Torstai 23.5.2019

Venäjältä kova vastaus USA:lle: ”Uusi takaisku suhteille”

Luotu: 
7.4.2018 10:03
Päivitetty: 
7.4.2018 10:24
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain perjantaina julkistamia Venäjän vastaisia pakotteita on luonnehdittuja kovimmiksi sitten Krimin valtauksen vuonna 2014.
|

Venäjä on vastannut tylyin sanoin Yhdysvaltain perjantaina asettamiin uusiin pakotteisiin, jotka kohdistuvat suoraan presidentti Vladimir Putinin lähipiiriin.

–Washington on aiheuttanut jälleen uuden takaiskun Venäjän ja Yhdysvaltojen suhteille. Nyt pakotteet kohdistuvat Venäjän liiketoimintojen johtajiin, jotka eivät suostu pelaamaan Washingtonin suunnitelmien mukaan”, Venäjän Yhdsyvaltain-suurlähetystö sanoo lausunnossaan, jonka on julkaissut uutistoimisto TASS.

Yhdysvaltain perjantaina julkistamalla pakotelistalla on seitsemän venäläistä oligarkkia, joiden arvioidaan kuuluvan Putinin lähipiiriin. Lisäksi listalla on 17 korkeassa asemassa toimivaa valtion virkamiestä.

Tunnetuin nimi pakotelistalla on alumiinilla rikastunut Oleg Deripaska, jonka väitetään tehneen yhteistyötä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin entisen kampanjapäällikön Paul Manafortin kanssa. Listalla on myös pankkiiri Sergei Gorkov, joka on tavannut Trumpin vävyn Jared Kushnerin joukukuussa 2016.

Listalla on myös Arkadi Rotenbergin poika Igor Rotenberg. Rotenbergit omistavat Suomessa Helsingin areenan sekä osuuden Jokereista.

Yhdysvaltain perjantaina julkistamia pakotteita on luonnehdittuja kovimmiksi sitten Krimin valtauksen vuonna 2014.

–Yhdysvaltain viesti tunnetuille venäläisille liikemiehille on: USA voi aiheuttaa teille paljon enemmän vahinkoa kuin Putin hyötyä, ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund kommentoi Twitterissä.

BBC:n mukaan Yhdysvaltain valtiovarainministeri Steven Mnuchin perustelee uusia pakotteita sillä, että Venäjän hallitus suosii kohtuuttomasti oligarkkeja ja valtion eliittiä ja on lisäksi sekaantunut vahingolliseen toimintaan ympäri maailmaa, kuten jatkanut Krimin miehitystä ja lietsonut väkivaltaa itäisessä Ukrainassa.

–Venäjän hallitus on syyllistynyt myös tahallisiin kyberhyökkäyksiin. Pakotteiden on tarkoitus vahingoittaa Putinin hallinnosta hyötyviä, hän sanoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että pakotteet hankaloittavat oligarkkien liiketoimintaa ja nostavat heidän rahoituskulujaan. Aaltolan mukaan pakotteilla on lisäksi epäsuoria vaikutuksia Nord Stream 2 –kaasuputkihankkeeseen.

Kaasuputkihankkeen pääomistaja on Gazprom, jonka pääjohtaja Aleksei Miller on uudella pakotelistalla.

Suomi antoi torstaina hyväksyntänsä kaasuputken rakentamishankkeelle Suomen talousvyöhykkeen osalta

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"USA voi aiheuttaa teille paljon enemmän vahinkoa kuin Putin hyötyä, ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund..."

USA tosiaan jo aiheutti paljon vahinkoa Jeltisinin aikaisine 'neuvonantajineen' venäläisille ja Venäjälle kansallisvarallisuuden ryöstöön osallistuneine amerikkalaisine liikemiehineen jotka venäläisten oligarkien kanssa käytännössä tyhjäsivät maan varallisuuden, Jeltsin muuttui sankarista hylkiöksi noudattaessaan noiden neuvonantajien ohjeita, vältti maanpetossyytteet ja vankilan väistymällä paikaltaan ja luovuttaessaan ohjat toisaalle. Jopa Gorbatshov hermostui tuolloin amerikkalaisten toimintaan. Nyt amerikkalaiset vaativat että venäläiset tekisivät saman mokan uudestaan...

