Sunnuntai 16.6.2019

Nyt tuli Trumpilta uutispommi – CNN: Dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Luotu: 
12.6.2018 09:42
Päivitetty: 
12.6.2018 10:17
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja "hyvin, hyvin tärkeä dokumentti", kuten hän asiakirjaa kuvasi allekirjoitustilaisuudessa.
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trump ja Kim Jong-un tapasivat Sentosan saarella Singaporessa.
|

Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean johtajien allekirjoittama dokumentti todella sisältää maininnan Korean niemimaan ydinaseriisunnasta, kertoo amerikkalaiskanava CNN pohjaten tietonsa valokuviin Donald Trumpin ja Kim Jong-unin allekirjoittamasta asiakirjasta.

Asiakirjan mukaan Trump ja Kim ovat sopineet ”työskentelevänsä Korean niemimaan riisumiseksi ydinaseista täydellisesti”.

– Presidentti Trump on sitoutunut antamaan Pohjois-Korealle turvatakuut ja puheenjohtaja Kim Jong-un vahvisti vakaan sitoumuksensa Korean niemimaan ydinaseriisuntaan, dokumentissa sanotaan CNN:n mukaan.

Trump mainitsi jo tiedotustilaisuudessa Pohjois-Korean sitoutuneen ydinaseriisunnan edistämiseen, mutta kirjauksen löytyminen myös allekirjoitetusta dokumentista vahvistaa puheet. Kyse on sitoumuksesta hankkeen edistämiseen, ei käytännön toimista.

Aasian mahtivaltio Kiina kehuu Trumpin ja Kimin tapaamisen saavutuksia historiallisiksi ja vetoaa Korean niemimaan riisumiseksi ydinaseista, The Guardian kertoo.

Sen sijaan Korea-asiantuntijat eivät vakuutu asiakirjan väljästä muotoilusta, The Guardian kertoo. Sitoumuksen ei katsota tuovan uutta Pohjois-Korean aiempiin vakuutteluihin ydinaseriisunnan tukemisesta. Keskeisenä huomiona pidetään muun muassa sitä, että paperissa mainittu aseistariisunta koskee koko Korean niemimaata, ei vain Pohjois-Koreaa, sekä sitä, että Kim ei lupaa mitään käytännön toimia. Lue lisää: Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

– Tämä on jopa ohuempaa kuin skeptikot odottivat. Ajattelin, että Trump saisi aikaan ainakin jotain konkreettista, ohjuksia [haltuun] tai laukaisupaikkoja suljettua, kirjoittaa politiikan tutkimuksen professori Robert Kelly Twitterissä.

 

Sitoumus, jonka Kim nyt antoi Yhdysvalloille, on samantyyppinen kuin hänen ja Etelä-Korean presidentin Moon Jae-inin muotoilu huhtikuisessa yhteislausunnossa. Myös tuossa asiakirjassa sitouduttiin ydinaseettoman Korean niemimaan tavoitteluun.

Lue lisää tapaamisesta:

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Video: Trumpin ja Kimin yli 10 sekunnin kättely – näin alkoi historiallinen tapaaminen

Dennis Rodman ratkesi itkuun suorassa lähetyksessä – Hehkuttaa Kim Jong-unia: ”Sanoin kaikille että ovi aukeaa”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jussi Keinonen

Vaikea eettinen ongelma kieltämättä. Käytännössä jos Kim ja lähipiiri ei saa turvatakuita, entinen meno jatkuu ja lisää kansaa nääntyy.

On myös muistettava, että hänen isoisänsä sen maanpäällisen helvetin rakensi ja Kimin pitäisi keksiä, miten se puretaan ilman lisäruumiita.

Emme vielä tiedä, olivatko ilmatorjuntatykillä teloitetut nykymenon jatkajia vai vastustajia.

Niin tai näin, ei tätä taka-askeleeksi kai kukaan kehtaa väittää.

Timo Nenonen

"Niin tai näin, ei tätä taka-askeleeksi kai kukaan kehtaa väittää."

Juurihan tuo Sarvaranta niin teki. Trumpille Rauhan Nobel, sehän on selvää. On se vaan huippuäijä. Olen kateellinen jenkeille, kun osasivat äänestää oikein ja saivat kunnon pressan aikaisempien surkimuksien tilalle.

Antero Koski

Uutispommi on parempi kuin atomipommi. Mutta hiukan uutispommi mietityttää kun eikös juuri sen aseistariisumisen ja rauhan puolesta tapaaminen järjestettiinkin.
Meinaako media oikeasti, että sinne tappelemaan mentiin?
Mitenkään Trumpille sädekehää asentamatta voi todeta, että Hilaryn kanssa olisi sota käynnissä ja Obaman kanssa tuskin olisi neuvotteluihin päästy.
Oliko tämä kaikki Kimin suunnittelema vapaapääsy kansainväliseen toimintaan?
Enää ei pystynyt mitenkään hillitsemään tietoa länsimaisesta hyvinvoinnista leviämään kansan tietoisuuteen?
Oli miten oli, niin ei tuota voi mitenkään moittia Trumpin mokaamiseksikaan, kuten medialla on tapana.

Heikki Rosti

Hohoijaa! Suomipojan roskapostit senkun lisääntyvät.Tietysti muotiin kuuluu myös professorilausunto.Kotona Valloissa vain proffalausunnot vähiten kiinnostavat suurta yleisöä.Roskapostin lähettäjille rohkaiseva lausunto.Ammutte kovaa,mutta ammutte ohi.Länsirintamalla asemasotavaiheessa,kuului vastata tällaiseen ohiammuntaviestiin.'Me tiedämme sen'.Joten vastasin puolestanne,leppoisaa kesän jatkoa.