Maanantai 21.1.2019

Vladimir Putin paljasti elämänsä tarkoituksen 4. virkaanastujaisissaan

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.5.2018 14:37
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Vladimir Putin puhui virkaanastujaistensa jälkeen.
|

Venäjällä Vladimir Putin on aloittanut neljännen kautensa maan presidenttinä. Putin vannoi toisen peräkkäisen kuusivuotiskautensa virkavalan Kremlin suuressa palatsissa maanantaina.

Putin ilmoitti juhlallisissa virkaanastujaisissaan myös elämänsä tarkoituksen, uutistoimisto Tass kertoo. Se on sovelias neljännen kautensa aloittavalle valtionpäämiehelle: Venäjän ja sen kansan palveleminen.

– Olen erittäin tietoinen kolossaalisesta vastuustani kaikille teille, koko multietniselle kansallemme, vastuustani Venäjälle, mahtavien voittojen ja saavutusten valtiolle, Putin sanaili.

– Uskon, että velvollisuuteni ja koko elämäni tarkoitus on tehdä kaikkeni Venäjän hyväksi, sen rauhanomaisen ja menestyksekkään nykypäivän sekä tulevaisuuden eteen, ja jokaisen venäläisen perheen hyvinvoinnin vuoksi.

Putin käytti jälleen viimeaikoina suosimaansa termiä läpimurto, joita Venäjä hänen mukaansa tarvitsee kaikilla elämänalueilla.

– Olen vakuuttunut siitä, että nämä läpimurrot voi varmistaa vain vapaa yhteiskunta, joka hyväksyy kaikki uudet asiat ja kehityksen ja vastustaa epävarmuutta, jämähtämistä ja protektionismia, Putin sanoi.

Putinin kaksi ensimmäistä presidenttikautta olivat nelivuotisia, mutta presidenttikauden kestoa pidennettiin kahdella vuodella tämän jälkeen.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Mononen

Putin tekee politiikallaan maalleen historiallisen suuren karhunpalveluksen. Jos Neuvostoliiton hajoaminen oli hänen sanojensa mukaan "aikamme suurin geopoliittinen katastrofi", niin Putin saa itse aikaan paljon pahemman katastrofin tekemällä Venäjästä eristäytyneen roistovaltion.

Kansana lahjakkaat ja viisaat venäläiset ovat ansainneet paljon parempaa kuin Putinin pilaamaan heidän tulevaisuutensa.

Timo-Pekka Mustakallio

Nyky-Venäjästä ja Putinista henkilönä voi olla mitä mieltä tahansa, mutta menneen pian 20 vuoden aikana maa on edennyt valtavin harppauksin NL:n jälkeisestä kaaoksesta. On siis annettava tunnustus, neutraalista näkökulmasta, Putinin kyvyille managerina, ja toki kyvyille kerätä päteviä kumppaneita ja alaisia ympärilleen.

Jos - ja kun - Länsi on viime vuosina saanut useita kertoja pahasti näpeilleen... se kertoo pikemminkin "meidän joukkueen" päätöksentekijöiden ja päätösten heikosta laadusta: heitä ja niitä on hyvin aiheellista kritisoida, vaatia korkeampia standardeja myös omalta joukkueelta. Meillä menee huonosti, koska emme tehneet noin ajoissa: seurauksena niin Eurooppa kuin Yhdysvallatkin ovat taantuneet, jopa jo kriisissä.

Ajatella, että EU:n johtajaksi nostettiin vuonna 2014 laajalti kyvytön, liikakäyttävä veronkiertokonsultti, jolla on outo ellei härski tapa nutistaa tapaamiensa ihmisten korvanipukoita: antaako se muka ammattimaisen ja luotettavan kuvan? Ei tietenkään. Junckerin nostaminen komission kärkeen oli luultavasti EU:n tuhoisa virhe: hän ei saanut EU:n kriisiä hallintaan, vaan hänen vahtivuorollaan jäsenmaiden kansalaiset ovat yhä laajemmin menettäneet luottamuksensa Brysselin keskusvaltaan. Tuore, laajalti vihattu budjettiesitys ei ole ainoastaan askel lähemmäs EU:n kuilua, vaan potentiaalisesti jo askel kuiluun mikäli myös muiden kuin Iso-Britannian kansalaiset lähtevät ajamaan maansa eroa yhä holtittomammasta unionista.

