Maanantai 20.5.2019

Trump yllätti: Kauppasotaa ei olekaan peruttu – Erikoinen väläytys myös Pohjois-Koreasta

Luotu: 
23.5.2018 07:44
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trumpin mukaan alustavaa kauppasopua USA:n ja Kiinan välillä ei vielä ole.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin mukaan USA:n ja Kiinan välillä ei olekaan alustavaa kauppasopua.

Vielä viikonvaihteessa näytti siltä, että Kiina ja USA ovat löytäneet yhteisen sävelen kauppakiistoissaan ja että uhkaava kauppasota voitaisiin välttää. Nyt lupaavan oloinen viritys näyttää kuitenkin levinneen pirstaleiksi.

– Mitään diiliä ei ole, Trump sanoi tiistaina.

Yhdysvaltalaisten uutistoimistojen mukaan Trumpin hallinnossa syntyi ristivetoa valtiovarainministeri Steve Mnuchinin todettua viime viikonvaihteessa, että Yhdysvallat ja Kiina olisivat saavuttaneet alustavan sopimuksen kauppakiistojensa ratkaisemiseksi.

Lue myös: Kauppasota peruttu: ”Kiina ja USA sopivat tehokkaista toimista”

Kovan linjan edustajat katsoivat, että Trump olisi pehmentänyt suhtautumistaan Kiinaan ilman, että USA olisi saanut mitään vastinetta. Tiistaina presidentti näytti sitten palanneen jälleen alkupisteeseen.

Ongelmia on ilmaantunut myös Pohjois-Korean suunnassa. Tiistaina Trump väläytti, että Singaporeen 12. kesäkuuta suunniteltu huippukokous Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kanssa ei ehkä toteudukaan.

Yllättävänkin lupaavasti käyntiin lähtenyt liennytys Korean niemimaalle ajautui sivuraiteelle, kun Kim väläytti äskettäin, että Pohjois-Korealla ei luovu ydinaseistaan yksipuolisten vaatimusten edessä. Samalla Kim peruutti suunnitellun tapaamisen Etelä-Korean johdon kanssa.

Trump esitti arvionsa huippukokouksen mahdollisesta lykkääntymisestä tiistaina Etelä Korean presidentin Moon Jae-inin Washingtonin vierailun yhteydessä.

Lähde: Kauppalehti

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Konnel

Kyllä Trump on viisas ja taitava presidentti. Olisipas Suomessakin edes yksi vastaava tai edes sinne päin, joka pitää huolta kansalaisistaan ja vaalilupauksistaan. Trumpia vastaan ovat ainoastaan nämä inholiberalalit kansalaiset jotka pitävät kynsin hampain kiinni valtion maksamista vastikkeettomista tuista.

Kari Lappi

Onkohan jo selvää, että se, mitä joku muu lausuu Trumpin hallinnossa, on yhtä tyhjän kanssa. Aina voi perääntyä kaikesta sanotusta. Sama taitaa tosin päteä Trumpin omiin lausuntoihin. Vaalilupauksia hän tosin pyrkii toteuttamaan, mikä onkin hänen elinehtonsa presidenttinä. On vähän epäselvää, onko edes Trumpin solmimat sopimukset kovin pitäviä. Ainahan voi ilmaantua jokin syy perääntyä tehdystä sopimuksesta.

Trumpin neuvottelutaktiikka toimii paremmin suljetussa ympäristössä. Siellä samoja taktiikoita voi käyttää eri neuvottelukumppaneihin ilman, että heillä on käsikirjoitus tiedossa. Kansainvälisessä politiikassa julkisesti lausuttu on näkyvillä, joten pitemmän päälle voi olla vaikeampi toistaa samoja taktiikoita siten, että niillä on yllätysvaikutus. Jos harrastaa usein esim. iltalypsyä, sitten toisen osapuolen tiedossa on, että sitä on todennäköisimmin myös tulossa.