Maanantai 20.5.2019

Vakava varoitus Syyrian tilanteesta: ”Olemme vaarassa ajautua akuuttiin suurvaltakonfliktiin”

Luotu: 
12.4.2018 18:53
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Carl Bild varoittaa, että Syyrian tilanne saattaa kärjistyä suurvaltojen väliseksi konfliktiksi.
|

Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri ja aikaisemmin YK:n erityislähettiläänä toiminut Carl Bild varoittaa, että Syyrian tilanne saattaa kärjistyä suurvaltojen väliseksi konfliktiksi.

–Juuri nyt eniten huolestuttaa se, että olemme vaarassa ajautua akuuttiin suurvaltakonfliktiin, hän toteaa blogissaan.

–Meillä on amerikkalainen hallinto, jonka vakaus ja strateginen näkemys jättävät paljon toivomisen varaa. Israelissa pääministerillä on kireä sisäpoliittinen tilanne. Kremlin johdosta on tullut oman kovistelupolitiikkansa ja sen seurausten vanki, Bildt jatkaa.

Bildt arvioi, ettei Yhdysvaltain presidentti Donald Trump voi olla reagoimatta tilanteeseen etenkään, kun Ranskan presidentti Emmanuel Macron on uhannut Syyriaa vastatoimilla.

–Yhdysvallat ei voi ottaa riskiä, että Ranska kävelee sen yli. Lisäksi iskun on oltava kovempi ja laajempi kuin vuosi sitten, mutta samalla iskuun osallistuvilla mailla on oltava enemmän yhtäpitävä strategia. On myös tärkeää, ettei iskua pidetä uhkana Syyriassa oleville venäläisjoukoille, jottei Venäjä koe olevansa pakotettu vastaamaan. Onnistuuko tällainen tasapainoilu? Onko se ylipäänsä mahdollista, Bildt pohtii.

Hän kuvailee tilannetta Trumpin hallinnon ensimmäiseksi varsinaiseksi ulkopoliittiseksi kriisitilanteeksi. 

–Ja se tapahtuu juuri nyt, kun uusi turvallisuusneuvonantaja on aloittanut Valkoisessa talossa eikä uutta ulkoministeriä ole vielä nimitetty.

Bildt muistuttaa, että Trump on samalla vaikeuksissa Venäjä-tutkinnan vuoksi.

–On houkuttelevaa kysyä, onko tämän päivän Yhdysvallat supervalta vai saippuaooppera. Ongelma on se, että se taitaa olla molempia, eikä tämä vastaus lisää turvallisuudentunnetta.

Emmanuel Macron sanoi aikaisemmin torstaina, että Ranskalla on todisteet siitä, että Syyrian hallitus käytti kemiallisia aseita Doumassa.

– Meillä on todisteet siitä, että Bashar al-Assadin hallinto käytti viime viikolla ainakin kloorikaasua, Macron kertoi TV-haastattelussa BBC:nmukaan.

Donald Trump varoitti keskiviikkona Syyrian hallituksen liittolaista Venäjää tulevasta ohjusiskusta. Amerikkalaiskanava CNN:n mukaan presidentin Twitter-uhkaus yllätti jopa suuren osan hänen esikunnastaan. Yhdysvallat liittolaisineen ei ole vielä päässyt sopuun mahdollisesta iskusta saati sen luonteesta, eikä Syyrian hallituksen syyllistymisestä kaasuiskuun ole varmoja todisteita.

Trump pehmensi varoitustaan torstaina. Jos aiemmat viestit antoivat ymmärtää, että isku olisi toteutumassa pian, nyt Trump CNN:n mukaanhämärsi iskun mahdollista ajankohtaa.

Lue myös: 

USA:n ohjushävittäjät ovat valmiina ja odottavat presidentin käskyä – Trump pyöritteli varoitustaan

Ranska: ”Meillä on todisteet - al-Assadin hallinto käytti ainakin kloorikaasua”

Tutkija Donald Trumpin Syyria-tviitistä: ”Vaarallisempi kuin mikään kauppasotaan liittyvä”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Heikkilä

Ei ollut kaasua. Kavalheet oli britannian ja ranskan ja usa,n, että saisivat taas syyn kahakointiin. Tämä kolmikko käyttää aina sama taktiikkaa. Surullista, mutta näin nämä toimivat. Ei siis hätää, syyria on venäjän ja assadin käsissä.

