Maanantai 17.12.2018

Macron: EU:ssa käynnissä sisällissota liberaalin demokratian ja nousevan autoritarismin välillä

Jaa artikkeli:
Luotu: 
17.4.2018 16:40
  • Kuva: European Pressphoto Agency EPA
    Kuva
    Emmanuel Macron puhui tiistaina Strasbourgissa.
|

Ranskan presidentti Emmanuel Macron varoitti tiistaina puheessaan Euroopan parlamentissa Strabourgissa, että Euroopassa tuntuu olevan käynnissä sisällissota liberaalin demokratian ja nousevan autoritarismin välillä. Asiasta kertoo BBC

Macron kehotti puheessaan EU:ta uudistamaan sitoutumuksensa demokratiaan.

– En halua kuulua unissakävelijöiden sukupolveen, joka on unohtanut oman menneisyytensä, Macron sanoi BBC:n mukaan ja muistutti, kuinka EU nousi toisen maailmansodan jälkeen.

Puheessaan Macron tuomitsi sen, mitä hän nimittää ”suvaitsemattomuuden kiehtovuudeksi” Euroopassa.

Macron voitti uusliberaalin puolueensa kanssa Ranskan vaalit vahvalla EU:ta kannattavalla pohjalla. Toisella kierroksella kilpailijana presidentinvaaleissa oli kansallismielinen ja EU-kriittisen Kansallisen rintaman Marine Le Pen.

Strasbourgissa pitämässään puheessa Macron esitteli visiotaan EU:n demokratian uudistamisesta aikana, jolloin kansallismielisyys lisääntyy EU:ssa. Esimerkiksi Unkarissa EU-vastainen oikeistojohtaja Viktor Orban voitti kahden kolmasosan enemmistön parlamentissa, ja Venäjän vaikuttaminen eurooppalaisiin äänestäjiin aiheuttaa hermostuneisuutta.

BBC:n mukaan mepit eli eurokansanedustajat taputtivat Macronille, kun hän sanoi demokratian ”olevan sana, jolla on merkitys, joka nousee menneisyyden taistoista”.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo-Pekka Mustakallio

Lainahöyhenillä koristelua. Totalitaristisia piirteitä saaneella EU:lla ei ole enää mitään tekemistä vielä 1970- ja 1980-luvulla vallinneen Eurooppa-euforian kanssa. Silloin löydettiin naapurimaita, juhlittiin erilaisuutta, oli varaa matkustella, ja lähidemokratia oli vielä voimissaan. Tuo euforia on jo kauan sitten haihtunut, kun Brysselin byrokraattinen keskusvalta yrittää tiukentaa otettaan - ja juuri siksi menettää suosionsa, muuttuu vieraaksi ja vieroksutuksi... nyt jo vihatuksikin.

Macron esittää nyt takaoven kautta EU:lle verotusoikeutta - eli liittovaltiota ajetaan sisään askel askeleelta hivuttaen. Näinhän on pakko tehdä, sillä EU-kansalaiset tulisivat kaduille jos Bryssel yrittäisi anastaa vallan äkisti. Näin tapahtuukin aikanaan: Eurooppa muuttuu "reikälippujen" mereksi, missä EU-orjantappuralogo on leikattu pois, ja vanhat federalistijäärät seisovat leuka väpättäen hallintopalatsiensa parvekkeilla... täysin yllätettyinä niin kuin Ceaucescu tai Honecker muinoin. Tuntuma kansalaisten todellisiin ajatuksiin on menetetty, kun kriittiset äänet on kauan sitten vaiennettu, ja suloinen hymistely sokaissut johtajat: näin on historiassa käynyt kerta toisens jälkeen... ja niin nytkin, sillä oireet ovat hyvin tuttuja historiasta nekin.

Vika ei ole ensin "populistisiksi" haukutuissa, ja nyt "autoritäärisiksi" panetelluissa EU:n vastavoimissa, vaan suosionsa hassanneessa EU:ssa itsessään. Unioni toimii oman tahtonsa mukaisesti, vastoin kansalaistensa tahtoa... ja sellainen on aina päättynyt ikävästi. Vielä ehkä ehtisi palata itsenäisten valtioiden liittoon (mm. ex-presidentti Vaclav Havelin ajatus), mutta Bryssel ei halua luopua federaatio-fantasiastaan - sehän tarkoittaisi toki noloa loppua vialliselle yhteisvaluutta Eurolle. Tuo asettaa vaihteet kohti Monnet-henkistä suurkriisiä, minkä tulos on arvaamaton, ja tietää paljon sirpaleita.

Luovuttaisitteko te kohtalonne viinimäen Junckerin tai puudelipoika Macronin käsiin? Nii-in, en minäkään. "There will be blood", ilman pienintäkään epäilystä :(

Jaakko Karki

Mustakallio kirjoittaa täyttä asiaa. Lisäisin vielä että Macron haaveilee tekevänsä EUsta tulonsiirron instrumentin jolla varallisuutta kanavoidaan Saksasta ja Pohjoismaista EUn Välimeren ja Itä-Euroopan maihin, erityisesti Ranskaan joka on jo vakava "basket case".
Onneksi Saksassa on uudet tuulet ja jopa Suomessa on herätty vastustamaan tätä tulonsiirtomekanismia ja liittovaltiohankkeita.

