Maanantai 27.5.2019

Raivostunut Turkki syyttää Israelia kansanmurhasta: ”Valitettavasti USA on mukana”

Luotu: 
15.5.2018 09:36
Päivitetty: 
15.5.2018 12:36
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yli 50 ihmistä kuoli Israelin tulitettua palestiinalaisia mielenosoittajia Gazan raja-alueella.
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Mielenosoittajat yrittävät auttaa loukkaantunutta toveriaan.
|

Maanantaina palestiinalaisia tuhoisasti tulittanut Israel saa laajan tuomion maailmalta. Kovasanaisin arvostelija on Turkki, joka syyttää Israelia palestiinalaisten ”kansanmurhasta”.

Palestiinalaisviranomaisten mukaan ainakin 55 ihmistä kuoli ja yli 2000 ihmistä loukkaantui, kun Israelin joukot tulittivat mielenosoittajia Gazan ja Israelin rajalla. Israel juhli samaan aikaan Yhdysvaltain päätöstä siirtää lähetystönsä Jerusalemiin sen pääkaupungiksi tunnistamisen merkkinä. Kaupungin asema on yksi alueen konfliktin kipukohtia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan syyttää Israelia valtion terrorista ja ”kansanmurhasta”, uutiskanava al-Jazeera kertoo. Turkki julisti kolmen päivän suruajan Gazan kuolemien vuoksi.

– Israel on terroristivaltio, Erdogan sanoo.

– Se, mitä Israel on tehnyt, on kansanmurha. Tuomitsen tämän humanitaarisen draaman ja kansanmurhan, tekee sen sitten Israel tai Amerikka.

Erdoganin mielestä myös USA, jota muun muassa presidentti Donald Trumpin tytär ja neuvonantaja Ivanka Trump edusti Israelin juhlallisuuksissa, kantaa osavastuun joukkosurmasta. Yhdysvallat ja Turkki ovat Nato-liittolaisia.

– Valitettavasti Yhdysvallat otti ilman valituksia paikkansa Israelin hallituksen rinnalla tässä siviilien massamurhassa, Turkin pääministeri Binali Yildirim sanoi.

Myös muun Ranska ja YK ovat tuominneet Israelin toimet. YK vaatii tulituksen välitöntä lopettamista ja vastuullisten tuomitsemista. Ranskan presidentti Emmanuel Macron ilmoitti puhuvansa alueen toimijoille lähipäivinä.

 

Israelin pääministeri Benjamin Netanyahu on perustellut joukkojen käyttöä itsepuolustuksella. Hän viittaa mielenosoittajien pyrkimykseen ylittää raja-aidat.

– Hamasin terroristijärjestö on julistanut pyrkimyksensä tuhota Israel ja lähetti tuhansia ylittämään raja-aidan saavuttaakseen tämän tavoitteen, Netanyahu kirjoitti Twitterissä.

– Tulemme jatkossakin suojelemaan päättäväisesti suvereniteettiamme ja kansalaisiamme.

Myös Yhdysvallat syyttää tapahtumista Hamasin ”provokaatioita”.

Päivitys: korjattu jutusta virheellinen termi pommitus tulituksella.

Lue myös:

Donald Trumpin suuri operaatio alkaa Israelissa – al-Qaida julisti jihadin USA:ta vastaan

Rauhanneuvottelijoilta vakava varoitus Donald Trumpille: "Jerusalem on ruutitynnyri"

Trumpin ilmoitus raivostuttaa: ”Vaarallisin päätös, jonka USA:n presidentti on koskaan tehnyt”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Gazaa haalitseva terroristijärjestö Hamashan oli jo viikkoja aiemmin suunnitellut tuhansien ryntäystä rajan yli Israeliin.
Tuskin Turkkikaan olisi vain hiljaa katsellen seurannut tuhansien kurdien ryntäystä rajansa yli.

Heikki Rosti

Epäsymmetrisen sodan retoriikkaa,Turkin Erdogan on loistava sanaseppo,rakastaa mediassa esiintymistä ja hallitsee sanattoman viestinnän ,on kuin saksalaisten Göebbels aikanaan.Nämä ilmestyskirjan ratsastajat ovat juovuksissa pyhien verestä(syyttömästi tapettujen) .Heidän suunsa on avoin hauta kertoo vanha kirja.Lopuksi toteaisin lännen median valheellisuuden,kun sodassa informoidaan pitää löytää joku puolueeton taho ,joka uhriluvun arvioi.Länsirannalla tämä puolueeton taho palestiinan tietotoimisto???????????????????

Nico Nyman

Turkki puhuu israelin tekemästä kun 58 mielenosoittajaa ammuttiin heidän yrittäessään hyökätä rajan yli, itse turkki syyllistyi armenian kristittyjen kansanmurhaa 1915 jossa se murhasi jopa yli 50 tuhatta armenialaista ensin armeijan sotilaita sitten siviilejä... Ei turkki tätä koskaan myönnä mutta faktat puhuu puolestaa, erdoganin aikana turkista on tullut fasistinen totaliristinen islamilainen valtio joka kiristää muslimipakolaisten aallolla eurooppaa...

Atso Eerikäinen

Uutisoinnissa jatkuvasti unohtuu oleellisin kysymys: Aloittiko Israel palestiinalaisten kansanmurhan vai aloittiko Palestiina irraelilaisten kansanmurhan? Vastaus on itsestään selvä, on ollut ja tulee aina olemaan selvä.

Palestiinan tavoite ei ole rauha, vaan Israelin tuhoaminen. Sitä edistää kansanvälisessä mediassa jo ennakolta omaksuttu antisemitistinen asenne: Israel on aina syyllinen. Miksi? Tämä maapallo olisi esimerkiksi tieteellisessä mielessä 100 vuotta aikaansa jäljessä ilman juutalaisia tiedemiehiä (kymmeniä nobelisteja), kuten Einstein.

Pertti Lousaari

Lukekaa raamattuanne, eivät he ole juutalaisia,jotka silpovat lapsiaan, vaan saatanan synagogaa (Joh.ilm.2:9 ja 3:9). Eivät he ole Herran kansa, vaan perkeleestä! Kuinka kauan tätä valhetta vielä siedetään. Väkivalta on aina väärin!