Maanantai 27.5.2019

Italia saattaa saada populistihallituksen: ”Koalitio, jota on eniten pelätty”

Luotu: 
10.5.2018 11:24
Päivitetty: 
10.5.2018 11:29
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian hallituskriisi nytkähti aavistuksen eteenpäin, kun Silvio Berlusconi antoi liittolaiselleen Matteo Salvinille luvan neuvotella Viiden tähden liikkeen kanssa.
|

Italian eurokrittiset populistipuolueet Viiden tähden liike ja La Lega yrittävät vielä viime hetkillä hallituksen muodostamista. Presidentti Sergio Mattarella on antanut puolueille aikaa huomiseen perjantaihin ennen kuin maahan nimitetään virkamieshallitus ja määrätään uudet vaalit.

Italian entinen päämininisteri, Forza Italia –puoluetta johtava Silvio Berlusconi ilmoitti myöhään keskiviikkona, että Lega voi yrittää hallitusta ilman Forza Italiaa, vaikka puolueet olivat vaaliliitossa. Viiden tähden liike on aikaisemmin ilmoittanut, ettei se halua hallitukseen Forza Italian kanssa. Samalla Berlusconi linjasi kuitenkin myös, että Forza Italia tulee parlamentissa äänestämään uuden hallituksen luottamusta vastaan.

Presidentti Mattarellan tiedetään pyrkivän välttämään tilannetta, jossa pääministeriksi nousi Legaa johtava Matteo Salvini, joka on tunnettu Eurooppa-vastaisuudestaan ja Venäjä-myönteisyydestään. Italian presidentin ei uskota haluavan pääministeri myöskään Viiden tähden liikkeen pääministeriehdokasta Luigi Di Maioa.

Italialaismedian mukaan vahvin ehdokas pääministeriksi on Legan kakkosmies Giancarlo Giorgetti. Pääministeriksi saattaisi nousta myös Viiden tähden liikettä edustava Italian parlamentin alahuoneen puhemies Roberto Fico, mutta hänen mahdollisuuksiaan heikentävät tiedot pimeistä maksuista Ficon avovaimon kotiavustajalle.

–Poliittinen hallitus näyttää nyt hieman enemmän todennäköiseltä. Tämä on kuitenkin koalitio, jota sijoitusmarkkinoilla on eniten pelätty, ING:n analyytikko Vincenzo Longo kommentoi Bloombergille.

Hallitusneuvotteluja vaikeuttaa myös se, että Viiden tähden liike ajaa Italiaan perustuloa ja Lega puolestaan tasaveroa. Tavoitteiden on katsottu olevan toistensa vastakohtia.

Lisää levottomuutta niin Italiassa kuin markkinoillakin aiheuttaa se, että Viiden tähden liikkeen perustaja ja johtaja Beppe Grillo on toistanut vaatimuksensa eurokansanäänestyksen järjestämisestä Italiassa.

Italian maaliskuun alussa pidettyjen parlamenttivaalien suurimmaksi yksittäiseksi puolueeksi nousi populistinen Viiden tähden liike 32 prosentin tuloksellaan, mutta varsinaisen vaalivoiton sai keskustaoikeiston vaaliliitto ja erityisesti siinä mukana ollut äärioikeistolainen, eurokriittinen Lega. Liittouma sai noin 37 prosenttia äänistä. Legan kanssa mukana liittoumassa olivat Forza Italia sekä Fratelli d’Italia.

Sergio Mattarella ilmoitti aikaisemmin tällä viikolla, että jos poliittista hallitus ei saada aikaan, maahan nimitetään ekonomistijohtoinen virkamieshallitus. Mattarella on esittänyt uusia vaaleja tämän vuoden lopulle tai ensi vuoden alkuun, Italian puolueet haluavat kuitenkin vaalit heti kesällä tai alkusyksystä.

Lue myös:

Näin Italia pyrkii välttämään kauhuskenaarion – Presidentiltä 3 kovaa ehtoa

Tutkijalta vakava varoitus Italian tilanteesta: ”Täysin uusi ja huolestuttava vaihe”

”Joka toinen italialainen äänesti Viiden tähden liikettä tai Lega Nordia” – Syntyykö populistihallitus?

Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

En huomannut, että tuossa olisi kerrottu "median" mielipidettä. Sen sijaan kyllä kerrottiin esimerkiksi Italian presidentin ja analyytikon (markkinoiden) näkemyksistä.

Näiden kertominen - siis normaali uutisointi - lienee Akkasen mielestä median mielipiteen välittämistä.

Äärikansallismielisistä saisi ilmeisesti kertoa vain ylistävään sävyyn: kaikki rakastavat heitä, erityisesti kaikki todelliseen "kansaan" kuuluvat.

Jarmo Makkonen

Mikäli ei hyväksy liittovaltiota ja kansallisvaltioiden hävittämistä on komission ja Suomen median mukaan populisti ja äärioikeistolainen. Samaa nimitystä käytetään myös ihmisistä jotka esittävät kritiikkiä maahanmuutosta.

Risto Nikander

Suomen populistit, (vihreät, vihervassurit, sossut), ovat pahempia kuin Italian populistit. Suomi konkurssiin, tuleville sukupolville maksettavaa ja riesaa ja kuluja, varsinkin ulkomaalaisista, Afrikkalaisista ja Lähi-Idän nuorista miehistä ja heidän jälkeläisistään.

Jaakko Aalto

Ei taida Andersson tuntevan näitä Suomen oloja. Kyllä täällä annetaan koulutusta, runsaastikin. Tarjolla on myös monernmoista terveydenhoitoa ja työvoimaakin löytyy. Työttömyys vähän vaivaa, mutta sekin ongelma on hiukan helpottamassa.

Petri Hämäläinen

„Hallitusneuvotteluja vaikeuttaa myös se, että Viiden tähden liike ajaa Italiaan perustuloa ja Lega puolestaan tasaveroa. Tavoitteiden on katsottu olevan toistensa vastakohtia.“

Haha ! Tähän US:n toimituksella on varmaan joku hyvin ammattitaitoinen perustelukin.

Timo Nenonen

"Koalitio, jota on pelätty"

Kuka tai ketkä ovat pelänneet? Eivät ainakaan ne, joille demokraattisten vaalien tulos on se ,jota olisi syytä noudattaa. Ai niin, unohdin, että Eu-maissa demokratia on kauhia hirmu mörkö, josta ei pidä välittää mitään. Koska ihmisiä ei ihan vielä olla saatu aivopestyä tarpeeksi, niin on olemassa ihmisiä, jotka ajattelevat omilla aivoillaan ja äänestävät oman valtionsa edun mukaan, EI Eu:n edun.
Eu:n myötä demokratian viimeisetkin jämät kuolevat tältä alueelta lopullisesti ja siirrymme avoimeen diktatuuriin, jonka malli on suoraan kopioitu Neuvostoliitosta.

Panu Saarela

Neuvosoliitosta - tai nyky-Venäjältä? Niillähän ei ole enää juuri eroa.

Ja jos nuo äärikansallismieliset saavat jossain maassa vallan, käy samoin kuin Venäjällä, Unkarissa tai Turkissa. Demokratia korvautuu esimerkiksi "suvereenilla" tai "kristillisellä demokratialla."

Siis totalitarismilla.