Markku Lehto

Jokainen äänioikeutettu suomalainen voi vaikuttaa EU-asioiden hoitoon äänestämällä omaa meppi-ehdokastaan vuoden 2019 EU-parlamenttivaaleissa. Kun intoa riittää voi netistä seurata mitä EU:n hallinnossa tapahtuu:
https://europa.eu/european-union/index_fi

Kun tuon linkin avaa huomaa että tietoa EU:sta on saatavilla. Jokainen voi myös ottaa yhteyttä suomalaisiin meppeihin ja kysyä heiltä missä mennään sekä kertoa oma mielipiteensä asioista.

Toki siihen tarvitaan kansalaiselta hieman omaakin aktiivisuutta.

Harri Tapani

Mepeillä taas ei ole oikeasti ollut juuri mitään valtaa missään EU-asioissa, eivät ole saaneet ehdottaa edes lakeja vaan ovat joutuneet sumplimaan valmiiksi eteensä annettujen lakipakettien muotoja, eli ei valta siellä mepeillä ole kuten monasti luullaan, Komissio ja lobbarit tuota touhua pyörittävät virkamiesten kanssa.

Markku Lehto

Macron nuorena älykkäänä johtajana liberaalisine ajatuksineen viitoittaa osaltaan EU:lle tulevaa polkua, jossa EU:sta muodostetaan yhtenäinen ja vahva yhteisö, jossa arvostetaan länsimaista kulttuuria ja sen perintöä. EU muodostaa jo nyt 435 miljoonan ostovoimaisen asukkaan sisämarkkinat ja muodostaa vähitellen vahva poliittisen vaikuttajan. Toki EU:lla on paljon haasteita voitettavanaan, mutta sen takiahan haasteet ovat, että ne voitetaan.

Riitta Anttila

Macronilla on ennen kaikkea oma "lehmä" ojassa. Siitä ei media paljoakaan kerro mutta Ranska ei tule toimeen omillaan, taloustilanne on todella surkea. Ranskan on saatava yhteisvastuu aikaan ja siinä alkaa olla jo kiire.
EU:ssa on aivan liian paljon maita, joita pitää kaiken aikaa avustaa ja sitten näitä maita joiden pitäisi tulla toimeen omillaan kuten Ranska, Italia, Kreikkakin, mutta kun eivät tule. Lisäksi ottopoika Ukraina, joka on varsinainen rahan syöjä. IMF (myös me) maksamme heidän kaasuvelkansakin Venäjälle yli 5 miljardia.
Nuori älykäs Macron voi puhua vaikka kuinka suuria, mutta paljonko me haluamme maksaa?

Jarmo Makkonen

"Jokainen äänioikeutettu suomalainen voi vaikuttaa EU-asioiden hoitoon äänestämällä omaa meppi-ehdokastaan vuoden 2019 EU-parlamenttivaaleissa."

EU parlamentti äänestää kurkkujen käyryydestä jos saa komissiolta luvan, isot asiat päätetään Brysselin kabineteissa.

Tuomas Sikander

Kannattaa muistaa että nykyään on myös aika sairaalta pohjalta nousevaa EU-vastaisuutta.
Itse en lähtisi itsenäisyyspäivänä varjomarssivan kansallismielisen äärioikeiston kanssa minkäänlaiseen yhteiseen rintamaan.
Koen myös brittiläisen, goottilaista naamaansa roikottavan populistinaisen lähinnä demonisena hahmona.
._.

Esa Väyrynen

Tällä hetkellä EU on oligarkia ja hivuttautuu pikkuhiljaa kohti pienen kabinetin diktatuuriksi. Demokratialla ei ole mitään tekemistä EU:n kanssa. Ollaan kohta samassa tilanteessa, mistä ollaan Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan johtajia mistä milloinkin syytetty ja syrjäytetty. Köysi odottaa Brysselin tollojakin.

Jussi Keskinen

Rooman imperiumin rauniolle perustettu paavin ja frankkien johtama "Pyhä Roomalais-Saksalainen keisarikunta", näytti jo kadonneen mutta se nousee kuin fenox lintu EU:n ytimen muodossa. Joo, paljon on haasteita voitettavana , kuten Markku kirjoittaa Toki EU:lla on paljon haasteita voitettavanaan, niinpä .. tokipa on, ja mitä ne haasteet ovat sitä ei Markun selvityksestä ilmene, koskapa hän ei niitä näe, kuten ei näe moni muukaan.

Macron on ottanut ensiaskeleitaan vallanperijänä ja aseekseen hän näyttää valinneen USA:n ja presidentti Trumpin; mikä onkin hyvin ymmärrettävää, jos asiaa tarkastelee loipunajan näkökulmasta, jota ei kai kukaan sentään kehtaa kiistää.