Raimo Laine

Aseet kalisevat joka puolella aina vain enemmän, jännitys kasvaa, kun joka puolella valmistaudutaan sotaan. Itämeri on ikävä esimerkki tästä. On tullut ydinaseita, ydinohjuksia, vieraita laivastoja ja taistelujoukkoja. Näin ovat sodat aina alkaneet.
Ehkä toisesta maailmansodasta on jo liian pitkä aika.

Reijo Heikkilä

Venäjä suojelee suomea usa,lta. Krimm, ja ukraina ne ovat samaa kansaa, tähän ei, eu, voi yhtään mitään. Usa, saa tyytyä katkeruuteensa, kun ei päässyt krimille rahtaamaan sotakalustojaan. Se oli kuolin isku, usa,lle ja sen tarkoitukselle.

Aki Terentjeff

Lausunnot ja uho on alkanut hiipua, kun ollaan herätty siihen että Venäjä pystyy tuhoamaan koko laivaston joka uhkaa Syyriaa, taitaa ruumissäkit loppua kesken ennen vaaleja ja virheet kumuloitua seuraavissa vaaleissa, hölmöjen virheiden takia. Vastapallo on aika paha tässä tapauksessa.

Harri Tapani

No ei kai sentään :P

Tuossa juuri eilen Youtube tyrkytti jostan syytä videoita joissa USA:n ja Venäjän alukset ammuskelevat Afrikan rannikolla merirosvoja, melko ruman näköistä touhua. Yleensä en välitä noita tai vastaavia katsella, vaan silti jostain syystä suosittelivat.

Reijo Heikkilä

Harri on naurettava. Eikös se usa, käy sotaa syyriassa, eikö se ole vierasta maata kohtaan sodassa. Niin, eipä tietenkään, sehän on vain venäjä, ei siellä muut edes ole olleet. Juu, näin oli asian laita myös irakissa, ei siellä ollut usa, eikä ranska, eikä britit. Ei, eihän ne olleet. No, tähän ei kuitenkaan britit ja ranska ja usa, mahda mitään. Saatte tyytyä katkeruuteenne, länsi ei voita venäjää koskaan, ja hyvä näin.!

Reijo Heikkilä

Britannia ja ranska ja usa. Tämän kolmikon aikaansaannos venäjää kohtaan jää pelkästään uhkailun tasolle. Ne ei kertakaikkiaan voi venäjälle yhtään mitään, se vituttaa eu,ta raskaasti. Teresa may voisi keskittyä nyt vaikka siihen myrkkyjuttuun, todisteiden etsimiseen, siinä on oikeaa työtä, ja lopetta se naurettava uho.

Reijo Heikkilä

Pakko vastata itselle. No, kuuleppas, en uskonut vielä viime yönä, että tämä kolmikko tekee sen taas., taas tekivät barbaarimaisen ja raukkamaisen rikoksen. Näin kuitenkin kävi, kuten sanoin viime yönä, tämä kolmikko tarvii siihen aina jonku tekosyyn, nyt se oli myrkkytehdas. 1990 vuonna se oli irakia kohtaan se, että siellä tehdään ydinaseita. Samoilla kaavoilla mentiin nytkin, kummassakaan tapauksessa ei löytynyt mitään, mutta kun syy tarvittiin, piti hyökätä. Tässtäkään ladosta ei ole mitään näyttöä. No, kun ei mene eu,n mallin mukaan, pomitetaan sitä syyriaa, kyllä se taipuu eu, politiikkaan, pomitetaan maan tasalle, kyllä sinne eu, politiikka saadaan. No, nyt on miettimistä ahtisaarellakin, että onkohan se eu, sittenkään rauhan asialla. Britannia, ja ranska, eikös nämä ole eu, maita.!? Ei tälläkertaa muuta.

Harri Tapani

Ei kai tämä mikään yllätys enää kenellekään ole, jopa Suomimediassakin on ollut jo useamman vuoden kauhea sotauho päällä, viholliskuvia on rakenettu ja vahvistettu ihan tieten tahtoen. Ehkä sitten jos homa eskaloituu, jäljelle jääneet voi sanoa, että sitä saa, mitä tilaa.

