Keskiviikko 22.5.2019

Trumpin ilmoitus kuohuttaa Etelä-Koreassa ja USA:ssa – ”Sanoinkuvaamaton käänne”

Luotu: 
13.6.2018 10:00
Päivitetty: 
13.6.2018 10:10
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Donald Trumpin katsotaan tehneen merkittäviä myönnytyksiä Pohjois-Korealle ilman vastinetta ja kysymättä asiasta Yhdysvaltain liittolaisilta. Kuvassa tiedotustilaisuudessa näytetty, hämmennystä herättänyt ja Trumpin Kimille esittämä video.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti tiistaina neuvoteltuaan Pohjois-Korean Kim Jong-unin kanssa, että Yhdysvallat on pysäyttämässä sotaharjoituksensa Etelä-Korean kanssa sekä pyrkimässä joukkojensa poisvetoon Korean niemimaalta. Ilmoitus aiheutti shokkiaaltoja sekä Etelä-Koreassa että Yhdysvalloissa.

– Tämä on sanoinkuvaamatonta, sanoo Aasian-tutkimuksen varajohtaja Michael J. Green Center for Strategic and International Studies -tutkimuslaitoksesta CNN-uutiskanavalle.

– Kun Yhdysvaltain presidentti ilmoittaa yksipuolisesti Pohjois-Korean johtajalle, että tulemme lopettamaan sotaharjoitukset liittolaistemme Japanin ja Etelä-Korean kanssa, eikä kerro asiasta ensin liittolaisille…. Ja sanoo sitten, että jonain päivänä hän haluaisi vetää joukkomme pois Aasiasta. Se on hämmästyttävä käänne, Green jatkaa.

Trump kuvasi tiedotustilaisuudessaan USA:n ja Etelä-Korean säännöllisiä harjoituksia ”sotapeleiksi” ja ”provokaatioksi” Pohjois-Koreaa kohtaan. Hän perusteli tavoitteitaan myös harjoitusten ja joukkojen ylläpidon kustannuksilla.

Trumpin ilmoitus herättää kysymyksiä siitä, onko Trump tehnyt näin merkittäviä myönnytyksiä Pohjois-Korealle saamatta mitään varmaa vastineeksi – ja todella ilmoittamatta asiasta Yhdysvaltain pitkäaikaisille liittolaisille Aasiassa. Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoi Uudelle Suomelle tiistaina, että Trump muutti Yhdysvaltain maailmanpoliittista linjaa merkittävästi Kimin kanssa allekirjoitetulla aiesopimuksella ja puheillaan.

– Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta. Nämä ovat asioita, joita Pohjois-Koreassa ja Kiinassa on kovasti korostettu vuosien varrella, ja tässä on selvästi aukeamassa aikamoinen mahdollisuuksien ikkuna Pohjois-Korean ja Kiina näkökulmasta, Aaltola sanoo haastattelussa.

Myös amerikkalaiset lainsäätäjät olivat hämmästyneitä käänteestä.

”Trump on antanut Pohjois-Korealle useita heidän pitkään tavoittelemiaan voittoja saamatta mitään vastineeksi”

– Trumpin hallinto on antanut Pohjois-Korealle useita heidän pitkään tavoittelemiaan voittoja saamatta mitään vastineeksi, sanoo entinen varapresidentti, demokraatti Joe Biden.

Asiantuntija Green arvelee, että Yhdysvaltain puolustushallinto saattaa vielä pehmentää Trumpin linjauksia. Pentagon voi haluta tulkita presidentin tarkoittaneen harjoitusten mittakaavan pienentämistä esimerkiksi pidättäytymällä raskaimpien pommittajien käytöstä Korean-harjoituksissa. Se ei kuitenkaan poista presidentin linjauksen poikkeuksellisuutta, Green korostaa.

Entinen USA:n ulkoministeriön korkea virkamies Thomas Countryman sanoo CNN:lle, että Trumpin veto on huolestuttava liittolaissuhteiden kannalta, mutta helppo vetää takaisin.

– Tämä ei ole positiivinen merkki, mutta ei myöskään kohtalokas virhe, hän sanoo.

Etelä-Koreassa Trumpin ilmoitus aiheutti luonnollisesti kuhinaa. Uutistoimisto Yonhap kyseli asiasta Yhdysvaltain armeijan Korean-yksiköstä, jonka mukaan uusista linjauksista ei ollut minkäänlaista tietoa. Etelä-Korean kansallisen turvallisuusviraston varajohtaja Nam Gwan-pyo puolestaan kertoi, että harjoitusten suhteen ei ole tapahtunut ”minkäänlaista muutosta”. Hänen mukaansa liittolaisten täytyy kuitenkin selvittää, mistä on kyse.

Lue lisää: Tutkija: Donald Trump muutti USA:n linjan kertaheitolla – ”Tämä on aivan uutta Yhdysvaltain presidentin suusta”

Lue myös:

CNN: Trumpin ja Kimin allekirjoittamassa dokumentissa sitoumus ydinaseriisuntaan

Nobel-voittaja tyrmää Trumpin paperin ydinaseista tylysti

Yllätyskäänne: Trump ilmoitti sopimuksesta Kim Jong-unin kanssa – kaksikko hehkutti allekirjoittamaansa paperia

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Laine

Olisikin erikoista jatkaa provokatiivisia ja sotaalietsovia sotaharjoituksia ydinaseineen kuin mitään neuvotteluja ei olisi ollutkaan.
Trumpia eivät varmasti sido tässä kenraalien suunnitelmat ja jos E-Korea välttämättä haluaa jatkaa uhittelua, voihan se sen tehdä yksinkin.