Hän on antikansallismielinen, joka haluaa EU:sta yhtenäisen kansallismielisen diktatuurin, jolla on suuria tavoitteita ja siinä sivussa ei ole mitään väliä kuinka paljon jalkoihin tallautuu, ja kuinka paljon kärsimystä aiheutetaan.

On selvää, että hän pyrkii salaamaan ajatuksensa ja todelliset aikeensa sikäli mikäli ne ovat edes vielä hänen päässään puhjenneet täyteen kukkaan. Se mikä paljastaa hänet on yritys pukeutua demokratian kukkaan, ja rakentaa parhaansa mukaan ja EU:lle tyypillisesti pyrkii rakentamaan rautaesirippuja ja yrittää estää tiedon leviämistä.

EU:n kansalaisille tarjotaan vapautta, joka edellyttää suurta kontrollia ja nolla tason todellisia oikeuksia. Myymällä vapautta kansalaisita tulee orjia; ja vielä joku sanoo, kysyppä mepiltä missä mennään ?

Tavoiteet ovat sama kuin Marxilla ja Weishauptilla:

-järjestäytyneen yhteiskunnan tuhoaminen
-yksityisomistuksen lakkauttaminen ja perimisoikeuden kumoaminen
-isänmaallisuuden torjuminen
-perhe-elämän tuhoaminen, naisten yhteiskäyttö ja lasten ryöstö valtiolle
-kaikkien uskontojen hävittäminen
-maailmanvaltakunnan perustaminen

... ja lopputulos on karumpi kuin milloinkaan, sillä julkinen saatananpalvonta on jo hyvin käynnissä.

Te tulette tuntemaan mitä on maailma ilman Jumalaa.

Harri Tapani

"Tavoiteet ovat sama kuin Marxilla ja Weishauptilla: ..."

Itse asiassa lähes samat jutut on saanut lukea jo 90-luvulla kahdestakin lähteestä, toinen oli amerikkalainen äärioiseiston sivustoja se levisi salaliittoteoreetikkojen parissa vauhdilla pitkin maailmaa. Jokseenkin vastaavan jutun kirjoitti Venäläinen kuuluisa joskaan ei nykyisellään mitenkään merkittävä Dugin 90-luvun alussa luetttuaan juurikin niitä amerikkalaisten salaliittoteorioita. Lyhesti Duginia lainaten vuodelta 1991:

"1. Taloudellisesti:
Uusi Maailmanjärjestys edellyttää liberaalin kapitalismin täydellistä ja ehdotonta levittämistä maailman kaikkiin kolkkiin ilman kulttuurisia tai etnisiä poikkeuksia. Kaikki sosioekonomiset järjestelmät, joissa on "sosialismin", "sosiaalisen ja kansallisen oikeudenmukaisuuden", ja "sosiaalisen suojelun" piirteitä, tullaan tuhoamaan ja pakottamaan "vapaaseen markkinatalouteen".

Kaikki yritykset lähentää mondialismia ja "sosialistisia" malleja, tullaan yksiselitteisesti lopettamaan häiriköintinä, ja markkinaliberalismista tulee Maailmanhallituksen hallitseman planeetan ainoa taloudellinen järjestelmä.

2. Geopoliittisesti:
Uusi Maailmanjärjestys tulee antamaan ehdottoman etusijan maille, jotka historiallisesti ja maantieteellisesti kuuluvat "länteen", vastakohtana "itä". Jopa suhteellinen läntinen sijainti suhteessa lähimpään naapuriinsa tulee antamaan suositummuusaseman tähän nähden. Myöskään esim. toisessa maailmansodassa toteutunut liittoutuma -länsi ja itä vastaan keskusta (Saksa)- ei tule enää toistumaan nykyaikaisessa mondialismissa. Läntinen geopoliittinen orientoituminen muodostuu absoluuttiseksi.

3. Etnisesti:
Uuden Maailmanjärjestyksen ideologia tulee vaatimaan ehdotonta rodullista, etnistä ja kulttuurista kansojen sekoittamista, antaen etusijan sentyyppiselle kosmopolitismille, jota tavataan suurissa kaupungeissa. Kansalliset liikkeet ja vähemmistökansojen taistelut oikeuksiensa puolesta, joita mondialismi käytti vielä äskettäin suuria kansoja ja imperiumeja vahingoittaakseen, tullaan tukahduttamaan päättäväisesti. Niillä ei tule olemaan mitään olemassaolon mahdollisuutta Uudessa Järjestyksessä. Kaikilla tasoilla, paikallisesta politiikasta maailmanhallitukseen ja kansainvälisiin järjestöihin, tulee vallitsemaan yksi ja sama normi: Sekoittaminen, kosmopolitismi ja erilaisuuden hävittäminen.

Aleksandr Dugin 1991 "

Noin siis Dugin tuolloin, kirjoitti uskonnostakin ja paljon muustakin, mutta kiinnostuneet hakekoon sen netistä. Dugin ei kuitenkaan ole enää mikään vaikuttaja Naapurimaassa ja lukeman mukaan jopa Kremlin epäsuosiossa ollut jo Jeltsiin aikojen jälkeen.