Perjantai 24.5.2019

Suomalainen asiantuntija Italian tilanteesta: ”Tämä ei voi päättyä hyvin”

Luotu: 
19.5.2018 12:40
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Viiden tähden liikkeen jäsenistä yli 90 prosenttia ilmoitti perjantaisessa nettiäänestyksessä hyväksyvänsä hallitusohjelmaluonnoksen.
|

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä kommentoi Italian tilannetta suorin sanoin populistipuolueiden Viiden tähden liikkeen ja La Legan julkistettua luonnoksensa hallitusohjelmaksi perjantaina.

–Tämä ei voi päättyä hyvin: täysin vastuuton fipo-linja, EU-fiskaalisääntöjen sivuuttaminen, pankkien sijoittajanvastuun hylkääminen, vihjaus rinnakkaisvaluutasta, irtisanoutuminen Venäjä-sanktioista... Kuka haluaa jakaa riskejä tällaisen kanssa, Vihriälä kysyy Twitterissä.

Populistipuolueiden ohjelmaluonnos pitää sisällään muun muassa tasaveron, joka olisi 15 prosenttia tiettyyn tulorajaan asti sekä sen jälkeen 20 prosenttia. Lisäksi populistit haluavat perua eläkeiän korotuksen ja asettaa 780 euron perustulon työttömille kahden vuoden jaksolle. Viiden tähden liikkeen jäsenistä yli 90 prosenttia ilmoitti perjantaisessa nettiäänestyksessä hyväksyvänsä ohjelman. Legan jäsenet ottavat siihen kantaa viikonloppuna.

Rahoitusmarkkinoita huolestuttaa eniten populistien vaatimus Euroopan kasvu- ja vakaussopimuksen uudelleen neuvottelemisesta. Viiden tähden liike ja Lega haluavat Italialle nykyistä loivemmat budjettikurisäännöt.

–Italian tapauksessa on mielenkiintoista nähdä mitä tämä käytännössä merkitsee. Toteutus ei ole ollut vahvuus ja ohjelmat eri asia kuin käytäntö. Aika mielenkiintoinen tilanne EKP:n osto-ohjelman suhteen, OP:n pääekonomisti Reijo Heiskanen kommentoi.

Hän viittaa siihen, että ainakin ensi syyskuuhun asti Euroopan keskuspankki EKP jatkaa valtionlainojen osto-ohjelmaansa, joka auttaa myös Italiaa. 

 

 

Perjantaina julkaistu hallitusohjelmaluonnos on huomattavasti maltillisempi kuin aikaisemmat julkisuuteen vuotaneet populistien suunnitelmat. Julkaistusta versiosta on poistettu muun muassa Italian euroeron valmistelu.

Viiden tähden liikkeen perustaja ja johtaja, koomikko Beppe Grillo on kuitenkin toistuvansi ilmoittanut haluavansa järjestää kansanäänestyksen Italian eurojäsenyydestä. Hän toteaa lisäksi tuoreessa Newsweekin haastattelussa, että jos eurossa jatketaan, Eurooppa tarvitsee kaksi yhteisvaluuttaa.

–Suosittelemme kansanäänestystä eurosta. Kaksi eri euroa voisi olla hyvä idea: yksi euro Pohjois-Euroopalle ja toinen Etelä-Euroopalle, hän kommentoi.

Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelija Luigi Di Maio puolestaan sanoo, että kansanäänestys on viimeinen keino, jolla pyritään loiventamaan EU:n budjettikurisäännöksiä.

Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi, että euro-myönteisenä tunnettu Italian presidentti Sergio Mattarella saattaa tyrmätä hallitusohjelman, jos pitää sitä liian äärimmäisenä. 

–Se puhuu sen puolesta, että puolueet pitävät kaikkein äärimmäisimmät suunnitelmansa toistaiseksi pöydän alla, hän kommentoi blogissaan.

Mattarella sanoo mielipiteensä hallitusohjelmasta maanantaina. Lisäksi hänen on hyväksyttävä puolueiden nimeämä pääministeriehdokas, ennen kuin hallituksen muodostaminen voi alkaa. Tähän mennessä Viiden tähden liike ja Lega eivät ole päässeet sopuun pääministerin nimestä.

Mattarella on myös korostanut useaan otteeseen, ettei uusi hallitus tule olemaan sellainen, joka vaarantaa julkisen talouden tasapainottamisen tai Italian sopimukset Euroopan unionin kanssa.

Jos Viiden tähden liike ja Lega eivät saa hallitusta aikaan, Mattarella on kertonut nimittävänsä maahan virkamieshallituksen. Tässä tapauksessa uudet vaalit on tarkoitus järjestää joko syksyllä tai vuoden vaihteessa.

Lue myös: 

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Beppe Grillo: ”Kaksi eri euroa voisi olla hyvä ajatus”

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Heikki Paananen
Vastaus kommenttiin #16

Eli jokin tulee päättymään? Italia katoaa kartalta, uppoaa mereen?
Mitä tuo päättyminen tarkoittaa? Mitä sen jälkeen?

Italialaiset ovat kyllästyneet kusetukseen ja mädännäisyyteen.
Rooman imperiumin kohtalo on vielä kansan muistissa.

Panu Saarela
Vastaus kommenttiin #18

Useimmiten asiayhteys paljastaa käytettyjen sanojen merkityksen. Päättyminen tarkoittaa ikäviä seurauksia, ei kuitenkaan mereen uppoamista.

Jälkimmäinen kappaleesi on epäilemättä totta. Ja selitys populistien menestykselle. Heidän jalat irti maasta -lääkkeensä tuskin parantavat tilannetta. Talouden romahdus ei taida auttaa korruption kitkemisessä.

Juhani Kleemola

Niin. Mikä on populismia? Ilmaisen rahan jakaminen. Niinkö?

Pari viikkoa sitten Antti Rinne lupasi satasen ilmaista rahaa kuussa eläkeläisille. Äsken Jussi Halla-aho ilmoitti ettei meillä ole rahaa maailmanparantamiseen. Ja Halla-ahohan on se populisti, mitä Rinne ei ole. Ainakin kun lukee virallisia uutisia.

Harri Tapani

Tuo eläkeasia on koominen, eiväthän eläkeyhtiöiden eläkerahat ole valtion, tai ei siis pitäisi olla, eikä useimmassa maassa olekkaan, joskin Suomi hieman Kreikan tavoin näytteli varakkampaa kuin onkaan ja sen sellaista, että pääsisi euroon mistä johtuen eläkerahat siirrettiin laskennalliseksi valtion varallisuudeksi mikä auttoi Suomea pääsemään tai joutumaan euroon, mutta nyt eläkeläisten rahat ovat siis eu-talouden ja euron panttina ja vakuutena vaikka niiden kuuluisi olla eläkeläisten varallisuutta. Taloussanomat kuvasi hyvin tuota eurokeplottelua artikkelissaan:

Suomikin keplotteli itsensä euroon

Kriisiin ajautunut Kreikka ei ole ainoa euromaa, joka on keplotellut velkalukujaan kauniimmiksi. Euroon pyrkiessään myös Suomi turvautui kepulikonsteihin...

Eläkelaitosten sijoitukset
osaksi valtiontaloutta

Valtion ja kuntien eläkerahastojen lisäksi myös yksityisten alojen työeläkerahastot laskettiin osaksi julkista taloutta. Tällä oli Suomen eurokelpoisuudelle äärimmäisen suuri merkitys..."

https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000001664064.html

Elåkkeiden pieni nosto ei olisi muuten varsinaisesti ongelma muutoin mutta tämä eurojuttu teki siitä ongelman. Lisäksi tuollainen satasen nosto pieniin eläkkeisiin menisi vain paikalliseen kulutukseen sekä ja/tai vähentäisi muilta momenteilta maksettavia eläkeläisten tukia.

Esa Paloniemi

Nimenomaan hyvin tässä käy. Italia näyttää esimerkkiä muulle Unionille.

Euroopan Unioni ja euro ovat väkisin kasaan kyhättyjä himmeleitä, jotka eivät pysy kasassa omin voimin. Italia tai ei Italia, euron ja Unionin romahdus on edessä ja sen jälkeen voidaan ruveta korjaamaan Unionin herrojen aiheuttamia tuhoja. Mitä aikaisemmin romahdus tulee, sitä vähäisemmin vaurioin selvitään. Viva Italia, avanti.

http://asfalttikukka.blogspot.fi/2018/05/varusmiespalvelus-ei-ole-tata-p...

Pekka J. Mäkinen

EU ei kestä Italian talousongelmia. Italia tulee upottamaan koko EU:n talouden ja saattaa johtaa kokonaan uuteen tilanteeseen, jossa EUn ydinjoukko jatkaa liittovaltiona. Muut löyhemmässä hirressä tai lähtevät/ajetaan kokonaan pois. Suomi pääsee eroon tällä tavalla EUsta, joka oli jo alunperin väärä ratkaisu ja saatiin kieroilulla aikaan. Tämä on nyt myöhemmin jopa tunnustettu.

Suomi on todellakin viety valheen voimalla EU:hun ja Euroon.

Harhautus onnistui niin perusteellisesti, että myös silloinen eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen uskoi, ettei EU-äänestyksen yhteydessä vielä päätetä markan kohtalosta. Hän kertoi asiasta Suomen Kuvalehden haastattelussa (15/1997).

Nykypäivä-lehden haastattelussa (24.3.2005) Pertti Salolainen, joka osallistui merkittävällä tavalla EU-jäsenyysneuvotteluihin, kertoi markasta luopumisesta: ”Onneksi markan katoamisesta ei puhuttu ... Jos silloin olisi sanottu, että markka häviää, olisimme takuulla hävinneet kansanäänes­tyksen, Salolainen uskoo. Hän pitää myös val­tioviisautena sitä, ettei eu­roa alistettu kansan-äänes­tykseen.

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja paljasti 18.12.1996 TV1:n ohjelmassa ”K Tervo”, että: ”jos EMU-sidos olisi kerrottu kansalle ennen 16.10.1994 neuvoa antanutta kansanäänestystä, äänestystulos olisi ollut toinen, kuin oli.”

Mediapomo katui lehtitalojen yhteistä EU-lobbausta:

Keskiviikkona 21.7.2010 Ilta Sanomat uutisoi otsikolla "Mediapomo katuu", kuinka MTV3:n toimitusjohtaja Pekka Karhuvaara piti lähtöä yhteiseen EU-kampanjaan virheenä, joka haisi pahalta. Porin Suomi-areenan tapahtumassa Karhuvaara paljasti, miten laajaa ja keskitettyä isojen lehtitalojen lobbaus Suomen EU-jäsenyyden puolesta 90-luvun alussa oli.

Karhuvaaran mukaan EU-hankkeen primus motor oli Sanomien pääomistaja, ministeri Aatos Erkko.

Markku Lehto

EU:n yksi suurista haasteista on sovittaa eteläinen katollinen ja pohjoinen protestanttinen talouskulttuuri yhteen. Mitä etelämmäksi mennään kohti Välimerta sitä enemmän malli tuntuu olevan "ei huolta huomisesta" ( varsinkin jos maksajat tulevat muualta).

Jaakko Karki

Niin todellakin on, eteläisen katolisen ja pohjoisen protestanttisen talouskulttuurien yhteen sovittaminen on erittäin vaikeata ja mitä todennäköisimmin mahdotonta. Jos ja kun näin on, miksi sitten Suomessakin jatketaan pään lyöntiä siihen kiveen, eikö nyt voisi ajoissa tehdä asiallista analyysiä ja ryhtyä toimenpiteisiin. Britit näkivät ja ymmärsivät tämän jo monia vuosia sitten, eivät liittyneet Euroon.

Markku Lehto

Toisaalta, on niin, että se jolla on lainaa antaa ja antaa lainaa, asettaa myös ehdot lainan saamiselle sekä takaisin maksamiselle. Siinä on sauma oikaista epätervettä talouspolitiikkaa ja väärää talouspoliittista kulttuuria.

Jaakko Rajatammi

Mitä sitten on Suomelle luvassa, hallitus hakkaa päätä seinään eikä tartu tikkuja eikä järkeä. Sote- ja maakuntauudistus yhtäaikaa, asiantuntijoita ei kuunnella. Ruokajonot venyvät, päättäjien mielestä suurin osa seisoo siellä turhaan. 3 tuntia vesisateessa? Jo kynnys sinne menemiseen on kasvojen menetys, nälkä ja epätoivo ohittaa tällaiset ajatukset. Paperittomien sairaanhoito kuulostaa kauniilta, kun taas tuloksenhaku vanhustenhoidossa ja lisääntynyt asiakasmäärä pistää budjetin koville, kuten myös työntekijöiden jaksamisen. Sama lastenhoidossa ja lasten ja nuorten kouluissa. Lasten ja nuorten psykologia, miten ihmeessä kasvavalta asiakasmäärältä voi supistaa määrärahoja ja sanoa kaiken olevan hyvin. Sitten ollaan huolissaan Italian tilanteesta, rakentakaa ensin Suomen talous kestävälle pohjalle, valtion yhtiöitä ei pidä myydä eikä kaikkea ole tarpeen saada tuottavaksi vaan vähemmän kuluja aiheuttavaksi. Palvelujen alv:n lasku voisi olla hyvä alku, pienituloisilla ei kuitenkaan jää paljon säästöön vaan se raha kiertää. Suurituloisilta jää helpommin varoja, mitä sijoittaa lisäeläkkeisiin, asuntoihin, osakkeisiin, metsään tms. Verovirastoon lisää työntekijöitä, joilla on aikaa ja resursseja tutkia mihin rahat menevät, niin lopulta jotain jää Suomeenkin

Mauno Strandén

Tehän kirjoitatte viisaita! Meidän jyrki Käteinen vaan toteaa, tää on hänelle hyvää bisnestä, mitä suurempia munauksia hän tekee, sen korkeammalle pallille hänet nostetaan ja palkat ja palkiiot nousee taivaisiin! Meidän omat Suomen syöjät on pahimpia ja katalampia?