Maanantai 27.5.2019

USA avaa lähetystönsä Jerusalemissa – Jo 37 kuollut yhteenotoissa Gazan rajalla

Luotu: 
14.5.2018 15:16
Päivitetty: 
14.5.2018 15:59
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Palestiinalaiset ovat protestoineet USA:n suurlähetystön siirtoa Jerusalemiin mielenosoituksilla, sillä myös he pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan.
|

Jo ainakin 37 palestiinalaista on saanut maanantaina surmansa Gazan rajalla väkivaltaisissa yhteenotoissa. Lisäksi loukkaantuneita on jopa 1300 Asiasta kertoo BBC, joka viittaa palestiinalaisviranomaisilta saatuihin tietoihin. Vain hieman aikaisemmin viranomaiset puhyivat 18 kuolleesta.

Yhteenottojen taustalla on Yhdysvaltain suurlähetystön siirto Tel Avivista Jerusalemiin. Uuden suurlähetystön avajaisia vietetään tänään.

Palestiinalaiset ovat protestoineet suurlähetystön siirtoa mielenosoituksilla, sillä myös he pitävät Jerusalemia pääkaupunkinaan. Jerusalemissa sijiatsevat myös monet islamin pyhät paikat. Israelin armeija on uutistoimistojen mukaan vastannut protestointiin tulittamalla.

–Jopa 10 000 ihmistä osallistuu väkivaltaisiin mellakoihin. Israelin armeija toimii normaalien käytäntöjen mukaisesti, israelilaislähteet kertovat BBC:lle. 

Levottomuudet Gazassa ovat jatkuneet maaliskuun lopulta asti. Tähän mennessä yli 50 palestiinalaista on kuollut levottomuuksissa kevään aikana.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti joulukuun alussa, että Yhdysvallat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi ja siirtää suurlähetystönsä sinne.

Maanantaina Trump hehkutti Twitterissä, että kyseessä on suuri päivä Israelille.

Päivitetty klo 15.59 uusilla tiedoilla uhrien määrästä.

 

 

Lue lisää:

Donald Trumpin suuri operaatio alkaa Israelissa – al-Qaida julisti jihadin USA:ta vastaan

Trumpin ilmoitus ”vaarallisin päätös, minkä USA:n presidentti on koskaan tehnyt”

Rauhanneuvottelijoilta vakava varoitus Donald Trumpille: "Jerusalem on ruutitynnyri"

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit