Keskiviikko 19.12.2018

”Ranska ei ole julistanut sotaa Syyrian hallitusta vastaan”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.4.2018 08:03
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Emmanuel Macron antoi pitkän tv-haastattelun sunnuntaina.
|

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kehottaa kansainvälistä yhteisöä etsimään diplomaattista ratkaisua Syyrian seitsenvuotiseen sotaan. Macron puolusti sunnuntaina länsiliittouman ohjusiskuja Syyriaan muun muassa sillä, että Syyria on sitoutunut luopumaan kemiallisista aseista, joita sen nyt uskotaan käyttäneen.

– Meillä on interventiolle täysi kansainvälinen legitimiteetti, Macron sanoi tv-haastattelussa France24:n mukaan.

– Ranska ei ole julistanut sotaa Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Macronin mukaan USA:n ja Britannian kanssa suoritettu sotilaallinen väliintulo – ensimmäinen hänen kaudellaan Ranskan presidenttinä – oli välttämätön viesti siitä, että kemiallisten aseiden käyttö siviilejä vastaan ei jää rankaisematta. Lauantain iskut kohdistuivat länsiliittouman mukaan kemiallisten aseiden tuotantolaitoksiin, ja Macronin mukaan isku onnistui ”täydellisesti”.

Macronin mukaan Ranska suostutteli iskun yhteydessä Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin paitsi rajoittamaan iskuja myös sitoutumaan Syyriassa pysymiseen pidempiaikaisesti. Trump tosin on viikonloppuna ilmoittanut, että USA pyrkii yhä vetäytymään Syyriasta.

Macron korostaa keskusteluyhteyden ylläpitämistä ja aikoo yhä vierailla suunnitellusti toukokuussa Venäjällä, Syyrian hallinnon liittolaisen luona.

Ison-Britannian pääministeri Theresa May puolustaa tänään maan parlamentin edessä iskua odotetusti korostaen iskun oikeutusta laajan kansainvälisen yhteisön silmissä, The Guardian kertoo.

Lue myös:

Uusi varoitus Syyrialle: ”Kuvat kuolleista lapsista eivät olleet valeuutisia”

Vladimir Putinilta suora uhkaus: ”Johtaa väistämättä kaaokseen”

Oliko ohjusisku Syyriaan turha? ”Poliittisesti kaikki voivat olla tyytyväisiä - tilanne jatkuu ennallaan”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli: