Tiistai 18.6.2019

Italian uuden pääministerin nimi varmistumassa - ”Koko euroalueen vakaus on vaarassa”

Luotu: 
20.5.2018 19:44
Päivitetty: 
20.5.2018 19:51
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Italialaismedian mukaan professori Giuseppe Conte on nousemassa Italian uudeksi pääministeriksi, jos populistien hallitusohjelma läpäisee maan presidentin seulan.
|

Italian hallitusneuvottelut on saatu loppusuoralle. Viiden tähden liikkeen ja Legan neuvottelijat Luigi Di Maio ja Matteo Salvini ovat italialaismedian mukaan päässeet sopuun pääministeriehdokkaasta.

Italian suurimman sanomalehden Corriere della Seran mukaan Viiden tähden liike ja Lega esittävät maanantaina pääministeriksi Firenzen yliopiston hallinto-oikeuden professoria Giuseppe Contea, jonka tiedetään olevan mielipiteiltään lähellä Viiden tähden liikettä.  

Conten nimi on ollut mukana hallitusspekulaatioissa alusta asti. Aikaisemmin Viiden tähden liike kaavaili häntä hallintoministerin paikalle.

Samaan aikaan hallitusneuvotteluiden loppusuoran kanssa Ranska on varoittanut vakavaan sävyyn Italiaan mahdollisesti muodostettavasta populistihallituksesta.

–Jos uusi hallitus ei kunnioita sitoutumuksiaan velan ja alijäämän leikkaamiseen sekä pankkien kunnon parantamiseen koko euroalueen vakaus on vaarassa, Ranskan sisäministeri Bruno Le Maire sanoi sunnuntaina Luxembourg Timesin mukaan.

Corriere della Seran mukaan Viiden tähden liikkeen hallitusneuvottelijasta Luigi Di Maiosta tulisi uuden hallituksen työministeri ja Legan johtajasta Matteo Salvinista sisäministeri.

Italian presidentillä Sergio Mattarellalla on kuitenkin sanansa sanottavana niin pääministeristä kuin hallituksen kokoonpanosta ja ohjelmasta ylipäänsä. Italiassa on yleisesti tiedossa, että Mattarella haluaisi tärkeisiin ministeriöihin kuten sisäministeriöön Di Maioa ja Salvinia maltillisemmat henkilöt.

Populistipuolueiden hallitusohjelmaluonnos julkistettiin perjantaina. Se pitää sisällään muun muassa tasaveron, joka olisi 15 prosenttia tiettyyn tulorajaan asti sekä sen jälkeen 20 prosenttia. Lisäksi populistit haluavat perua eläkeiän korotuksen ja asettaa 780 euron perustulon työttömille kahden vuoden jaksolle. 

Rahoitusmarkkinoita huolestuttaa eniten populistien vaatimus Euroopan kasvu- ja vakaussopimuksen uudelleen neuvottelemisesta. Viiden tähden liike ja Lega haluavat Italialle nykyistä loivemmat budjettikurisäännöt.

Presidentti Mattarella on korostanut useaan otteeseen, ettei uusi hallitus tule olemaan sellainen, joka vaarantaa julkisen talouden tasapainottamisen tai Italian sopimukset Euroopan unionin kanssa.

Jos Viiden tähden liike ja Lega eivät saa hallitusta aikaan, Mattarella on kertonut nimittävänsä maahan virkamieshallituksen. Tässä tapauksessa uudet vaalit on tarkoitus järjestää joko syksyllä tai vuoden vaihteessa.

Hallitusneuvottelijat tapaavat Mattarellan maanantaina iltapäivällä.

Lue myös:

Suomalainen asiantuntija Italian tilanteesta: ”Tämä ei voi päättyä hyvin”

Italian euroero nousi uudelleen tapetille – Beppe Grillo: ”Kaksi eri euroa voisi olla hyvä ajatus”

Ekonomistit laskivat: Italialaisille tulossa jopa 100 miljardin vuosittainen lisälasku uudelta hallitukselta

Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Ymmärtääkseni uutisessa ei kerrottu valtamedian mielipidettä. Sen sijaan kerrottiin esimerkiksi Ranskan sisäministerin ja Italian presidentin näkemyksistä.

Tarkoittaako näiden kertominen, että valtamedia on ruvennut demonisoimaan mahdollisesti tulevaa Italian hallitusta?

Pitäisikö ne siis jättää kertomatta?

Markku Lehto

EU:lla on suuri haaste saada eteläiset EU-maat ymmärtämään tiukan talouskurin merkitys. Siksi EU:n ydinvaltioiden tulee tiivistää yhteistyötään sekä EU:n ydintä. Mutta , ehkäpä ne jäsenvaltiot, joilla on talousasiansa kunnossa, onnistuvat tavalla tai toisella vääntämään asiat rautalangasta niille valtioille, joissa toimintamallit ovat olleet erilaiset. Sehän on kuitenkin viimekädessä kaikkien EU-maiden etu.

Sama pätee myös muiden EU:n arvojen noudattamisen kanssa.

Tokihan, jos joku ei halua noudattaa EU:n taloudenpitoa ja EU:n muita arvoja, niin silloinhan vaihtoehdot ovat vähissä. Sitten täytyy vaan ystävät ja kumppanit hakea jostakin muualta.

Timo Nenonen

”Koko euroalueen vakaus on vaarassa”

Voi herttinen sentään, mitä valeita. Jo melkein kymmenen vuottaon jouduttu syytämään tuki-ja takauspaketteja milloin millekin maalle. Vuoristorataahan tämän mätävaluutta euron keinotekoinen pysyssäpitäminen on käytännössä ollut
Eu ja mätävaluutta euro täytyy molemmat purkaa ja jokaisen valtion palata kansallisvaluuttoihin ja saada itsenäisyytensä takaisin.