Perjantai 24.5.2019

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Luotu: 
12.6.2018 08:34
Päivitetty: 
12.6.2018 09:35
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ovat allekirjoittaneet tapaamisensa päätteeksi yhteisen asiakirjan, jota kaksikko hehkutti suurin sanoin maailmaa muuttavaksi.

Trump yllätti kansainvälisen median reportterit tiistaina ilmoittamalla, että hän ja Kim Jong-un allekirjoittavat Singaporen tapaamisessaan jonkinlaisen yhteisen lausunnon tai sitoumuksen. CNN kertoo, että Trumpin ilmoitus allekirjoitustilaisuuden järjestämisestä oli odottamaton.

Ilmeisesti kyseessä on yhteislausunto – yhteisymmärryksen osoitus – kokouksen mukanaan tuomasta edistyksestä. Se sisältää uutistietojen mukaan myös sitoumuksen jatkaa yhteistyötä. Trumpin mukaan keskustelut ovat sujuneet ”paremmin kuin kukaan olisi voinut odottaa”.

Kansainväliset tv-kamerat seurasivat Trumpin ilmoituksen jälkeen pöytää, johon oli valmiiksi asetettu paperi sekä kaksi kynää. Johtajat saapuivat paikalle noin kello 8.40 Suomen aikaa. Uusi Suomi seurasi livenä tilaisuuden etenemistä.

Seurasimme livenä: Näin kaksikko lausui asiakirjan allekirjoitustilaisuudessa

- Allekirjoitamme hyvin tärkeän dokumentin, Trump sanoi kaksikon saavuttua allekirjoitushuoneeseen.

- Tänään päätimme jättää historian taaksemme. Maailma tulee näkemään suuren muutoksen, Kim Jong-un jatkoi.

Kaksikko hehkutti historiallista saavutusta ja "kattavaa" sopimusta tai dokumenttia, jonka luonteesta ei kuitenkaan toistaiseksi ole kerrottu tarkemmin. Trumpin mukaan hän tulee kertomaan allekirjoitetun dokumentin sisällöstä tarkemmin tiedotustilaisuudessa myöhemmin tiistaina. Hän kehui tapaamista vuolaasti ja sanoi edistystä tapahtuneen enemmän kuin kukaan olisi voinut uskoa.

Trumpin mukaan prosessi Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista tulee käynnistymään hyvin nopeasti. Trumpin mukaan Kim olisi tähän suostunut. Lue lisää: Trumpilta uutispommi – CNN: Dokumentissa sovitaan ydinaseriisunnasta

Kim kiitti painokkaasti Trumpia historiallisen tapaamisen järjestämisestä. Kaksikko kätteli toisiaan useaan otteeseen tilaisuuden päättyessä.

Tilaisuuden lopuksi Trump ilmoitti medialle aikovansa kutsua Kimin vierailulle Yhdysvaltoihin ja Valkoiseen taloon. Hänen mukaansa kaksikon välille on syntynyt erityinen yhteys.

Allekirjoitustilaisuus on päättynyt ja Trump sekä Kim poistuneet neuvottelujen tapaamispaikasta Sentosan saarelta. Alla CNN:n videonpätkä tilaisuudesta.

Lue lisää:

Video: Trumpin ja Kimin yli 10 sekunnin kättely – näin alkoi historiallinen tapaaminen

Dennis Rodman ratkesi itkuun suorassa lähetyksessä – Hehkuttaa Kim Jong-unia: ”Sanoin kaikille että ovi aukeaa”

 

 

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Hämäläinen

Trump pitää kauppaa oletettuna. Onhan hän kiinteistönvälittäjä taustaltaan. No jos sopimus syntyy niin ei toisaalta ihme. Kimillä on tylsää miljooniensa kanssa harmaassa kotimaassaan. On kiva päästä maailman yöelämään riekkumaan rahoineen. Kokousilta päättyi varmasti Geylangissa karaokebaarissa Trumpin kavutessa yläkertaan paremmassa seurassa.

Tapio Mäkeläinen

Hyvä että tapasivat. Trumpin lausunnot ovat yhtä naiveja kun tähänkin asti. Sotakabinetti olikin sit mukana toisin kuin sanottiin.

Toivattavasti ei astu Chamberlainin & co. joukkoon. Tietääkö joku diktaattorin, joka vapaaehtoisesti on heivannut mahdistaan?

Jaakko Aalto

Vain aika näyttää tämän sopimuksen merkityksen. Parhaassa tapauksessa se johtaa Pohjois-Korean normalisoitumiseen, Kiinan tielle. Pohjois-Korean kansalle sellainen kehitys olisi vähintäänkin toivottavaa. Mutta vain aika näyttää näiden näytössopimusten pitävyyden ja käytännön merkityksen.

Juhan Mäntylä

Tämä oli ns"aiesopimus" hetken aikaa kai maailma iloitsee ns. uutta maailman rauhaa. Petovaltiot ja illuminaatit, yms vallat eivät halua kai sekasortoa. Raamatussa kyllä sanotaan, että antikristus tulee maailmaan tehden valerauhan, jonka jälkeen tulee se " muuilmanloppu" ennensitä solmitaan vielä monta rauhan sopimusta ja vielä monta ydinasettakin suunnitellaan ja tehdään. Oikeastaan ei tarvii seurata uutisiakaan, lukee vain ilmestyskirjaa niin kaikkihan on äärinmäisen selvää