Maanantai 17.6.2019

Venäjän ulkoministeri: ”Emme siedä länsimaiden röyhkeyttä - voitte olla varmoja siitä, että vastaamme”

Luotu: 
27.3.2018 16:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov.
|

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuvailee maanantaina julkistettuja venäläisdiplomaattien karkotuksia sietämättömiksi.

–Emme siedä länsimaiden röyhkeyttä. Voitte olla varmoja siitä, että vastaamme, hän sanoi uutistoimisto TASSille tiistaina.

Lavrovin mukaan EU-maiden karkotuspäätökset ovat seurausta Yhdysvaltojen painostuksesta.

–Tämä kaikki osoittaa sen, että Euroopassa on vain muutama oikeasti riippumaton maa.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharova ilmoitti aikaisemmin, että Venäjä tulee ryhtymään vastatoimiin jokaista venäläisdiplomaatteja karkottanutta valtiota kohtaan.

Kaikkiaan yli 20 maata on ilmoittanut Venäjän vastaisista toimista, pääosin diplomaattien karkotuksista. Toimet ovat reaktio Salisburyssä tapahtuneeseen myrkkyiskuun, josta länsimaat syyttävät Venäjää. Entinen venäläisagentti myrkytettiin venäläisperäisellä hermomyrkyllä Ison-Britannian maaperällä. Venäjä kiistää syytteet.

Venäjä on jo karkottanut brittidiplomaatteja Ison-Britannian toimia vastaavan määrän sekä sulkenut Britannian konsulaatteja Venäjällä.

Suomi karkottaa yhden venäläisdiplomaatin. Kansanedustajat Erkki Tuomioja (sd.) ja Laura Huhtasaari (ps.) ovat arvostelleet Suomen päätöstä.

–  Niillä tiedoilla jota minulla nyt on, en olisi tähän päätökseen ryhtynyt ja toivon että hallitukselle on enemmän tätä päätöstä perustelevaa tietoa. Vahvojenkin epäilyjen ja yhteistyövaatimusten kohdistaminen Venäjään on täysin paikallaan, mutta toimien pitäisi oikeusvaltiossa perustua riittäviin näyttöihin eikä vain epäilyihin. Emmehän me halua laskea oikeusstandardejamme samalle tasolle kuin Venäjällä, Tuomioja kirjoitti sosiaalisessa mediassa maanantaina.

Huhtasaaren mukaan Suomen olisi pitänyt odottaa.

– Pelataanko politiikkaa vai juridiikkaa? Miksi emme voineet odottaa? Venäjän vastatoimia odotellessa, hän kommentoi Puheenvuoron blogissaan.

Lue lisää:

Hallitusriveistä vastaus Erkki Tuomiojalle: ”Haluaako SDP tehdä Suomesta moraalittoman sivustakatsojan?”

Reaktio Venäjältä: Vastaamme jokaiselle maalle – karkotuksia tulossa

Sauli Niinistö: ”Syytä keskittää voimia siihen, että kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon”

Tutkijat kiittelevät Suomen ratkaisua: ”Tärkeä viestiarvo”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Totta kai Lavrov, Molotovin inkarnaatio, uhoautomaatiksi sopii. Voisiko kysyä mitä todisteita hänellä on antaa "USA:n painostuksesta" ja pitäisikö EU:n nyt päästä tutkimaan tuota kauheaa kansainvälistä rikosta. No ei voi, sehän on hävyttömintä mitä Venäjää vastaan voi tehdä. On vain sokeasti uskottava mitä Lavrov sanoo!!

Kari Kallio

Harvoin on kukaan kuullut yhden lauseen pituisia totuuden sanoja senkään miehen suusta! Venäjällä ei pärjää, jollei hallitse patologista disinformaation levittämistä. Ne ovat heidän "vuorosanojaan" - ne luulevat olevansa teatterissa, kuten kai koko Venäjän harhaan johdettu kansakin?

Ilkka Vuori

Venättä taitaa oikeasti pitää eurooppalaisia idiootteina.
Täällähän on sossut jotka on olleet ylettömän pitkämielisiä ja kärsivällisiä Venättä kohtaan.
Mutta sitten on se puoli EU:ta, jotka ovat kurkkua myöten täynnä sekä sossuja - että Venättä.

Kari Kallio

Sellainenhan olisi invaasio. Pitänee silloin panna konekiväärit asemiin, jollei muu auta?
Venäjä ei ole siinä mielessä turvaton, ettei siellä asuvat vierasmaalaiset voisi siellä olla ja asua. Viime kerralla tänne tulleet puhuivat sujuvaa venäjää.
Kyllä ne kaikkea keksii. Yhtenä kesänä polttivat sopivalla tuulella kaatopaikoillaan ongelmajätteitä, joiden savut tuli kaikki Suomeen asti. Muka metsäpalo. Haju ei ollut palaneen puun haju, vaan kaatopaikan haju.

Kari Kallio

"Niillä tiedoilla jota minulla nyt on, en olisi tähän päätökseen ryhtynyt ja toivon että hallitukselle on enemmän tätä päätöstä perustelevaa tietoa. "

No aivan varmasti ei noilla tiedoilla pitäisi tehdä yhtään mitään päätöksiä! Taatusti on Suomen keskeisiä päättäjiä asiasta informoitu perusteellisesti. Ei tuollaista päätöstä tehdä köykäisten perusteluiden johdosta...

Joni Karvinen

Jalkapallon MM kisat pois Venäjältä. Se on se viesti mitä Venäjä ymmärtää. Ei mitään muuta. Sitten Venäjän kansa havahtuu todellisuuteen. Nämä didlomaattien karkoitukset ja jonninjoutavat dialogit ovat se ja sama. Venäjä uskoo vain voimaan...