Keskiviikko 22.5.2019

Donald Trumpin suuri operaatio alkaa Israelissa – al-Qaida julisti jihadin USA:ta vastaan

Luotu: 
14.5.2018 08:09
Päivitetty: 
14.5.2018 08:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Arkistokuvassa palestiinalaisia mielenosoittajia, jotka protestoivat Trumpin päätöstä vastaan.
|

Yhdysvallat avaa tänään maanantaina uuden Israelin-suurlähetystönsä Jerusalemissa, jonne lähetystö siirtyy Tel Avivista. Donald Trumpin vaalilupauksiin kuuluva liike herättää närää arabimaailmassa.

Trump vahvisti lähetystön siirron aiemmin tunnustamalla Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. USA katsoo muutoksen vahvistavan alueen vakautta, mutta se heikentää Yhdysvaltain roolia puolueettomana neuvottelijana alueen konfliktissa, CNN huomauttaa. Palestiinalaiset pitävät Jerusalemia omana pääkaupunkinaan ja siellä sijaitsevat monet islamin pyhät paikat.

Ääri-islamistisen terroristijärjestö al-Qaidan johtaja Ayman al-Zawahiri katsoo lähetystön siirron osoittavan, että neuvottelutaktiikka on pettänyt palestiinalaiset. Hän kannusti viikonloppuna muslimeja ryhtymään jihadiin, pyhään sotaan, Yhdysvaltoja vastaan, The Guardian kertoo. Al-Zawahirin mukaan Trump paljasti ”modernin ristiretken” todelliset kasvot päätöksellään.

Israelille Trumpin uudistus on suuri voitto ja se on otettu ilolla vastaan. Palestiinalaiset puolestaan valmistautuvat mielenosoituksiin.

Lähetystön avausjuhlallisuudet vietetään maanantaina, mutta käytännössä suurin osa Yhdysvaltain Israelin suurlähetystön henkilöstöstä jää vielä Tel Aviviin. Koko lähetystön toiminnan siirtäminen kestää jopa vuosia, Yle kertoo.

Henkilöt: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Tuolla ei ole yritystäkään sopuun.
Minusta(kin) rupeaa tuntumaan , että jenkit yliarvioivat mahtinsa. Vaikka ovat 3. Suurin valtio nuppiluvultaan ja suurin talous , niin repeäminen sinne tänne ei voi onnistua. Lyön vetoa, ettei Trump ole lukenut täyttä sivullistaakaan Ydinsulkusopimusta vaan on täysin sanansaattajien tiedossa. New Yorkin liikemiehenä kumartaa juutalaislobbya. Nyt sitten tämä lähetystön siirto. Puhdasta pottuilua isolla V: llä. Vai onko tässäkin lopuksi kysymys öljystä , jonka kulutus kasvaa tasaisesti koko ajan vaikka täällä Onnelassamme luullaan, että mehupillien kiellon ja sähköpyörien käytön myötä se laskisi. Israel on alueella tukialus, joka ei voi upota.
Usa:n saarrot ja kaupalliset sanktiot toisaalta luovat kohdemaihin omaa valmistusta ja tekniikkaa. 10 v sitten työmatkallani, etelä-afrikkalainen automaatioinsinööri ja aktiivi reserviläinen sanoi, että saarto olisi saanut jatkua pidempäänkin niin olisi monessa asiassa oltu kokonaan omavaraisia.

USA on ollut hieno maa mutta on edennyt kovin kauas siitä mikä sen perustamisen aate oli. Toivottavasti tämä Ampukaa-Kaikkia-Maaleja taktiikka ei johda katastrofiin, jonka nimeä en halua sanoa. Heillähän siitä ainoana maana käyttökokemusta on.

Heikki Rosti

U.S.A on hieno maa,suomalaiset taantumuspiirit vain putosivat kuin eno veneestä,kun U.S.A vaihtoi uuden vaihteen maailman ykkösmaassa .Onneksi tällä kertaa ei suomipojan tarvitse oksentaa verta ,kuten kohta 74 v sitten Äyräpäässä ja Vuosalmella,kun Operation Overlord osoitti suomipojalle ja natsirotille Jenkit olivat tosissaan.Tosissaan ollaan nytkin.

tom brunila

Ja kuinkahan monta kertaa muslimit ovat vannoneet aloittavansa jihadin USA:ta vastaan?
Ja jihadista, eikö se ole sisäistä kilvoittelua oman itsensä kanssa jonka tavoitteena on tehdä henkilöstä parempi ihminen ja muslimi? Näin muistan ainakin Jaakko Hämeen-Anttilan kertoneen!