Perjantai 19.7.2019

Unkarin Viktor Orban: ”Liberaalin demokratian aika on ohi”

Luotu: 
11.5.2018 14:52
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Unkarin hallitsevan oikeistoliittouman kansanedustajat taputtivat Viktor Orbanille parlamentin istunnossa torstaina.

Liberaalin demokratian aika on ohi, julisti Unkarin nationalistijohtaja Viktor Orban torstaina aloittaessaan neljännen kautensa maan pääministerinä.

Orbanin mukaan hänen oikeistokonservatiivipuolueensa Fidesz on korvannut liberaalin demokratian ”2000-luvun kristillisellä demokratialla”, joka ”takaa ihmisten vapauden ja turvallisuuden”. Puheesta kertoo Deutsche Welle.

– Se tukee perinteistä yhden miehen ja yhden naisen perhemallia, pitää antisemitismin kurissa ja mahdollistaa kasvun, Orban julisti.

Hänen mukaansa Euroopan unionin tulisi luopua Euroopan liittovaltion ”painajaisesta”. Toisaalta hän sanoi, että Unkari tarvitsee EU:ta – ja EU puolestaan Unkaria.

EU-kriitikko Orban on ollut viime aikoina unionin kanssa nokikkain erityisesti, koska Unkari vastustaa turvapaikanhakijoiden niin sanottua taakanjakoa EU-maiden välillä. Fideszin vaalikampanjan keskeinen aihe oli etenkin muslimimaahanmuuton vastustus, vaikka maahanmuutto Unkariin on hyvin pientä. 

Fidesz liittolaisineen sai 133 paikkaa 199-paikkaisesta parlamentista viime kuun vaaleissa.

Lue myös: Macron: EU:ssa käynnissä sisällissota liberaalin demokratian ja nousevan autoritarismin välillä

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Unkarissa ja Venäjällä on molemmilla kauniit nimet totalitarismille: suvereeni demokratia ja kristillinen demokratia.

Olihan meillä myös itäiset kansandemokratiat, ja on edelleen (Pohjois-)Korean demokraattinen kansantasavalta.

Yhteistä kaikille edellisille on demokratian poissaolo. Tosin trolleille ne edustavat demokratian kirkkaimpia kukkasia.

Nico Nyman

Suomessa on liberaali näennäisdemokratia, kansa saa äänestää mutta valitut kansanäänestäjät ja ministerit ei toimi kuten kansa toivoo vaan pettää kansan luottamuksen oman etunsa (hillotolppa) nimessä... Ja kansalla ei ole oikeutta valittaa vaikka hallitus kurittaa kansaa fasistisin ottein...

Erkki Vainionpää

En oikein näe, että Orbanin politiikan taustalla olisi mitään varsinaista ideologiaa. Hänen tärkein motiivinsa on vallassa pysyminen ja tämän päämäärän varmistamiseksi hän suuntaa sanomansa kohteisiin, joista hän uskoo kannatuksensa kumpuavan. Näitä ovat EU-kritiikki, yksiavioinen heteroperhe-näkemys, antisemitisimi ja (muslimien) maahanmuuttovastaisuus. Orbanin pitää kuitenkin muuttaa Unkarin vaalijärjestelmä epädemokraattiseksi, että tämäkään agenda voi pitää hänet pitempään vallassa. Ja tämä linja johtaa Unkarin erottamiseen Euroopan Unionista ja kaikkien etujen virran loppumiseen. Joku taho tietenkin nyt tukee Orbania tässä touhussa. Kenen kanssa Orban liittoutuu sitten, jos Unkari erotetaan EU:sta. Eli Unkaria tulee ohjata pysymään liberaalin demokratian linjalla ja pysymään Euroopan Unionin perusarvoissa. Tilanteen mukaan pitää ottaa nopeasti käyttöön Unionin toimivallassa olevia taloudellisia keinoja.

Timo-Pekka Mustakallio

EU:n liittovaltiofantasiaa vastustetaan joka puolella Eurooppaa jo nyt vahvasti, ja EU:n tuoreet esitykset (budjetistaan kiinni pitäminen vaikka yhteisö supistuu, verotusoikeus, selvä uhkaus vetää tukirahahanat kiinni uppiniskaisilta Visegrad-mailta) ovat omiaan vain lisäämään tuota vastarintaa. Samalla syntyy poliitinen antifederalistinen markkinarako, johon moni muukin kuin Orban vielä iskee - olipa vastatarjous sitten puettu "kristillisen demokratian" kaapuun, tai rajumpiin. Bryssel tekee aika hullusti, kun se syöttää näitä vastavoimiaan, joiden agendat ovat epämukavia (kansallismielisyys, kun EU yrittää täysin järjenvastaisesti kitkeä Euroopassa niin vahvasti juurtuneen kansallisuusaatteen)... ja jotka epäilemättä vain radikalisoituvat EU:n kriisin edetessä.

Jos edes jonkinlainen Euroopan maiden yhteisö haluttaisiin säilyttää, kaikenkarvaisilta "orbaneilta" ottaa tuuli purjeista, tulisi EU:n nyt jo tulenpalavalla kiireellä kääntää suuntaansa itsenäisten valtioiden yhteisön suuntaan - olisi pitänyt jo vuosia sitten, sillä ehkä on jo liian myöhäistä (päätösten vitka). Ilman EU-kansalaisten nimenomaista tahtoa liittovaltiota ei todellisuudessa voi syntyä, ja kasaan pakotettuna taas liittovaltio jäisi epävakaaksi, johtaisi jäsenmaiden exit-päätöksiin... eli jo alkanut unionin hajoaminen (Brexit) yltyisi joukkopaoksi. Sanomattakin lie selvää, että jo kertaalleen näin hajonneen yhteisön uudelleen kasaaminen tulisi hyvin vaikeaksi.

Monnet-henkinen kriisi kyllä saadaan aikaan EU:n valitsemalla toimintatavalla... mutta sen tulos on arvaamaton, suurta vahinkoa syntyy, ja sekasortoinen tilannehan nostaa tyypillisesti esiin "turvallisia vahvoja johtajia", kuten vaikkapa Orbanin. Miksi ihmeessä EU manaa esiin voimia, joita se ei mitenkään pysty hallitsemaan? Miksei se käännä kurssia turvallisempaan suuntaan??? Siksikö, koska se on virkamiesviisaudella rakennettu, oman valtansa lumoissa, ja siten kaiken todellisen eurooppalaisuuden - avoimmuuden, ja eri kulttuurien sekamelskan ylistyksen - tympeä perversio?