Preppereille tarvikkeita myyville tämä on vamaan hyvää aikaa tienata ja kertoihan se amerikkalainen maanalaisia suojia valmistava ja niistä osakkeita myyvä jo jokin aika sitten, että bisnes mene hyvin ja varakkallia (ts.eliitillä) on jo suurella joukolla jo omat osakkeet kyseisistä jopa ydinsodan kestävistä suojista.

Harri Tapani

Se on kyllä ihan omasi ja subjektiivienen näkemyksesi joka kenties on jopa propagandan avulla upotettu pääshäsi :P En muuten edes tiedä (on jäänyt uutiset välistä muutamankin otteeseen), mitä se Lavrovi on mennyt höpisemään, mutta kommenttisi kuitenkin pohjautuu enemmän mielikuvitukseesi kuin tosiasioihin, tuon siis arvaa sanoa uutisia kuulemattakin.

Reijo Heikkilä
Vastaus kommenttiin #47

Kaasuiskuista ei ole näyttöä. Jokainen voi ja saa uskoa mihin haluaa, sinä uskot siihen, että tämä kolmikko saa tappamalla rauhaa aikaan, minä taas uskon siihen, että pöytiin istuen saadan rauha nopeammin, mutta se ei onnistu, koska eu, ei sitä halua. Viimeöinen todisti taas kerran, että ahtisaarella olisi myöntämisen paikka, että eu, ei ole rauhan asialla. Ei eu, saa pommittaa, mutta viimeyönä näin kävi. Rauhan taho tarttui aseeseen.

Reijo Heikkilä

Britannia ranska ja usa, nämä kolme tahoa keksii aina jonkin syyn, että saavat aloittaa kahakan. Aina. Aina siihen etsivät syyn, että se näyttäisi koko maapallolle siltä, että tämän takia nyt hyökätään. Todellisuudessa kyse on siitä, kuka hallitsee kutakin maata, usa, ei uskontoja siedä, vaikka itsekkin kiivaasti haluaa monikansallisuutta. Eu,sta puhumattakkaan. Nyt se ei kuitenkaan sovi, että syyriaan rakennettais emirikuntia tietylle uskonnolle. Voi voi kun us,ta pelottaa, entäs jos ne lyö meitin littuun......

Jukka Lehti

Media kovin kirjoittelee Syyria kaasu iskusta, mutta joku mättää koko jutussa. Miksi käyttää kaasua tässä vaiheessa. Kyllä tässä haetaan nyt vain tekosyitä "lännensankareiden" liittyä sotaan ja levittää "demokratiaa" . Nyt kiirus mennä Syyriaan kun Venäjä teki likaisen työn kun putsasi kapinalliset pois.

Jukka Kautto

JÄITÄ HATTUUN!
MINA uutistoimisto Skopje:
Kiinan laivasto on saapunut Välimerelle ja liittyy Venäjän puolelle, mikäli
USA, Englanti ja Ranska hyökkävät Syyriaa vastaan
http://www.minareport.com/2018/04/10/chinese-navy-enters-mediterranean-i...
Bulgarian presidentti Radev: Me lähdemme NATOsta, emmekä jää USAn tykinruuaksi USAn etujen takia.
http://www.minareport.com/2018/04/12/bulgarian-president-well-quit-nato-...
USAn puolustuministeri Mattis kertoi Senaatinedustajille torstaina, ettei Pentagonilla ole mitään todisteita kloorin tai sarinin käytöstä Doumassa. Hän sanoi, että valtaosa tiedoista pohjautuu päävirran lehtien uutisiin ja sosiaaliseen mediaan.
http://www.minareport.com/2018/04/12/pentagon-no-evidence-on-syria-chem-...

Reijo Heikkilä

Juuri näin. Mitään todisteita ei kaasujutuista edes ole, tämä on nyt taas sitä, että venäjä on veturina, ja sehän vituttaa eu,ta ja usa,ta. Se on pelkästään tässä. Venäjälle eivät mahda paskaakaan, on vain pakko mustamaalata ja keksiä tekaistuja höpön löpön tarinoita. Britannia, ja ranska, ja usa, näitten olisi syytä rauhoittua, ja sivistyä. Tälle kolmikolle nauretaan kaikkialla, tosi surullista kuinka sekopäisiä ovat näitten maitten johtajat. Hoitolaitoksessa olisi tilaa. se olisi tällä hetkellä oikea paikka. Näyttää sille, että moni näitten kolmen maan johtajasta kärsii vakavia kaksisuuntaisen mielialahäiriön oireista, jotka ovat psykopaattisuuden vakavat oireet. . Hetki kestää valtavaa uhoa, ja raivoa ja kuvittelua toisen maan henkilöiden teoista jne. ,, joka saattaa pahentuessa ajaa potilaan mielisairaalaan, pysyvästi. Johtajilla tällainen tauti, se on hyvin vaarallinen.

Harri Tapani

Proxy sodiksihan niitä ennen tavattiin sanoa, mutta tässä on nyt jo mukana ihan jotain muutakin. Jos tämä eskaloituu, ei ehdi edes niitä tv-Sotia/ohjelmia varten varattuja sipsejä ja popcorneja syömään kun se mossahtaa jo täälläkin, me kun ollaan profiloiduttu tuon naapurimaan vihollisiksi tässä ihan vime aikoina kovalla työllä ja yrityksellä ja sieltä noi ohjukset ehtii tänne aika hätäseen.

Seppo Raami

USAlle ei ole miellyttävä vaihtoehto että Syyria vakautuisi ja Venäjä jäisi maahan. Arabikevään aikana USAlla oli vaikeuksia löytää hyviä liittolaisia Syyriasta eikä tilanne ole muuttunut. Nyt Damaskosin alueella sootatoimet päättyvät ja tuntuu kuin tästä syystä olisi tullut kiire. Pitää ryhtyä itse suoremmin 'edistämään demokratian toteutumista alueella'.

Juha Koponen

..Venäjän irvokas tapa saada Syyrian hirmuhallinnolta rahaa ja suorittaa palkkamurhia on koko ajan ollut hävytöntä ja törkeää. Kemiallisten aseiden käytöstä pitäisi ryhtyä lisä boikotteihin Venäjää kohtaan.
Sotilaalliset iskut ovat aivan turhia Syyriassa, koska riski roistojen kanssa on liian suuri. TAI pitäisi mennä Syyriaan ,kuten Irakiin ja vapauttaa muslimit hirmuhallinnosta. mutta on selvää, että mikään ei muuttuisi. Kukaan ei tulisi taputtamaan selkään ja kehuisi hirmuhallinnon kaatamisesta. Muslimi ukko alkaa hysteerisen pyörimisen, kun siellä ei olekkaan hirmuhallintoa, kuten on käynyt kaikkialla muslimi valtioissa.

Kemiallisten aseiden käyttö on nyt jostakin syystä IN ryssälässä. On kummallista, että uhoaminen jatkuu. Olisi siis parasta jatkaa boikotteja, jäädyttää venäläisten varoja länsimaissa jne.

Trump , May ja Marconi olisivat nyt fiksuja kun jatkaisivat Merkelin linjoilla..Lasten murhaaminen jatkuu koko ajan, on hirveää mitä Syyriassa tehdään Venäjän tukemana, siitä pitäisi ainakin puhua...

Erkki Malinen

Eikös tämä lasten tappaminen ole Israelin ja USAn intressien mukaista, mitä vähemmän muslimijea syntyy sen parempi. Eikähän siitä taida vahinkoa olla meillekkään, tämä voi kuulostaa härskiltä mutta eiköhän valtaosa ajattele näin. Tämä on länsimailta suurta teatteria että ollaan muka näistä lapsista huolissaan. Afrikassa kaapataan vähän väliä enempi tyttöjä kuin mitä täälä on myrkkyihin kuollut, eikä länsimaat siitä ole juuri korvaansa lotkauttanu.