Nykysinhän silloiset vanhat oligarkit on aika pitkälle syrjäytetty tai maanpaossa mm. Britanniassa rahoineen. Venäjä olisi varmasti kovin kiinnostunut heistä ja heidän rahoistaan. Nykyisin siellä valtaa oligarkkienkin keskuudessa pitävät ennemmän sellaiset isänmaalliset ja myös tietysti valtaan nousseet silovikit jotka johtavat monia sikälsisiä yrityksiä ja ovat siinä sivussa rikastuneet melko lailla. Noissa silovikeissa on paljon sellaisia jotka eivät yleensä ole kovinkaan kiinnostuneita minkäänlaisesta yhteistyöstä lännen kanssa, vaan painottavat itää ja Aasiaa.

Tuota Jeltisnin ajan ryötöretkeä kansallisvarallisuuteen ja sen seurauksia kuolonuhreineen kuvasi hyvin Putiniin kriittisesti suhtautunut Glasyev kirjassaan Genocide: Russia and the New World Order, jonka kustansi amerikkalainen joskus muinoin preidenttiehdokkaanakin ollut politiikko.

https://en.wikipedia.org/wiki/Sergey_Glazyev

Putin otti Glasyevin kuitnkin hommiin talaousalan tuntemuksensa takia ja Glasyev oli myös yksi ensimmäisistä jonka kimppuun 'rauhannobelisti' Obama kävi pakottein.

Harri Tapani

Seurausta ko. politiikasta jota USA vaatii:

"Venäjällä tehtiin vastavia rakenneuudistuksia Jeltsinin aikoihin ja tuloksetkin muistuttavat hieman sikälistä menoa silloin, silloin syntyi mm. ns. Pietarin katulapset ja muuta vastaavaa, myös väestön eliniänodote alkoi köyhien keskuudessa laskea ja ne miehet sielläkin syrjytyivät suurissa määrin..."

https://www.uusisuomi.fi/comment/788240#comment-788240

Venäläiset eivät välttämättä halua palata moiseen. Suomalaiset sen sijaan hinkuu siihen...

Juha-pekka Naukkarinen

Tehokkain keino jenkeiltä olisi lisätä raakaöljyn tuotantoa Saudien ja Irakin kanssa,kuten tekivät Krimin valtauksen jälkeen,jolloin öljyn hinta tipahti yli 100$ 26$ tynnyriltä,en usko tämmösiin yhteensattumiin,historiallisesti aina kriisin sattuessa öljyn hinta nousee rajusti,Venäjän ulkomaan valuutan vähetessä armeijaan satsaukset vähenevät myös ja ruplan arvo heikkenee,venäläisten matkailu ja ulkomaiset elintarvikkeiden saanti heikkenee ja kansa alkaa vastustamaan Putinin voima politiikkaa,on myös mahdollista boikotoida ensi kesän mm jalkapallokisoja Venäjällä,sen jälkeen Putinin täytyy näyttää mahtiaan sotilaallisesti ehkä Ukrainassa tai muissa naapurimaissa,kun muuta ei ole kuin mahtava armeija,sekin vanhenee koko ajan ja ylläpito maksaa paljon,ydinaseilla uhkailua tullaan näkemään myös näiden sotilaallisten toimintojen aikana!

Harri Tapani

Kuten tuolla jo aiemmin:

"että Suomi on tehnyt kaikkensa jopa trollirintamalla, että Venäjästä muodostuisi oikeasti uhka. Suurin uhka todellisuudessa lienee se, että USA ja länsimaat tosiaan onnistuvat hajottamaan Venäjän tai saisivat siellä aikaan Ukraina kaltaisen tilanteen sisällisisotineen (asiat mitä monissa nettikommenteissakin kaivataan), seurauksena miljoonien pakolaisten vyöry tänne, se olisi uhka, epävakaat olot napurissa."

https://www.uusisuomi.fi/comment/788442#comment-788442