"Markkinatalous toimii
ilman demokratiaa

Amerikkalaismediassa vilahtelee jo sellaisia mielipiteitä, että markkinatalous toimiikin paremmin kiinalaisessa kommunismissa kuin amerikkalaisessa demokratiassa (totta!). Amerikkalaiset rahapiirit osoittavat jo julkeata ihailua kiinalaista päätöksentekojärjestelmää kohtaan, koska pääomalle on herttaisen yhdentekevää, ovatko hallituksen edustajat kommunisteja vai demokraatteja. Pääasia on se, että raha saa ratkaista."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001660682.html

Kari Kallio

#3 Siis mikä? Sekö, että kiinalaiset ovat yksi huonoimmin käyttäytyvistä kansoista! Mielestäni tuo on vain ns hyvä uutinen, ettei pölhökustaita pidäkään laskea rajan ylitse nolaamaan koko uljas maa Kiina!
Soveltaen voisi ottaa käyttöön myös Suomessa!

Tapani Tuominen

Meillähän sosiaalinen media on valjastettu kulissiksi täsmälleen samassa kehityksessä. Tännekin minut "akkreditoinut" Facebook eturivissä. On lapsellista kuvitella, ettei vastaava kehitys olisi käynnissä kaikkialla, missä on sähköä ja internet.

Pohjois-Korea tosin hoitaa homman intranetin avulla.

Harri Tapani

" On lapsellista kuvitella, ettei vastaava kehitys olisi käynnissä kaikkialla"

Jep, täällä se ilemisesti tehdään vain sen verran kierosti erilaisia hassuja sanoja käyttäen polittisessa jargonissa (tarkoitetaan päinvastaista kuin sanotaan), että monet eivät kykene huomaamaan ko.agendaa jota ajetaan.

Jari Kaisla

Suomen hallinto tykkäisi varmasti tämäntyylisestä menetelmästä. Sen avulla voisi jaella kavereille pisteitä tämän tästä ja vähentää pisteitä kaikilta muilta, jotka eivät vaurastuta hyväveli-kerhon tilipussia.

Joni Mantila

Ihan ok jos vähän rajoituksia tulisi hölmöilylle, mutta siinä menee hieman yli että myös ostoksia kytätään. Huomioidaanko myös ruokaostokset? Kyllä kameroita on hyvä olla kaupassa ja vartijoita kun joka päivä siellä porukka hölmöilee ja pistää tavaraa hameen alle, tästä uutsesta tulee mieleen ala-aste.

Kun tekee asiat hyvin niin saa papukaija -merkin ja yhden arpa-palkinnon, jos teki jotain tyhmää niin jälki-istuntoa ja taululle kirjoittamista "en enään koskaan... x 500"