Lauantai 25.5.2019

Korean historiallinen päivä epäilyttää – Kim Jong-un puhuu jopa ”yhdestä valtiosta”

Luotu: 
27.4.2018 17:10
Päivitetty: 
27.4.2018 17:16
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Pohjois-Korean ja Etelä-Korean johtajat tapasivat ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.
|

Korean niemimaalla tapahtuu kummia. Pohjois- ja Etelä-Korea sopivat perjantaina päättävänsä 68-vuotisen sotatilansa ja solmivansa muodollisen rauhansopimuksen tänä vuonna.

Samalla maat sitoutuivat poistamaan ydinaseet Korean niemimaalta. Molemmat ilmoitukset tehtiin sulkeutuneen Pohjois-Korean Kim Jong-unin ja Etelä-Korean Moon Jae-inin tavattua perjantaina maiden välisellä rajavyöhykkeellä.

Sopimukset ovat yllätys, sillä Pohjois-Korea on viljellyt sotaretoriikkaansa aivan viime aikoihin asti. Monet analyytikot epäilevätkin sovun toteutumista ja pitämistä, muun muassa BBC kertoo. Pohjois-Korea on aiemminkin vetäytynyt vastaavantapaisista sopimuksista. Esimerkiksi siitä ei ole tietoa, mitä Pohjois-Korealle on luvattu vastineena ydinaseista luopumisesta, The Guardian huomioi.

– Voi tulla takapakkia, vaikeuksia ja turhautumista, Kim Jong-un varoittikin nyt.

– Voittoa ei voi saavuttaa ilman kipua.

Kaksikko jopa syleili toisiaan ja lupasi uuden aikakauden alkavan Korean niemimaalla. Kim Jong-un meni niin pitkälle, että sanoi Korean niemimaan maiden yhdistyvän jälleen ”yhdeksi valtioksi”, CNN kertoo. Hän mainitsi muun muassa toivovansa, että maiden asukkaat voisivat kulkea vapaasti maasta toiseen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on riemuinnut perjantain tapaamisen tuloksista Twitterissä. Sen sijaan esimerkiksi Ison-Britannian ulkoministeri Boris Johnson on varoittanut odottamasta liikoja.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Maailmanpolitiikan kentältä on myös toinen uutinen täällä tänään. Se ei tosin ylitä uutiskynnystä tässä lehdessä.

FBI:n erikoistutkintalautakunta on lopettanut Trumpia koskevat tutkimukset liittyen väitteisiin Venäjän vaikuttamisesta Yhdysvaltain presidentin vaaleihin. 2 vuoden tutkinnan tulos (joka oli arvattava, ottaen huomioon valtalehdistön valheellisuuden): ei yhteyttä Venäjän ja Trumpin välillä.

Kahdella vuodessa ”fake news” suolsi valhetehtaastaan 40.000 valtalehdistön kyseistä aihetta koskevan ja Trumpia rienaavan artikkelia.

Ei aihetta.

Ei korjausta.

Ei anteeksipyyntöä lukijoilta.