Torstai 23.5.2019

Donald Trump masensi Angela Merkelin

Luotu: 
11.6.2018 08:01
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Laajalle levinnyt, G7-kokouksen symboliksi noussut kuva, jossa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump näyttää ottavan istuen vastaan muiden valtionpäämiesten moitteet.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin käytös G7-maiden kokouksessa jätti maailman johtajat hämmästelemään muuttuvaa maailmaa.

Trump poistui kokouksesta ennen sen päättymistä ja kiisti jälkikäteen allekirjoittaneensa kokouksen yhteisen julkilausuman, vaikka Kanadan pääministeri Justin Trudeau ehti jo kertoa hänen sen hyväksyneen. Lisäksi Trump haukkui perin pohjin Trudeaun sekä Kanadan, jotka hänen mukaansa ylpeilevät Yhdysvaltain kaupasta hyötymisellään. Trumpin avustajan mukaan Trudeaulle on ”erityinen paikka Helvetissä”.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kuvasi kokouksen jälkeen Trumpin toimien aiheuttamia tunnelmia vakaviksi ja ”hieman masentaviksi”. Erityisen hämmentynyt Merkel oli Trumpin päätöksestä perua osallistuminen julkilausumaan, josta oli jo sovittu. Merkel kuuli Trumpin perumispäätöksestä paluulennolla Kanadasta. Saksa aikoo kuitenkin pysyä julkilausuman päätösten takana ja Merkel kommentoi, ettei väittelyn jatkaminen paranna tilannetta.

Merkel vaikutti kuitenkin tehneen johtopäätöksiä Trumpin käytöksestä. Hän sanoi, että pyrkimys ylläpitää transatlanttista erityissuhdetta on yhä olemassa, mutta Merkelin mukaan Euroopan täytyy nyt ottaa kohtalonsa omiin käsiinsä eikä seurata USA:ta sokeasti, Deutsche Welle kertoo.

Kanadan ulkoministeri Chrystia Freeland vastasi Trumpin loukkauksiin toteamalla, että Kanada ei harjoita diplomatiaa ad hominem -hyökkäyksillä, maan yleisradioyhtiö CBC kertoo.

Yhdysvaltalainen Politico-lehti arvioi viikonloppuna, että Trump repii toimillaan rikki G7-liittouman. Jo ennen kokousta Trump paheksui Venäjän Vladimir Putinin sulkemista G8-kokouksen ulkopuolelle Krimin valtauksen seurauksena vuonna 2014.

LUE MYÖS: G7 päättyi sekasortoon: Donald Trumpilta raju purkaus Twitterissä – Angela Merkel jakoi puhuttelevan kuvan

Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Mitä tuohon voisi sanoa. Tuo Trumpin touhu kyseenalaista jenkkien mallin, josta puuttuu pääministeri.
Ne äänestäjät, joita Trump nyt lipoo ei edes ymmärrä mihin tämä johtaa. Ultrarikkaille on sama vaikka pressana olisi aasi.
Maalla ei ole yhtään varteenotettavaa vihollista mutta se varustautuu koko ajan puolella maailman sotilasmenoista. Aseteollinen kompleksi vie valtiota kuin litran mittaa. Samaan aikaan maa lahoaa sisältä.
Jenkeissä sanottiin jo 70- luvulla , että jos Rep laittaisi keltaisen koiran ehdolle niin sekin saisi 30% äänistä.
On siinä Merkelillä kestämistä; Putin ja Trump. Ranskan poitsu ja UK May ihan kädettömiä.

Trumpilla on nyt varmaan ihanata kun tapaa soul brotherinsa Singaporessa.

Täytyy referoida Apocalypse.Now! Leffan eversti Kilgorea joka sanoo sotapojillensa: some day this war is gonna end. Niin käy Trumpillekin.

Harri Tapani

"Tuo Trumpin touhu kyseenalaista jenkkien mallin, josta puuttuu pääministeri."

No ei kyseenalaista, enemminkin Sipilän ja nykyhallituksen touhu kyseenalaistaa koko päämonstr...korjaan, pääministerimallin. Pääministeri joka johtaa "omaa" hallitusta jota ei voi erottaa kuin pääministerin omasta pyynnöstä...sinä vain on jotain koomista.