Vaikka David Cameronista voi olla montaa mieltä, olisi hänen valintansa uudistajaksi federalistijäärä Junckerin sijaan voinut olla askel kohti uskon palautumista Euroopan yhteisöön, kohti sen pelastumista. Nyt, jos ajatellaan uudistuspäätösten vitkaa, voi olla jo liian myöhäistä pelastaa unioni, sillä se on kiihtyvän negatiivisen prosessin kourissa, millä voi olla vain kurja ellei katastrofaalinen loppu.

Periaatteellisen, jämerän Putinin sijaan EU:n ohjaimissa on... outoja tyyppejä kuten Juncker, tai vaikkapa käsittämätön, hyypiömäinen Macron. Eipä ihme, että jämerämpiä, elämänmakuisia vastakandidaatteja alkaa nousta EU-opposition suunnalta.

Markku Koivisto

Sitähän se Leninsetäkin Marksin kurjistumisteoriaan perustaen intti, että vallankumous tulee ihan kohta. Marksin mukaan sen piti alkaa Saksan teollisuustyöväen parissa, mutta Lenin + kumpp. veivät sen Venäjälle, vahvasti maatalousmaahan perustaen raa'an pakkovallan. Hyvällä alulla sosialismi Saksassa olikin, muuta siitä huolimatta Leninin masinoima vallankumouksen leviäminen maailmanvallankumoukseksi jäi haaveeksi. Aika ilmeisesti heidän sisällissotansa jälkeinen kaaos, kollektivisointi ja seurauksena ollut miljoonien nälkäkuolema havahdutti länsieuroopan miettimään sosialismia uudelleen. Jopa Venäjällä taloutta joksikin aikaa vapautettiin tunnetun NEP-ohjelman mukaisesti, joka jossakin määrin nosti maata jaloilleen. Vasta Stalin valtaan nousunsa alla joutui luopumaan maailmanvallankumouksen ideasta todistellen, että kommunismiin voidaan päästä yhdenkin maan puitteissa. Sitäkään aikaa ei kansan kannalta voi mitenkään pitää menestyksenä. 60-luvulla Hruštsov ilmoitti tavoitteeksi, että Neuvostoliiton elintaso ohittaa USA:n seuraavan 20 vuoden kuluessa. Se piti lopulta paikkansa sikäli, että Neuvostoliiton elintaso todella läheni sitä, mikä USA:ssa oli vallinnut 60-luvulla. Sellaisenaan ero suurin piirtein pysytteli Neuvostoliiton loppuajan eikä ole sittemminkään juuri kiriä ottanut. Tänään suunta on paremminkin päinvastainen.
Sieltä päin katsottuna veikkailuja länsimaiden kriisiytymisestä voi pitää yhtä pätevänä kuin aikanaan Leninin näkemystä Venäjän vallankumouksen paisumisesta maailman laajuiseksi.

Timo-Pekka Mustakallio

Etkö todellakaan löydä NATO:a tai CIA:ta?

Helppo juttu. Tutkipa maailman kolkkia, joissa kansainvälistä lakia ja YK-päätöslauselmia pidetään jatkuvasti pilkkana, ja aiheutetaan silkkaa sekasortoa: no kas, siellähän nuo valvonnasta irti kytkeytyneet sotaliitto-NATO ja CIA kumpikin huseeraavat :)

Risto Salonen

Läpimurto, rauhanomainen ja menestykäs nykypäivä, vapaa yhteiskunta, joka hyväksyy kaikki uudet asiat ja kehityksen ja vastustaa epävarmuutta ja jämähtämistä ja protektionismia.
Onkohan puheen kääntäjällä lääkitys kohdallaan.

Timo Nenonen

"Venäjän ja sen kansan palveleminen."
Ei ollenkaan huono tavoite ottaen huomioon, että hän on kyseisen valtion päämies. Olisi mukava jos Suomessakin vastaava johtaja oli viimeisten 20-30 vuoden ajan tavoitellut maamme parasta, mutta nämä meidän quislingit ovat pikemminkin olleet Eu.n kuin Suomen asialla.
Putin kuuluu järkijätkien vähälukuisaan heimoon. hän on ansainnut kunnioitukseni hyvänä oman kansansa parasta ajavana valtiopäämiehenä. Hyvä Putte, keep up the good work!

Kari Kallio

"Olen erittäin tietoinen kolossaalisesta vastuustani kaikille teille, koko multietniselle kansallemme, vastuustani Venäjälle.."
Kerrankin hieman valistunut puheenkirjoittaja asialla: antaa kreditejä muillekin Venäjän kansallisuuksille eikä aina vain venäläisille.