Tiistai 22.1.2019

Valkoinen talo hetki sitten: Trump peruu historiallisen Pohjois-Korea-tapaamisen

Jaa artikkeli:
Luotu: 
24.5.2018 17:01
Päivitetty: 
24.5.2018 17:09
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin oli määrä tavata kesäkuussa.
|

Odotettu ja kesäkuulle ajoitettu tapaaminen Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin välillä peruuntuu. Asiasta kertoo tiedotteessa valkoinen talo.

Valkoisen talon tiedotteen mukaan Trump on perunut tapaamisen, sillä se ei olisi sopiva järjestettäväksi sovittuun aikaan. Päätös liittyy ilmeisesti siihen, että Pohjois-Korea ei ole ollut tyytyväinen Trumpin vaatimuksiin Pohjois-Korean ydinaseriisunnasta.

Trumpin ja Kimin oli määrä tavata historiallisessa tapaamisessa Singaporessa 12. kesäkuuta. Trump kertoo kirjeessään Pohjois-Korean Kimille, että hän odotti tapaamista, mutta ei pidä sen toteuttamista sopivana ottaen huomioon Pohjois-Korean tuoreissa kannanotoissaan osoittaman ”mielettömän vihan ja avoimen vihamielisyyden”. Mainitessaan Pohjois-Korean mahtailevan mielellään ydinaseillaan Trump kehuu USA:n ydinasekapasiteettia niin mahtavaksi, että hän rukoilee, jotta sitä ei jouduttaisi käyttämään.

Pohjois-Korea on palaillut vanhaan vihamieliseen retoriikkaansa pian sen jälkeen, kun yllättäen lähestyi naapurimaansa Etelä-Korean kanssa ja lupaili jopa ydinaseriisuntaa. CNN:n mukaan Trumpin hallinto raivostui Pohjois-Korean muun muassa haukuttua Trumpin varapresidentti Mike Pencen.

Alla Valkoisen talon Twitter-viesti, jossa näkyy Trumpin Kimille lähettämä peruutuskirje.

 

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Marko Lilja

Trumpin hallinto ei ole Kimin vietävissä. Rakettipoika kuvitteli viilaavansa Trumpia silmään katteettomilla lupauksilla kuten se on viilannut YK:ta kautta aikojen. Sama kuvio toistuu - ensin uho, sitten talouspakotteet, valheellinen liennytys jotta johtaja saa kaviaarinsa ja sama kuvio alusta.
Luulen Trumpin pistävän lisää pökköä pesään. Tämä pohjois-korean temppuilu johtuu yksinkertaisesti siitä, että Kiina on pakotettu mukaan pakoterintamaan. Trumpin hallinto pitää huolta, että mistään ei vuoda pohjois-koreaan apua.
Trumpin hallinto tulee vieläkin kiristämään talouspakotteita. Aseiden kalistelua ei tarvita toistaiseksi. Aika tekee tehtävänsä ja toivottavasti rakettipoika tulee toisella kierroksella vähän nöyremmällä asenteella neuvottelupöytään.
Varapresidentti Pence sanoi jokin aika sitten, että Trumpin kanssa ei pelleillä. Näin se todellakin on.

Keijo Lindgren

Oli odotettavissa USA ei olemattomien valtioiden kanssa neuvottele saati kuuntele.
Pencen lausumat eivät myöskään olleet varttuneen ihmisen.

Ydinaseella on mahtava voima kun suurvaltakaan ei oikein tiedä mitä pirulle tekisi.
Tavallisia valtioita on tässä jo jokainen presidentti vuorollaan on maantasalle pistänyt.

Kyösti Tomperi

Eihän tämä ole enää aikuisten miesten vuoropuhelua. Kimillä tuskin on katetta puheilleen, mutta Trumpin neuvonantajien toivoisin laittavan jäitä johtajansa hattuun. Maailmanjohtava SuperPower?

Alkaa muistuttaa Saksan Aatun elkeitä!

Jos rukous auttaa, niin kummankin puolesta ja etenkin meidän kaikkien edestä.

Raimo Laine

Vihamielisyyttä osoitti myös USA:n ja E-Korean provokatiivinen P-Koreaa vastaan suunnattu sotaharjoitus ydinaseiden kera. Sellaista ei olisi pitänyt järjestää rauhanneuvottelujen aikaan.
Ilmeisesti rauhaa ei halutakaan, vaan pyritään P-Korea nitistämään kovin keinoin, mikä ei taas jätä Kimille vaihtoehtoja. Kammottavaa peliä ydinaseilla.

Marko Lilja

Pohjois-korea on hätää kärsimässä ja kiristyneet sanktiot näkyvät jo eliitin arjessa. Siksi rakettipojan on pakko päästä neuvottelupöytään ja Trumpin hallinto tietää tämän. Vedätys ja valehtelu ei toimi Trumpin kanssa, Clintonille se olisi mennyt vielä läpi.

Jukka Kautto

Pohjoisen kaveri ei mene samaan halpaan kuin Lähi-Idän diktaattorit. Ydinaseista luopuminen olisi hallituksen itsemurha. Jenkit joutuvat pelaamaan peliä erittäin kovanahkaisen kaverin kanssa, joka sotatilanteesa voisi muttaa koko niemimaan hautausmaaksi. Itse korealaiset, joilla on verisiteet molemmin puolin rajojen, eivät tue tätä vastakkainasettelua. USAn sanelutaktiikka puree huonosti tässä tilanteessa, jossa sillä ei ole mitään helppoa sotilaallista ratkaisua tarjolla.