Matti Virtanen

Olen skeptinen sopimuksen toimeenpanon suhteen mutta en näe kyllä ehdotonta sodanlietsontaakaan parempana vaihtoehtona.

Nyt P-Korealla on mahdollisuus näyttää miten se haluaa elää.
Trumpilta onnistunee myös kelkan kääntö sujuvasti.

Kyllä kerran vuosisadassa voi yrittää vaikkei onnistuisikaan.

Jussi Keinonen

Wikipediasta: "In August 2016, Green was one of fifty senior G.O.P. national security officials who signed a letter saying they will not vote for Donald Trump, the Republican nominee for president."

Thomas Countrymanistä Wikissä: "In 2011, President of the United States Barack Obama nominated him to be Assistant Secretary of State (...) On January 27, 2017, while on his way to a conference on arms control, he was relieved of his duties by the President."

Ja CNN uutiskanavana...

Erkki Malinen

Tämäpä se liberaalia maalimaa potuttaa kun kaksi vahvaa miestä sopii keskenään asioista. Johan tässä joku moitti että ei tälläsen
tiktaattorit kanssa pitäis mitään sopia, kai näitten mielestä pitäis vaatia että Kimi hirttäis ensin itsensä ja sitten vois sopia jotain. Onneks Trumppi ymmärtää realimaalin päälle, kaikki ei ole liberaali hörhöjä, mutta ne on mattensa johtajia ja sillä selvä. Trumppi saattaa olla enempi rauhanmies kun konsanaan nämä liberaalit kupplassa elävät, niitten mielestä kaikki mikä ei ole heidän mieleen niin ne pitää tappaa, siitä johtuvia sotia käydään jatkuvasti.

Timo-Pekka Mustakallio

Raskaassa velkalastissa uivalla Yhdysvaltain valtiontaloudella ei enää ole varaa ylläpitää maan nykyistä valtavaa sotilaallista läsnäoloa maapallon eri kolkissa: miksipä Trump siis ei tekisi supistusten väistämättömyydestä hyvettä, ja kokeilisi välillä sotaisuuden sijaan rauhan rakentamista? Siinä mielessä Singaporen "sopimus" on ihan hyvä askel.

Eilisen suuruudenharhoissa elävät USA-sotahaukat toki räpiköivät äkkikäännöstä, ja toki jää nähtäväksi mistä oikeastaan sovittiin, tai noudattaako Pohjois-Korea tälläkään kertaa sovittua: jonkun oli kuitenkin oltava rohkea, ja otettava ensimmäinen askel. Liikemies-Trump on tässä suhteessa dynaamisempi, valmiimpi tekemään epämukaviakin päätöksiä (kuten oikean johtajan kuuluukin - vrt. EU-"johtajien" murheellinen taipumus lykkäillä vaikeita asioita yhä uudelleen ja uudelleen tulevaisuuteen... kunnes tulevaisuutta ei enää olekaan) kuin tonttiansa hysteerisesti valvovat poliittiset toimijat, joiden hysteeriset ensi kirkumiset voi jättää omaan vaatimattomaan arvoonsa.

Luulisi olevan päivänselvää, ettei USA:n entinen uhkailu- ja pullistelupolitiikka (sillähän ei oikeasti olisi varaa eikä tappionsietoa ryhtyä kuumaan sotaan Koreassa) ole tuottanut tulosta: kokeillaanpa siis jotain uutta. Ainakin itse yllätyin, sillä olin odottanut Trumpin jatkavan nöyrästi USA:n entistä - ei kovin menestyksekästä - linjaa PK:n suhteen.

Ari Ohvo

Uskon että Etelä-Korea pystyy puolustamaan maataan ihan riittävästi ilman amerikkalaisia joukkojakin ja jos sota syttyy ovat amerikkalaiset paikalla takaisin muutamassa päivässä. Sen ajan Etelä-Korea pärjää yksinkin joten en näe että Etelä-Korean turvallisuus olisi merkittävästi heikentynyt.

Pekka J. Mäkinen

Tällaisia johtakia maailma tarvitsee. Hyvä Trump. Muistan kun Trump oli ollut vasta muutaman viikon vallassa niin joku sanoikin että Trump on saanut enemmän aikaan kuin kaikki maailman valtiot 5 vuodessa. No osittain tietysti huumoria, mutta huumorissa on usein puolet totta.

Tapio Mäkeläinen

Etelä Korea on väkimäärältään kaksinkertainen pohjoiseen verrattuna. Se on Venäjää suurempi talousmahti.
Pohjoinen on romahduspisteessä ja siellä kuollaan nälkään.
Tämä koko homma on kuvottava show kahden perin oudon johtajan henkilökohtaisten tarpeiden tyydyttämiseksi.
En ole rakettimies mutta en usko että pohjoinen olisi pystynyt raketti-iskua Usa tekemään.