Keskiviikko 17.10.2018

Trumpin Amazon-hyökkäys pelästytti Wall Streetin – ”Henkilökohtainen kauna toimitusjohtajaa kohtaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
3.4.2018 08:41
Päivitetty: 
3.4.2018 09:16
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Presidentti Donald Trump ja Amazonin perustaja Jeff Bezos keskustelutilaisuudessa kesällä 2017 välissään Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella.
|

Yhdysvalloissa pörssi ja sijoittajat ovat ajautuneet hämmennyksen tilaan presidentti Donald Trumpin hyökättyä toistuvasti verkkokauppajätti Amazonin kimppuun. Amerikkalaiskanava CNN kertoo, että Trumpin toiminnan takana on henkilökohtainen vihanpito Amazonin toimitusjohtajan Jeff Bezosin kanssa.

Amazonin perustanut miljardööri Bezos omistaa sanomalehti The Washington Postin, jonka kriittistä raportointia Trump on julkisesti pitkään haukkunut.

– Se, että presidentti kritisoi yhtiötä kuten hän on kritisoinut Amazonia, kun taustalla on selvästi henkilökohtainen kauna toimitusjohtajaa kohtaan, on vapaakaupan ajatusten vastaista, sanoo Wedbush Securities -yhtiön sijoitusjohtaja Ian Winer CNN:lle.

– Aina kun Trump tai kuka tahansa presidentti alkaa puuttua yritysten käyttäytymiseen, markkinoilla on syytä huoleen, sanoo UBS Asset Management -sijoitusyhtiötä edustava Erin Browne.

Lue lisää: Vihaisen Trumpin viesti ravistelee Amazonia

Hänen mukaansa Wall Street on huolestunut erityisesti siksi, että kukaan ei tiedä, mitä Trump lopulta Amazonilta haluaa.

Trump saa nyt päälleen syytteet pörssin kurimuksesta, vaikka viime vuonna hän oli tuoreena presidenttinä veronkevennyksillään nostamassa osakekursseja.  Maanantaina sekä Dow Jones- että Nasdaq-indeksit laskivat reilusti. Amazonin arvosta puolestaan katosi 36 miljardia dollaria pelkästään maanantaina, mikä vaikuttaa koko pörssimarkkinaan – Amazon on ollut yksi aiemman nousun vetureita.

Trumpin Amazoniin kohdistamat syytökset ovat vain osa pörssin ongelmia. Maailmanlaajuisen kauppasodan uhka on noussut Kiinan vastattua Yhdysvaltain tuontitulleihin omilla, 128 amerikkalaistuotetta koskevilla tulleillaan. Kiinan asettamien tuontitullien yhteisarvo on uutistoimistojen mukaan kolme miljardia dollaria. Valkoinen talo on tämän jälkeen syyttänyt Kiinaa globaalin markkinan häiriköinnistä. Osakekurssit laskevat myös Aasiassa.

LUE MYÖS:

Kiinalta kolmen miljardin dollarin vastaus Donald Trumpille: ”Tarkoitus ei ole lisätä jännitteitä”

Valkoisen talon lähteet uutissivustolle: Trump etsii pakkomielteisesti keinoja käydä Amazonin kimppuun

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Jaakko Korpi-Anttila
Jaakko Korpi-Anttila
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilari Kivi

Tottakai kaikkiin yhtiöihin saa ja pitää puuttua. Meidänkin pressan/pääministerin olisi hyvä ollut sanoa muutama sananen Nokiasta - ENNEN kuin annettiin Mikrosoftin sössiä koko yhtiö konkkaan, ja jäljelle jäin vain tylsä verkkojenrakennustoiminta. Samalla paljon talenttia hajoitettiin sinne tänne ja häipyi ulkomaille. 6Mrd€ edestä per vuosi!!!

