Maanantai 17.6.2019

Ruotsin sotaopas herättää huomiota maailmalla – ”Ei Ruotsin hallitus ole huolissaan, mutta…”

Luotu: 
22.5.2018 15:50
  • Kuva: Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB)
    Kuva
    Kaikkiin ruotsalaistalouksiin jaettava sota- ja kriisiopas julkaistiin myös englanninkielisenä.
|

Ruotsin puolustushallinnon julkaisema opas sodan ja muiden kriisitilanteiden varalta on huomioitu laajalti kansainvälisessä mediassa. ”Jos sota tulee” -opas on julkaistu sarjassa Tärkeää tietoa Ruotsin kansalaisille ja se lähetetään kaikkiin ruotsalaistalouksiin.

– Ei Ruotsin hallitus ole huolissaan. Viranomaiset vain haluavat 4,8 miljoonan ruotsalaistalouden olevan valmiita merenpinnan nousuun, kybersabotaasiin, valeuutisiin, terroristi-iskuihin, ruokapulaan ja jopa sotaan tietyn suuren itäisen naapurimaan kanssa, raportoi amerikkalaislehti New York Times.

– Ruotsi neuvoo kansalaisiaan varaamaan kosteuspyyhkeitä ja purkkihummusta sodan varalta, kärjistää aikakauslehti Time.

Time-lehti huomauttaa, että Ruotsi ei ole sotinut yli 200 vuoteen, mutta haluaa olla varautunut kaikkeen.

Vaikka kansainvälinen media käsittelee ohjekirjaa osin humoristisesti, sen julkaisun katsotaan myös kertovan Euroopan uhkien kasvamisesta. New York Timesin mukaan Ruotsin hallitus nosti puolustusmenoja vuonna 2016 ja palautti viime vuonna käyttöön myös asevelvollisuuden.

– Ruotsi ja muut Skandinavian valtiot ovat ilmaisseet yltyvän huolensa Venäjän provokatiivisesta toiminnasta erityisesti Venäjän liitettyä itseensä Krimin niemimaan, lehti toteaa mainiten myös ilmatilarikkomukset.

Sodan syttyessä kaikkien kansalaisten panosta tarvitaan Ruotsin ”kokonaispuolustuksen” ylläpitämiseen, oppaassa kerrotaan. Tämän nostaa esiin jutussaan brittilehti The Guardian.

– Jos toinen valtio hyökkää Ruotsiin, emme koskaan anna periksi. Kaikki tiedot, joiden mukaan vastarinta tulee lopettaa, ovat valheellisia, oppaassa mainostetaan sotapropagandaan liittyen.

Nyt julkaistu opas on päivitetty versio vuoden 1961 oppaasta ”Sodan sattuessa”. Silloin keskiössä oli Ruotsin joutuminen valtauksen kohteeksi, mutta tällä kertaa pääpaino on muissa kriiseissä.

– On huomattavasti todennäköisempää, että meitä uhkaa myrsky, tulvat tai it-hyökkäys kuin sotilaallinen hyökkäys, sanoo oppaan julkaiseen Ruotsin puolustusministeriön alaisen MSB-valmiusviraston edustaja NYT:lle.

Uusvanhassa oppaassa neuvotaan kansalaisia varaamaan muun muassa tortilloita, valmisperunamuusia, esikeitettyjä linssejä sekä kannellisia ämpäreitä pahan päivän varalle. Oppaassa kerrotaan myös muun muassa väestönsuojista.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit