Torstai 27.6.2019

Professorilta karu arvio EU:sta: ”Tilanne kuin kylmän sodan aikaan, mutta sekavampi”

Luotu: 
12.6.2018 19:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Brysselin yliopiston professori, Egmont-instituutin eurooppalaisen tutkimuksen johtaja Alexander Mattelaer arvoi, että Euroopan ulkopuolella on parhaillaan useita tahoja, jotka pyrkivät hajottamaan EU:n yhtenäisyyttä ja hyötymään hajaannuksesta. 

–Suurin riski on se, että eurooppalaiset, niin kansalaiset kuin hallitukset, jatkuvasti suuntautuvat enemmän sisäänpäin, hän sanoo Euractiven haastattelussa.

Samaan aikaan kansainvälinen tilanne on Mattelaerin mukaan varsin epäedullinen Euroopalle.

–Pitkän aikavälin trendi on selvä: Euroopan painoarvo niin taloudessa kuin sotilaallisestikin on vähenemässä dramaattisesti. Tämä tuo mukanaan sen, että ulkopuolisten tahojen on yhä helpompi hajottaa unionin yhtenäisyyttä ja pyrkiä hyötymään hajaannuksesta. Tilanne on kuten kylmän sodan aikaan, mutta sekavampi, koska osapuolia ja heidän liittolaisiaan on monia.

Mattelaer mainitsee erikseen Turkin, Venäjän ja Yhdysvallat.

EU:n puolustusyhteistyöllä on Mattelarin mukaan merkitystä vain, jos unionissa määritellään selkeästi, mitä vastaan puolustaudutaan ja mitä puolustetaan.

Lue myös:

”Jos Venäjän voimapolitiikan paluu ei kaikkia EU-maita herättänyt, lopullisesti sen teki USA:n ailahtelevainen presidentti”

Konkarikansanedustaja huolestui: ”Lännen sekaannus antaa Venäjälle etuja - Suomella kaksijakoinen ongelma”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

"ulkopuolisten tahojen on yhä helpompi hajottaa unionin yhtenäisyyttä ja pyrkiä hyötymään hajaannuksesta. "

Ei siihen ulkopuolisia tarvita, EU tekee sen kyllä ihan itsekin omilla säännöilläään ja direktiiveillään ja tarkoituksella tyrkyttää kaiken kattavaa globalisaatiota kaikkialle kuten aikoinaan eräs komissaari totesi EU-tavoitteista. EU-demokratiakin on jossain määrin kyseenalaista, että onko se demokratiaa ollenkaan vai pelkkää kulissidemokratiaa.

Myös EU:n sisällä on paljon voimia ja väkeä jotka eivät pidä ollenkaan EU:sta ja monista sen tyrkyttämistä asioista, ideoista/ideologiasta, eikä se ole ollenkaan uusi asia. Monille EU ja euro on ja merkitsee menoa huonompaan suuntaan, mikä kyllä kerrottiin jo 90-luvulla melko useissa medioissakin pitkin Eurooppaa erittäin monien eri alojen (varsinkin talousalojen) asiantuntijoiden suulla ja/tai kynällä.

Heikki Rosti

Eihän Eu mummola ja taattola mikään maailman napa voi olla,painoarvo tietysti vähenee globaalissa taloudessa.Nyt on 10/40 ikkunan vuoro,ei Venäjäkään tänne pappoja ja mammoja tule hätistelemään.Murmanskin ja Krimin suunnalla sillä strategiset edut tietysti valvottavanaan ja päästä lähi-idän ampiaspesästä ohi Intian ja kaukoAasian huimasti kasvaville markkinoille.Venäjä on raakaaineiden viejä.Kiinassa ja Intiassa esim kumipyöräliikenne vv2000-2015 kasvoi 60%,eikä kasvun loppua näy,mikä tietysti raakaöljyn myyjiä ilahduttaa ja Pariisin ilmastouskovaisia surettaa.Intia ja Kiina ei näytä kulkevan Pariisin muodin mukaisesti. Ja Afrikassa Pariisin muoti vieläkin etäämmällä,kun miljoonat 10v javanhemmat peltilehmät Euroopan ruuhkateiltä uusiokäyttöön sinne roudataan.Sekasortoisessa maailmassa me mieluummin sytytämme kynttilän kuin maailman pahuutta alamme taivastelemaan .Rauhallista Jussia.

toni poutiainen

Sit sen on oltava juuri näin, kun sinä sen kerran sanot. Sinulla ei kuitenkaan varmaan ole esimerkkejä nimimerkeistä? Miten olet seulonut rahoitetut trollit järjestäytymättömistä mielipiteistä?

Sen tiedän toki, että Nato-politiikan tai Eu:n kritisoiminen on nykykonsensuksen mukaan poikkeuksetta Putlerin pussiin pelaamista, eikä mitään välivaihtoehtoa ole.. Samaa paskaa ne varmaan Briteissäkin jauhavat. Kätevä ja hyväksi todettu tapa hiljentää oppositio, ei siinä mitään.

Ja lopuksi, järjestäytynyttä mielipidevaikutusta tapahtuu kyllä - molemmin puolin. Suomen kieli on onneksi niin vaikea ja monivivahteinen, että se rajoittaa vakuuttavaa vaikutusta kotimaisella aika tehokkaasti.

Harri Tapani

"ja trolleja on todella paljon. Selkeä informaatio sota idästä"

Heh, Nato/-EU-trolleilla on vilkas mielikuvitus, epäilevät muita siitä mitä itse tekevät, sellainenhan on jo vanha havainto...ja sekin että Nato/EU-trolleja on todella paljon...

Tosiasia on että maailmalla on paljon Globalisaatiokriittisyyttä, samoin globalisaatiota ajavan EU:n kritisointia, samoin sitä löytyy Suomestakin, sitä oli jo ennen kun Suomi liittyi EY:hyn joka on muuttumassa vauhdilla EU-liittovaltioksi Monnetin pienten askeltan kaavan mukaan, hyvä kun Suomen lainsäätäjät perässä pysyvät lakeja muutellen EU-yhteensopiviksi, samalla Suomi hvyinvointiyhteiskuntana romutetaan rakenneuudistuksilla jne. vastaavilla (SOTE) uudistuksilla. Sellaisen asian tajuamiseen ei mitään itäistä informaatiosotaa tarvita.

Ps. Venäjä teki vastaavat rakenneuudistukset joita nyt Suomessa tehdään jo Gorbatshovin ja varsinkin taloudessa Jeltsinin aikoina, niiden seurauksina täälläkin vielä puhutaan Pietarin katulapsista yms. Samalla siellä syntyivät oligarkit samoista rakenneuudistuksista joita siis täällä nyt tehdään, ei vaan jaksa arvostaa moista politiikkaa tehtiin sitä missä maassa tahansa.

Harri Tapani

"negatiivista henkeä EU:sta"

Onko tosiasioita niin vaikea myöntää, että pitää syyttää viestintuojia ja kuvittellisia trolleja.Tähän ehkä sopii vielä tämä päivän uutinen:

"Talousnobelistilta karu ennuste eurosta: ”Lisää kärsimystä, lisää työttömyyttä ja entistäkin hitaampaa kasvua”

https://www.uusisuomi.fi/raha/251191-talousnobelistilta-karu-ennuste-eur...

Sieltä löytyy kommenteista sitten lisää asiaa aiheesta.

Timo Nenonen

"mitä vastaan puolustaudutaan ja mitä puolustetaan."

Eurooppa on historian saatossa sotinut hunneja , maureja jopa ottomaaneja vastaan. Nykyisin kahelit eurooppalaiset päättäjät, kute Merkelkin jopa kutsuvat näitä islamilaisia tänne eurooppaan, joten tällä kertaa heidän valloituksensa tapahtuu laukaustakaan ampumatta, mitä nyt muutamat terroristit kylvävät kuolemaa eurooppalaisilla kaduilla.