Reijo Heikkilä

EU,n pitäisi muka olla rauhan asialla, miksi se ei sitten puutu usa,n tapporetkiin. On se ihme rauhan tyysijan tuoja tämä eu. Vai rauhan asialla. Höpö höpö. Eu, on haastamassa riitaa venäjää kohtaan jatkuvasti, esimerkkinä nordstream 2 kaasuputki. Ainaista kitinää ja uhoa,ja riidan haastamista, te teette nyt sitä ja tätä, te teette nyt niin kuin me halutaan jne, ja sillä on ehto. Voi herrajumala. Tämä koko suunsoitto eu,lla loppuu siihen, kun se hajoaa. Rauha saadaan heti kun eu, on hajonnut. Kai näete mihin jamaan on maapallon asiat menneet, syyllinen on eu. Katsokaa minkälaisen pakolaisongelman se on luonut

Reijo Heikkilä

Usa, kokee maapallon uhkana kaikki maat jotka pääsee sotilaallisesti ja aseeellisesti kultasijoille. Usa, jää jalkoihin, ja se ei voi muuta kuin uhota, että pohjoiskorea on uhka., ja sen aseet pitää hävittää. Jaa, kun usa, alkaa hävittämään itse aseensa, siitä lähtee rauhan rakentaminen koko maapallolle.. Eihän pohjoiskorea ole hyökännyt edes mihkään. Syyria, afganistan,irak. Oliko näissä pohjoiskorea, tai kiina.?

Reijo Heikkilä

Suomen ja ruotsin natoon meno ei muuta mitään. Näettehän tuon naton jo nyt. Norja on hiiren hiljaa, kuten muutkin natomaat. Ainoat tyrannisoivat natomaat taitaa löytyä tästä kolmikosta, joka on saanut kaaokseen lyhyessä ajassa monta maata. Euroopalle on jäänyt valtavat pakolaismaksut. Niin, oppirahat on maksettavana eu, erehdyksestä.

Kimmo Sakari Betser

Miten tulee käymään tällä kertaa?Peräännytäänkö taas ja harjoitetaan Obaman politiikkaa ? Jos näin käy Putinin johtama "yhtymä" saa taas lisää jalansijaa. Sitten Iran rohkenee yhä enemmän provokatoimaan Israelia ja aseellinen selkkaus voi leimahtaa koko voimassaan. Kun Turkki ampui alas marraskuussa 2015 Venäläisen SU-24:n niin Putinin hallitus osoitti huomattavaa pidättyväisyyttä. Voi olettaa että Venäläiset haluavat estää laajemman sodan.

Kimmo Sakari Betser

Erkki, kirjoitin että selkkaus voi leimahtaa koko voimallaan. En mitenkään toivo sotaa! Iranin alainen Hesbolla järjestö on niin hullu että Allahiin luottaen he uskovat että kaikki on mahdollista! Katso mitä tänään tapahtuu Gazassa! Siellä Hamasin hullut temmeltäävät.

Reijo Heikkilä

Mikään ei leimahda. Jos leimahtaa, eurooppa saa miljoonia pakolaisia. Siihen se hajoaa. EU, ja nato, ja nämä kolme tahoa, ne ei uskalla tehdä yhtään mitään. Käyttäkää ihmiset järkeänne, mikään ei leimahda, jos kunnon kahakka syttyy,se tuhoaa koko euroopan. . Britannia pelkäsi jo nähdessään Dmitri Donskoin. se jo riitti briteille. Nukkukaa siis rauhassa, nämä kolme tahoa, ne ei uskalla tehdä mitään muuta kuin uhota ja uhkailla venäjää, siihen se sitten jääkin.! Nukukaa siis yönne ihan rauhassa._!

Reijo Heikkilä

Annetaampa nyt uskontokuntien kasata emiirialueensa. Siihen on nyt paha mennä väliin. Rauha saadaan, kun usa, eristetään omaan karsinaansa. Syyria on nyt venäjän ja assadin hallussa. Rauha saatiin viimeinkin. Nyt ollaan oikealla tiellä. Kiitos suurvenäjä.!

Reijo Heikkilä

Tämän sekamelskan takia eu, joutaa romukoppaan. Eu, on taho joka kiekuu itsestään, että eu, on rauhan asialla. Eikä ole, viime yö sen taas osoitti. Kuolemankolmio iski taas, kaksi niistä eu, maita, kolmas eu, mallioppilas. Seuraavaksi, tätä monikansallisuutta halutaan kiihkeästi, samaan aikaan toisella puolella maapalloa ja samoin tälläkin haukutaan muslimeja terroristeiksi, tähän syyllistyy eu, ja usa. Juuri tämän takia ei saada rauhaa yhtään mihinkään, eripurainen vihaa synnyttävä eu, ja siihen päälle tämä tappamisfantasiaa rakastava kuolemankolmio. Atomipommiakin vaarallisempi sekoite.! Älkää siis odotelko rauhaa, se juna meni jo.!

