Tiistai 22.1.2019

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta

Jaa artikkeli:
Luotu: 
15.5.2018 16:49
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italian hallitusneuvottelijat saivat maanantaina pari päivää lisäaikaa presidentti Sergio Mattarellalta. Kuvassa Legan delegaatio presidentin puheilla.
|

Investointipankki ABN Amron ja Oxford Economicsin ekonomistien mukaan Italian eurokriittisten populistipuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan alustava hallitusohjelma aiheuttaisi maalle jopa 100 miljardin euron lisäkustannukset toteutuessaan.

Laskelmissa on otettu huomioon Viiden tähden liikkeen erityisesti työttömille ajama perustulo, joka olisi 780 euroa kuukaudessa, mutta jonka tarkempia ehtoja ei vielä ole julkistettu. Alustavien tietojen mukaan tämä perustuloksi nimetty summa ilmeisesti maksettaisiin työttömille kuukausittain kahden ensimmäisen työttömyysvuoden ajan.

–Tämän toimen vuosittaiset kustannukset olisivat arviolta 15-30 miljardia euroa, ABN Amron vanhempi ekonomisti Aline Schuiling toteaa katsauksessaan.

Tämän lisäksi Lega ajaa Italiaan tasaveroa, joka alkuperäisen esityksen mukaan olisi 15 prosenttia, mutta saattaa tietyn tulorajan ylittäville olla 23-25 prosenttia. Schuiling laskee tämän maksavan 25-40 miljardia euroa vuosittain.

Lisäksi molemmat puolueet haluavat alentaa eläkeikää ja korottaa eläkemaksuja. Tämä maksaisi Schuilingin mukaan italialaisille 15-20 miljardia euroa vuosittain.

–Kun nämä kaikki kolme lasketaan yhteen totaalilasku tai valtion tulojen väheneminen olisi luokkaa 55-90 miljardia vuosittain. Se tarkoittaa 3-5 prosenttia Italian bkt:sta, Schuiling toteaa.

–Ilman minkäänlaisia kompensoivia toimia nämä voivat kasvattaa Italian budjettialijäämän reilusti yli Euroopan komission asettaman kolmen prosentin rajan. Lisäksi Italian velkasuhde kasvaisi rajusti tulevina vuosina, hän jatkaa.

Samanlaisiin laskelmiin on päätynyt Oxford Economicsin johtava ekonomisti Nicola Nobile, joka Financial Timesin haastattelussa varoittaa Italian budjettialijäämän voivan paisua jopa 5,5 prosenttiin. Hänen laskuissaan Viiden tähden liikkeen ja Legan hallitusohjelman lisälasku olisi peräti 100 miljardia euroa.

Aline Schuiling huomauttaa, että jo nyt Italian 132 prosentin velkasuhde on euroalueen korkein Kreikan jälkeen.

–Olemme jo aikaisemmin muistuttaneet, että nykyinen velkasuhde on taloussuhdanteen ja Euroopan keskuspankin toimien ansiota, joten Italian velkasuhde heikkenee joka tapauksessa keskipitkällä aikavälillä ilman Legan ja Viiden tähden liikkeen aikeitakin, hän kommentoi.

”Markkinoiden reaktiosta saattaa tulla ruma”

Sekä Schuiling että Nobile uskovat, että Viiden tähden liike ja Lega luopuvat loppupelissä kalliista tavoitteistaan.

–Uusi hallitus on täsmälleen samojen alijäämähaasteiden edessä kuin edellinenkin. Markkinoiden reaktiosta saattaa tulla erittäin ruma ja se saattaa olla tarpeeksi politiikan suunnan muuttamiselle, Nicola Nobile ennakoi.

Schuling puolestaan uskoo, että jos tavoitteet toteutuvat, ne tulevat olemaan paljon nyt julkisuuteen kerrottua maltillisemmat. Tässäkin on hänen mukaansa riskinsä.

–Hallituksesta saattaa tulla hyvin epävakaa ja lyhytikäinen, mikä saattaa tarkoittaa molemmille puolueille tappiota uusissa vaaleissa, koska ne ovat luopuneet poliittisesta agendastaan. 

Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelija Luigi Di Maio ja Legan johtaja Matteo Salvini selvittivät hallitusohjelmaneuvottelujen etenemistä maanantaina Italian presidentille Sergio Mattarellalle. He saivat torstaihin asti lisäaikaa neuvotteluilleen.

Mattarella on ilmoittanut sanovansa viimeisen sanan niin pääministerin kuin tärkeimpien ministereidenkin henkilöydestä.

Jos Viiden tähden liike ja Lega eivät saa hallitusta aikaan, Mattarella on kertonut nimittävänsä maahan virkamieshallituksen. Tässä tapauksessa uudet vaalit on tarkoitus järjestää joko syksyllä tai vuoden vaihteessa.

Lue myös: Italiassa taas uusi umpisolmu – Silvio Berlusconi järjesti jättiyllätyksen

Jaa artikkeli:

Kommentit