Lauantai 19.1.2019

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Beppe Grillo: ”Kaksi eri euroa voisi olla hyvä ajatus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
16.5.2018 14:50
Päivitetty: 
16.5.2018 15:06
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viiden tähden liikkeen Luigi Di Maio ja La Legan Matteo Salvini haluavat palata Maastrichin sopimusta edeltävään aikaan. Kuvassa Di Maio ja Salvini seinäpiirroksessa Roomassa.
|

Italian tulevaisuus yhteisvaluutta eurossa on noussut uudelleen puheenaiheeksi, kun Huffington Post julkaisi tietoja käsiinsä saamasta eurokriittisten populistipuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan hallitusohjelmaluonnoksesta.

Huffington Postin mukaan luonnoksessa linjataan suoraan, että hallitukseen päästessään puolueet linjaavat tavoitteekseen sellaisten mekanismien käyttöönoton, jotka ”jotka antavat yksittäisille valtioille mahdollisuuden poistua eurosta”. 

Lisäksi puolueet haluavat neuvotella uudelleen Euroopan unionin perussopimuksia, kuten Maastrichtin sopimuksen. Maastrichtin sopimus käsittelee talous- ja rahaliittoa ja on yhteisvaluutta euron pohjana.

Mahdollisen euroeron lisäksi Viiden tähden liike ja Lega vaativat Euroopan keskuspankkia EKP:ta mitätöimään Italian valtionlainoja 250 miljardin euron edestä. Puolueiden mukaan tämä vähentäisi Italian velkasuhdetta 10 prosenttiyksiköllä. EKP ei toistaiseksi ole kommentoinut vaatimusta.

Legaa edustava senaattori Armando Siri vahvisti Huffington Postin hallitusohjelmasta saamien tietojen olevan oikeita. Hän puhui italialaisen LA7-televisiokanavan haastattelussa keskiviikkona,

Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelija Luigi Di Maio ja Legan johtaja Matteo Salvini julkaisivat keskiviikkona myös yhteisen lausunnon, jonka mukaan puolueet haluavat palata Maastrichin sopimusta edeltävään aikaan.

Viiden tähden liikkeen perustaja ja johtaja, koomikko Beppe Grillo haluaa järjestää kansanäänestyksen Italianm eurojäsenyydestä. Hän toteaa lisäksi tuoreessa Newsweekin haastattelussa, että jos eurossa jatketaan, Eurooppa tarvitsee kaksi yhteisvaluuttaa.

–Suosittelemme kansanäänestystä eurosta. Kaksi eri euroa voisi olla hyvä idea: yksi euro Pohjois-Euroopalle ja toinen Etelä-Euroopalle, hän kommentoi.

Luigi Di Maio puolestaan sanoo, että kansanäänestys on viimeinen keino, jolla pyritään loiventamaan EU:n budjettikurisäännöksiä.

Euroopan parlamentin puhemies, italialaista Forza Italia –puoluetta edustava Antonio Tajani varoitti puolueita euroerosta.

–Euron jättäminen olisi vaarallista ja aiheuttaisi pahaa vahinkoa perheille, säästöille ja työpaikoille koko EU:ssa. Euroa pitää uudistaa, mutta sitä ei pidä hylätä, hän tviittasi.

 

 

Markkinoilla tiedot hallitusohjelmaluonnoksesta on otettu vastaan huolestuneesti. Italian 10-vuotisen valtionlainan korko nousi yli kahden prosentin ensimmäisen kerran maaliskuun alun jälkeen.

–Tämä kaikki on melko häiritsevää. Markkinoilla on odotettu, että puolueiden kannat maltillistuivat, Societe Generalen strategi kommentoi Bloombergille.

Brittiläisen konsulttiyhtiö LC Macro Advisorsin analyytikko Lorenzo Codogno sanoo hallitusohjelmaluonnoksen kertovan populistipuolueiden kokemattomuudesta.

–He todennäköisesti vesittävät ehdotuksensa myöhemmin. Joka tapauksessa tiedot kertovat puolueiden kokemattomuudesta ja erikoisuudesta, hän kommentoi Financial Timesille.

Viiden tähden liikkeen ja Legan hallitusneuvotteluiden takaraja on huomenna torstaina. Presidentti Sergio Mattarella on ilmoittanut sanovansa viimeisen sanan niin pääministerin kuin tärkeimpien ministereidenkin henkilöydestä.

Mattarella on myös korostanut useaan otteeseen, ettei uusi hallitus tule olemaan sellainen, joka vaarantaa julkisen talouden tasapainottamisen tai Italian sopimukset Euroopan unionin kanssa.

Jos Viiden tähden liike ja Lega eivät saa hallitusta aikaan, Mattarella on kertonut nimittävänsä maahan virkamieshallituksen. Tässä tapauksessa uudet vaalit on tarkoitus järjestää joko syksyllä tai vuoden vaihteessa.

Lue myös: 

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta

Italiassa taas uusi umpisolmu – Silvio Berlusconi järjesti jättiyllätyksen

Italia saattaa saada populistihallituksen: ”Koalitio, jota on eniten pelätty”

Tutkijalta vakava varoitus Italian tilanteesta: ”Täysin uusi ja huolestuttava vaihe”

Näin Italia pyrkii välttämään kauhuskenaarion – Presidentiltä 3 kovaa ehtoa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Oikeiden merimiesten empiiristä tietä hankkima tieto on, että deekumaiden ja oikeiden maiden raja kulkee pitkin Ranskan ja Saksan rajaa.

Tässä mielessä Italiassa syntynyttä ideaa on tervehdittävä ilolla ja toivottava, että jatkoa seuraa, tavalla tai toisella.