Mikko Toivonen

Tämä on täysin normaalia Trumppia. Hän käy aina henkilöiden kimppuun ja aina sillä perusteella, että henkilö olisi hänen mahdollinen kilpailijansa seuraavissa vaaleissa jos hän itse edes sinne asti erottamatta selviää.
Kaiki verukkeet kuten Jaff Bezosion taopauksessa postin hyväksikäyttö ovat suorastaan absurdeja eikä niillä ole mitään yhteyttä edes totuuden säikeeseen. Se taas ei Trumppia lainkaan haittaa sillä onhan hän konkrettisesti ja toistuvasti osoittanut olevansa patologinen valehtelija

Mikko Toivonen

Tämä on täysin normaalia Trumppia. Hän käy aina henkilöiden kimppuun ja aina sillä perusteella, että henkilö olisi hänen mahdollinen kilpailijansa seuraavissa vaaleissa jos hän itse edes sinne asti erottamatta selviää.
Kaiki verukkeet kuten Jaff Bezosion taopauksessa postin hyväksikäyttö ovat suorastaan absurdeja eikä niillä ole mitään yhteyttä edes totuuden säikeeseen. Se taas ei Trumppia lainkaan haittaa sillä onhan hän konkrettisesti ja toistuvasti osoittanut olevansa patologinen valehtelija

Kari Lappi

Trump pyrkii yksinkertaisesti pysymään vallassa ja säilyttämään suosionsa ydinkannattajiensa joukossa. Muutenhan hän ei lupauksiaan tai sanomisiaan pidä ja hänen tapauksessaan vastuu on aina kuulijalla. Hän syö sanansa milloin milläkin verukkeella tai vain unohtaa, että oli jo luvannut jotain. Vaalilupauksistaan hän pitää kiinni kynsin hampain, koska hänen nostattamansa viha voisi hyvinkin kääntyä häntä itseään vastaan tai ainakin jättää ilman lähes minkäänlaista kannatusta.

Trump ajattelee ensisijaisesti itseään. On harhakuvitelma, että hän ajattelisi edes kannattajiensa parasta, mikäli he eivät olisi hänen oman valtansa mahdollistajia. Toki osa hänen ajamistaan asioista on sellaisia, joihin hän vaikuttaa itsekin uskovan.

Se ettei Trump kyennyt olemaan raivoamatta edes kristillisen pääsiäisen ajan, kertoo paljon hänen mielenlaadustaan, jossa mieli sinkoilee hallitsemattomasti sinne tänne erilaisten ärsykkeiden ajamana. Miten voi johtaa kansakuntaa, jos ei kykene edes johtamaan ja hillitsemään itseään edes tämän verran?

Jarmo Makkonen

Paljonkohan Suomen posti tekee tappiota kuskaamalla Kiinasta 1 euron paketteja, niistä ei voi jäädä postille kuin kiitokset. Sama ongelma varmaan USA:n postilla ja veroja kierretään postisopimuksen puitteissa. Ruotsi sensijaan on jo jotain tehnyt:

"Ruotsissa Postnord on jo ottamassa käyttöön tuntuvan lisämaksun, jonka se perii kiinalaisesta verkkokaupasta tilatun paketin vastaanottajalta. Postista vihjataan, että Suomessakin ”joudutaan pohtimaan kaikkia keinoja”, koska lähetysten toimittaminen on tappiollista toimintaa."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000005537290.html

Tapio Mäkeläinen

Olen ollut jonkun aikaa Atlantassa lomalla. Kyllä noiden jättien kuten Amazon FB Apple Google ja muut ote on kaikesta niin kova että Trump on lähinnä Don Quijotte tuulimyllyjen edessä.
Sakki on niin kyllästynyttä Trumpin ympärillä vellovaan mölyyn ettei sitä keskustelua kannata edes avata.
Pohjois-Georgian Appalakkien suunnan rutiköyhällä alueella jotain haalistuneita Great Again kylttejä näkyy mutta näkymä on lohduton. Parin tunnin ajomatka Atl loisteesta piisaa.

Washington Post jää ja Trump häipyy unholaan painajaisunena.

Juha Koponen

..wall street on uskomaton surkea loiseläjien pesä. Trump uhkaa laittaa veroja maksamaan yrityksiä. Wall streetin jätkät sanoivat, että jos hiilikaivostyölöinen saa "ilmaisen" lääkäritarkastuksen, on se kommunismia ,mutta satojen miljoonien optiot vastuuttomuuksista on markkinataloutta...