Harri Tapani
Vastaus kommenttiin #6

"Eduskunta kun antaa epäluottamuslauseen niin se on siinä."

Se on jokseenkin teoreettinen mahdollisuus, hyvin kaukana todellisesta ryhmäkuriin sidotusta eduskunnan politiikasta.

"Pääministeri joka johtaa "omaa" hallitusta" joka kyllä pitää hallituspuolueet kurissa, se on realismia ja todellisuutta.

Toki siniset on erikoinen porukka tässä yhtälössä, heidän kannatuksensa kun on jokseenkin minimaalista, mutta muuten. Niinhän se menee nykyisellään, että Pääministeri menee ja pyytää Presidentiltä että josko voisi erottaa hallituksen...jos siltä tuntuu.

Timo-Pekka Mustakallio

Trump paljastaa käytöksellään julkeasti, että G-ryhmän painoarvo on hupenemaan päin, ja tottahan se onkin. Missä ovat vaikkapa Kiina, hiljainen Intia, ja muut nousevat mahdit, joiden kanssa USA:n pitäisi istua samoissa pöydissä? Merkille pantavasti Venäjä sanoi nyt kiitos ei "G8":lle - kannanotto sekin. Tulevaisuutta luodaan valitettavasti muualla kuin Iso-Britanniassa, Italiassa, Japanissa tai Ranskassa... ja jos itsekin velkainen, skleroottinen USA haluaa yhä elättää "maailman johtajan" fantasioitaan, sen on tietenkin hakeuduttava kaltaistensa raskaan sarjan maiden joukkoon. Trumpilla ei toki ole tapoja... mutta sehän tuskin tuli yllätyksenä kenellekään.

Voisi uumoilla, että USA on nähnyt Brexitin hälytyskelloksi Euroopan hajaannuksesta. Euroopan Unioni onkin toisensuuntaisista ambitioistaan huolimatta menettämässä merkityksensä, todennäköisesti hajoamassa. USA ei ole väärässä ennakoidessaan tätä kehityssuuntaa irtaantumalla G-kahleesta. Irtaantumisella on toissijaisiakin vaikutuksia: kilpailussa tärkeän finanssikeskuksen asemasta Lontoon ja Frankfurtin välillä vaakakuppi heilahti juuri merkittävästi Lontoon eduksi, ja Euroopan edustajaksi itse itsensä kuvitellut Unioni (myös hyypiömäinen Macron) sai juuri mojovan nyrkiniskun päin naamaansa. On myös Euroopan kannalta hyvä, jos Saksa ei irtaannu omiin sfääreihinsä - siinä suhteessa Trumpin (tai hänen neuvonantajiensa) voisi ajatella toimivan jopa viisaasti.

Mutta onko Yhdysvalloissa todellisuudessa enää ainesta irtiottoon? PNAC eli projekti luoda uusi amerikkalainen vuosisata ei ole onnistunut luomaan sellaisen edellytyksiä, vaan päinvastoin vuodattanut USA:n resursseja Lähi-Idän hiekkaan. Entinen suurvalta lähtee aika heikoista asemista määrittelemään johtajuuttaan uudelleen: onko se kenties epätoivoinen, sillä miten muuten sen "sota koko maailmaa vastaan" on ymmärrettävissä? Eikö sen käytös pikemminkin aja loukattuja osapuolia liittoutumaan, wanhan "viholliseni vihollinen on ystäväni"-periaatteen mukaisesti? Mielestäni "going it alone"-politiikka ei lupaile Yhdysvalloille hyvää.

Johannes Hissa

On tosiaan ihme, että ns. suuret hiljaiset talousmahdit eli maailman suurin Kiina ja heti USA:n jälkeen kolmosena oleva Intia eivät ole mukana. Venäjän (6.) lisäksi G7:stä näyttävät puuttuvan myös Indonesia (7.) ja Brasilia (8.), joten ne pidetty pois, että taantumassa edelleen oleva Iso-Britania (9.) saadaan pidettyä mukana. Lisäksi Meksiko (11.) on ohittanut Italian (12.), joten se sopisi Kanadan (17.) tilalle, jos Brasiliaa ei haluta taantuvien G7-maiden kanssa samaan kerhoon. (Lähde: CIA - The World Factbook - GDP (purchasing power parity)).