Sunnuntai 16.12.2018

USA syyttää suoraan Venäjää: Jopa yli 100 ihmisen pelätään kuolleen kaasuhyökkäykseksi epäillyssä iskussa Syyriassa

Jaa artikkeli:
Luotu: 
8.4.2018 09:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Syyriassa toimiva avustusjärjestö The Union of Medical Relief Organizations kertoo BBC:lle, että damaskoslainen sairaala on vahvistanut 70 kuolemantapausta.
|

Useat lääkintä-, pelastus- ja vapaaehtoisjärjestöt kertovat BBC:lle, että Syyrian Doumassa on tehty kaasuhyökkäys, jossa on kuollut jopa yli 100 ihmistä.

Tietoja iskusta ei ole vahvistettu. Syyrian hallitus sanoo syytösten olevan valetta.

Amerikkalainen Syyriassa toimiva avustusjärjestö The Union of Medical Relief Organizations kertoo BBC:lle, että damaskoslainen sairaala on vahvistanut 70 kuolemantapausta. Järjestön tiedottajan mukaan uhrien määrä saattaa alueelta saatujen tietojen perusteella olla jopa 180. Hän kertoo BBC:lle, että uhrien oireet viittaavat siihen, että iskussa on käytetty kloorikaasua tai hermomyrkkyä.

Yhdysvallat syyttää tapauksesta suoraan Venäjää. 

–Venäjä kantaa viime kädessä vastuun kemiallisten aseiden käyttämisestä syyrialaisia vastaan. Venäjä suojelee presidentti Bashar al-Assadin hallintoa ja on epäonistunut tällaisten hyökkäysten estämisessä, ulkoministeriöstä kommentoidaan CNN:lle.

Ulkoministeriön virallisessa lausunnossa vaaditaan kansainvälistä yhteisöä reagoimaan tapahtumiin, jos väitteet kaasuiskusta vahvistetaan. 

–Alueelta saadut tiedot ovat kauhistuttavia ja vaativat välitöntä vastausta kansainväliseltä yhteisöltä, jos niille saadaan vahvistus, USA:n ulkoministeriön tiedottaja Heather Nauert sanoo.

Al-Assadin hallintoa on syytetty toistuvasti kemiallisten aseiden käytöstä, muun muassa sariini-iskusta vuosi sitten.

Lue myös: USA:n lähettiläs nosti kuvan ja kysyi Venäjältä: ”Kuinka monen lapsen täytyy kuolla?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

No selvää kuitenkin on se, että venäläiset käyttävät mielellään myrkkyjä vastustajiensa eliminoimiseen tai mallirankaisuun kuten vaikkapa Litvinenkon ja Skripalien tapaus.
Kovin tosissaan ei heidän siis voida uskoa kieltäneen Assadin myrkkykaasujen käyttöä omaa kansaansakin vastaan. Vähän tyyliin Saddamin Chemical Ali.
Kansainvälisen yhteisön pitäisi kaikissa näissä myrkynkäyttötapauksissa reagoida paljon voimakkaammin ja konkreettisimmin vaikutuksin.
Esimerkiksi katkaisemalla sellaisia käyttäneen maan pankkiyhteydet.

Johnny Loikkanen

Syytökset lienevät samaa tasoa kuin valheet Irakin joukkotuhoaseista joita ei ollut. Niiden varjolla kuitenkin aloitettiin sota jonka seurauksia Eurooppa selvittelee edelleen valtavien maahanmuuttoaaltojen muodossa. USA syytti myös Al-Assadia kaasuhyökkäyksistä jo 2014. Osoittautui USA:n itse tukeminen kapinallisten tekosiksi. USA yrittää jälleen aloittaa sotaa hinnalla millä hyvänsä. Ensimmäinen uhri on jälleen kerran totuus.