Sunnuntai 26.5.2019

Nato-pomo: ”Tämä on selvä viesti Venäjälle”

Luotu: 
27.3.2018 17:31
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg.
|

Sotilasliitto Nato peruu seitsemän venäläistä diplomaatin akkreiditoinnin päämajastaan. Lisäksi Nato peruuttaa kolme vireillä olevaa akkreditointipyyntöä. Asiasta kertoo Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg tiedotteessaan.

– Tämä on selvä viesti Venäjälle. Sen vaarallisella käyttäytymisellä on hintansa ja seurauksensa, Stoltenberg sanoo.

Hänen mukaansa Naton toimet pienentävät Venäjän Nato-edustuston kokoa kolmasosalla.

– Karkotukset on suhteutettu tarkkaan Naton velvoitteisiin ja muiden maiden toimenpiteisiin. Tämä ei muuta suhtautumistamme Venäjään. Olemme edelleen sitoutuneita sekä vahvaan puolustukseen että avoimeen dialogiin, Stoltenberg korosti.

Kaikkiaan yli 20 maata on ilmoittanut Venäjän vastaisista toimista, pääosin diplomaattien karkotuksista. Suomi karkottaa yhden venäläisen diplomaatin. Toimet ovat reaktio Salisburyssä tapahtuneeseen myrkkyiskuun, josta länsimaat syyttävät Venäjää. Entinen venäläisagentti myrkytettiin venäläisperäisellä hermomyrkyllä Ison-Britannian maaperällä. Venäjä kiistää syytteet.

Lue myös:

Venäjän ulkoministeri: ”Emme siedä länsimaiden röyhkeyttä - voitte olla varmoja siitä, että vastaamme”

Hallitusriveistä vastaus Erkki Tuomiojalle: ”Haluaako SDP tehdä Suomesta moraalittoman sivustakatsojan?”

Reaktio Venäjältä: Vastaamme jokaiselle maalle – karkotuksia tulossa

Sauli Niinistö: ”Syytä keskittää voimia siihen, että kuilu lännen ja Venäjän välillä alkaisi asettua toiseen asentoon”

Tutkijat kiittelevät Suomen ratkaisua: ”Tärkeä viestiarvo”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Nordlin

Suurin osa venäläisistä diplomaateista jää vielä Natoon, eli luottamus näyttää olevan vielä Venäjää kohtaan vahvaa ja Euroopan maat aika laiskasti ovat karkotelleet venäläisiä diplomaatteja. Luvut ovat aika pieniä.

Ilkka Vuori

Pitääkö täällä ylipäätäänkään hipsiä sukkasillaan, koko ajan peläten, mitä Venättä mahtaa ajatella ja miten reagoida ?
Tuntuu oudolta tässä vaiheessa, kun kuulutaan EU:n - jonka selän taakse nimenomaan menimme Venättä piiloon.

Juha Lapveteläinen

Suomen Venäjän Suurlähetystön palveluksessa on 58 diplomaattia, joista suurin osa toimii peite- ja tiedustelutoiminnassa olematta oikeasti diplomaatti. Kuitenkin jokainen heistä käyttää diplomaattipassia, tämä tarkoittaa suurlähetystön työntekijöiden osalta diplomaattista koskemattomuutta. Asia tarkoittaa käytännössä sitä, että kyseiset venäläiset diplomaatit voivat tehdä minkälaisia epäinhimillisiä tekoja ketä tahansa Suomen kansalaista vastaan milloin, missä ja miten tahansa, jäämättä tästä rikollisesta teosta kiinni ja saamatta siitä minkäänlaista rangaistusta vaikka heidät pidätetään suoraan rikospaikalta. Suomen Poliisiviranomaiset tai Supo eivät voi antaa venäläiselle diplomaatille edes parkkisakkoa. Olisi mielenkiintoista tietää tekevätkö entisissä itä- euroopan valtioissa Latviassa ja Liettuassa venäläiset rikollisjärjestöt yhteistyötä poliisiviranomaisten lisäksi myös venäläisten diplomaattien kanssa vaikka kyseessä olisi Nato- valtio? Suomessa tämä diplomaattiasia on jo selvitetty venäläisten ja suomalaisten rikollisjärjestöjen osalta vuosikausia sitten, ja Eestin kohdalla venäläisten rikollisjärjestöjen yhteistyö etenee paikallisen poliisiviranomaisten kanssa yhteistyössä erittäin hyvin. Peite- ja tiedustelutoimintaan voidaan tietysti myös palkata ihmisyyden vastaisesti toimiva lisävoimavara ulkopuolelta venäjän suurlähetystöä, vaikka etelä- amerikasta käsin epäinhimillisiä toimia varten.