Torstai 27.6.2019

Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

Luotu: 
12.6.2018 11:04
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Kim Jong-un ja Donald Trump allekirjoittivat yhteisymmärrysasiakirjan, joka heidän mukaan muuttaa maailmaa.
|

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hehkuttama sitoumus Korean niemimaan ydinaseriisunnasta on monen asiantuntijan mukaan lähes mitätön.

Laajassa arvostelussa keskeistä on se, että Pohjois-Korean Kim Jong-unin antama sitoumus edistää ydinaseriisuntaa on samanlainen tai jopa löyhempi kuin Pohjois-Korean aiemmat sitoumukset.

Vuonna 2017 Nobelin rauhanpalkinnolla palkittu kansalaisjärjestöjen liittouma ICAN, joka pyrkii riisumaan maailman ydinaseista, suhtautuu Trumpin paperiin hyvin kriittisesti.

– Kannatamme diplomatiaa ja rauhanomaista ratkaisua. Mutta ydinaseriisunnasta ei ole sopimusta [dokumentissa] ja tämä kaikki näytti enemmänkin ydinasemaiden tervetuliaisjuhlilta, ICAN:n johtaja Beatrice Fihn kritisoi Twitterissä.

Samankaltainen on monien tutkijoiden ja asiantuntijoiden viesti. Amerikkalaistutkija Adam Mount sanoo CNN:lle, että sopimuksen kirjaus on sanamuodoiltaan yllättävän heikko, jopa heikompi kuin aiemmin Pohjois-Korean allekirjoittamat paperit.

– Se ei ole vahvempi, vaan oikeastaan huomattavasti heikompi kuin aiemmat Pohjois-Korean sitoumukset ydinasekysymyksestä. Odotin jotain jämäkämpää, Mount sanoo.

Hän kuitenkin korostaa, että Trump ei myöskään epäonnistunut. USA ja Pohjois-Korea sopivat jatkavansa tapaamisia.

– Jos tapaaminen johtaa suhteiden ylläpidon jatkumiseen, ja sen seurauksena Korean niemimaan jännite helpottaa, kyse on menestyksestä, Mount sanoo.

Trump puolestaan on myöhemmin sanonut tiedotustilaisuudessa, että Pohjois-Korea olisi jo tuhoamassa ohjusten testilaitosta.

 

Lue lisää:

Trumpilta uutispommi – CNN: Dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Video: Trumpin ja Kimin yli 10 sekunnin kättely – näin alkoi historiallinen tapaaminen

Dennis Rodman ratkesi itkuun suorassa lähetyksessä – Hehkuttaa Kim Jong-unia: ”Sanoin kaikille että ovi aukeaa”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Virtanen

Jos sopimus- ja pykälänikkareiden mukaan jotkut vanhat sopimukset ovat parempia, niin miten niitä on noudatettu ??? paperillahan voi lukea mitä tahansa, jos sitä ei noudateta....kuten nyt asian laita on.
Mikäli Trump saa markkinatalouden kengän Pohjois-Korean ovenrakoon, on se suuri edistysaskel kohti demokratiaa koko niemimaalla. Tosin hidas sekin on.
Ja kuka nyt tosissaan olisi uskonut, että USA luopuisi ydinaseista/tukikohdistaan niemimaalla. Silloinhan jäisivät Etelä-Korea ja Japani kokonaan Pohjois-korean, Kiinan ja Venäjänkin armoille.

Ari-Pekka Leppänen

En ymmärrä mitä nää "asiantuntijat" oikein odottivat ? Maalaisjärkikin sanoo, että jos vihaa on pidetty viimeiset 70 vuotta ja nyt oli ensimmäinen tapaaminen niin mitään kovin isoa liikettä ei voi odottaa. Se on jo paljon jos saadaan kaverit samaan pöytään ja neuvottelut alkamaan. Se on huomattavasti enemmän mitä Obama sai aikaan tai mitä Clinton olisi saanut.