Kari Kallio

”Olemme vaarassa ajautua akuuttiin suurvaltakonfliktiin”

Pienvaltakonfliktit ovat paljon siistimpiä? vaikka takana hääräisivätkin koko ajan suurvallat!
Eikös se oli ihan päinvastoin. On parempi, että Venäjä ja USA ottavat rehellisesti yhteen kuin käyttävät pieniä kansoja virtuaalisotiensa näyttämöinä. Kummankin suurvallan kansoille tekisi hyvää, kun ruumiita syntyisi siellä - missä niitä kuuluukin syntyä - heidän kotirintamillaan! Ei ne atomipommia kumpikaan uskalla lojauttaa; hullujahan ne olisi... tapelkaahan poijjaat niin saatte tupakkaa!

Reijo Heikkilä

Tää on nyt taas tätä. Olemme vaarassa ajautua. Höpö höpö. Britannia, ja usa, ja ranska, nämä kolme tahoa ei uskalla nostaa yhtään tussaria ilmaan venäjää kohtaan, suunsoittoon se jää, muuta he eivät uskalla. Ei koko nato, se olisi itsemurha.! . Tämä on helppo yhtälö. Siitä syntyisi koko euroopan tuho. Löytyykö niin hullua ihmistä, joka antaisi hyökkäyskäskyn.? Älkää unta nähkö. Nämä kolme tahoa, heillä on varmasti parempaa tekemistä kuin uhoaminen venäjälle. EU, on onneksemme luhistumassa, jokainen maa ajautuu omille raiteilleen, ja uho loppuu siihen. Tietty taho joutuu nuolemaan näppejään, rosvouden aikakausi on päättynyt.!

Reijo Heikkilä

Kaasuhourailut ovat britannian, ranskan ja usa,n. Nämä kolme tahoa, käyttävät aina samaa taktiikkaa, että on sitten syy aloittaa kahakat. Tätä ne käytti irakin sodan alussakin, että joo, siellä on ydisaseita, joo, ne rakentaa irakissa ydinaseita. No, mitään ei löytynyt, mutta eihän nämä barbaarit enään perääntyneet, vaan antoivat hyökkäyskäskyt. Siitä lähtien on eurooppa saanut nauttia pakolaismaksuista, täysin mitoin. Nyt syyrian kahakassa yrittävät käyttää samaa taktiikkaa, että venäjä ja syyria on syyllistynyt kaasuiskuihin, ja tekaisseet näitä halpoja väärennösfilmejään. Kaikella keinolla koitetaan saada näyttämään muun euroopan silmissä tilanne siltä, että koko euroopan hölmö kansa uskoisi tämän kolmikon valehteluun. Venäjä, sitä vastaan he eivät uskalla tehdä yhtään mitään, kaikki jää valtavaan uhoon ja uhkailuun, jolle nauretaan kaikkialla maapallolla. Britannia koittaa levitellä höpön löpön tarinoitaan tästä myrkkyjutusta, että oven kahvoihin on hierottu myrkkyä, että tytön meikkikassiin on hierotu myrkkyä, ja puun oksiin, ja auton ilmanvaihtolaitteisiin, mikä näistä, hah hah hah hah. Onkohan siellä hullujen huoneella tilaa....?

Reijo Heikkilä

Sekopäistä touhua tämä on tältä kolmikolta. Soinikin siellä koittaa sekaan kiekua, että syylliset on löydyttävä. Joo, pitää etsiä, mutta syyttelemään ei aleta kun ei ole näytön näyttöä. Eurooppa on sekaisin näitten tyhmien eu, päättäjien takia. En ihmettele kun unkari ei eu,ta halua, unkari haluaa kurin ja järjestyksen, josta eu, ei tiedä yhtään mitään, tänne voi tulla kuka tahansa, vaikka maitokärryjä työntäen jossa atomipommeja. Syyriassa on ollut usa, ensimmäisten joukossa, tutkikaapa sen touhuja, mitä kaasuvarastoja sillä jäi sinne..?