Lauantai 25.5.2019

Saksalaislehti: Angela Merkel suunnittelee maahanmuuttoon liittyvää hätäkokousta – ”Kukaan ei halua syöstä liittokansleria vallasta”

Luotu: 
17.6.2018 10:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Angela Merkel.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel suunnittelee Bild-lehden tietojen mukaan maahanmuuttoa käsittelevän hätäkokouksen koolle kutsumista. Lehden tietojen mukaan kokoukseen osallistuisivat Saksan lisäksi Kreikka, Italia ja Itävalta sekä mahdollisesti Ranska.

–Toistaiseksi mitään ei ole päätetty, vaan kaikki on suunnitelman asteella. On myös epäselvää, milloin kokous järjestettäisiin, italialainen hallituslähde kommentoi Bildille.

Lehden tietojen mukaan Merkel haluaisi järjestää kokouksen ennen tämän kuun lopussa pidettävää EU-huippukokousta, mahdollisesti jo ensi viikonloppuna.

Saksan hallitus on ajautunut rajuun riitaan turvapaikkapolitiikasta.Liittokansleri Merkelin CDU-puolueen ja sisarpuolue CSU:n näkemykset eivät kohtaa, ja sisäministeri Horst Seehofer on ryhtynyt melko lailla avoimeen kapinaan Merkeliä vastaan. Kiistakysymyksistä suurin on CSU:n pyrkimys sulkea Saksan rajat sellaisilta turvapaikkaa hakevilta ihmisiltä, jotka ovat jo hakeneet turvapaikkaa muualla EU-alueella.

Seehofer sanoo kuitenkin nyt Bildille, ettei tarkoitus ole syrjäyttää Angela Merkeliä, vaikka sellaisia huhuja on Saksassa liikkunut.

–Kukaan ei halua syöstä liittokansleria vallasta. Haluamme vain lopultakin löytää kestävän ratkaisun maahanmuuttoon, hän sanoo.

Seehofer vahvisti keskiviikkona medialle puhuneensa Itävallan liittokansleri Sebastian Kurzin sekä Italian sisäministeri Matteo Salvinin kanssa epävirallisesta liittoumasta eli ”halukkaiden akselista”. 

Sekä Salvini että Kurz ovat kritisoineet voimakkaasti Merkelin turvapaikkapolitiikkaa. 

Etenkin Salvini edustaa kovaa linjaa estettyään siirtolaisia merihädästä pelastaneen aluksen maihinnousun Italiaan. Salvinin päätös ajoi Italian törmäyskurssille Ranskan kanssa. Perjantaina Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Italian pääministeri Giuseppe Conte pääsivät kuitenkin yhteisymmärrykseen. Macron ilmoitti silti, ettei neuvottele muiden italialaisten kuin Conten kanssa.

Lue lisää: 

Italia ja Ranska haluavat laittaa turvapaikkapolitiikan uusiksi: ”Yksikään Euroopan maa ei voi pestä käsiään”

Spekulaatio kiihtyy Saksassa: Angela Merkel voi kaatua turvapaikkariitaan

Sisäministeri sulkisi Saksan rajat – Merkelin turvapaikkariita yltyy

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jonny Wadd

Kuinka vaikea matemaattinen yhtälö se on laskea matuista aiheutuvat kulut - verotulot? Kyseessä ei ole hätää kärsivät ihmiset vaan elintasoturistit. Saksan eikä suomen kansa hyväksy koskaan matujen hyysäämistä ja kansan eriarvoistamista kaikin keinoin.

Pekka Veistos

Hyvä huomio. Kun tilanne on tiukka niin Saksa kutsuu kokoukseen vain tärkeimmät kumppaninsa. Siinä sitä tiivistyy koko surkea EU.

Voi vain kuvtella millaisella kokoonpanolla kokoustettaisiin sotilaalliset kriisit. Jos Venäjä uhkaisi Suomea, niin Suomea tuskin edes kutsuttaisiin EU kokoukseen mukaan.

Eero Pekonen

Olisi jo korkea aika todeta, että kansainvälinen pakolaissopimus on solmittu ja tarkoitettu aivan eri olosuhteisiin kuin missä nyt eletään. Mutta eihän sen toteaminen sovi meidän yhteisiin eurooppalaisiin arvoihin!? Kuinka monta miljoonaa haluamme?

Jaakko Aalto

Eurooppalaisten arvot taitavat poiketa melkoisesti niistä arvoista, joita tämä tietty poliitikkokaarti yrittää sanella eurooppalaisten arvojen nimellä. Kyllä se pakolaissopimus alkuperäisessä tarkoituksessaan ja hengessään sopii oikein hyvin eurooppalaisten yhteisiin arvoihin, mutta se tuntuu sopivan huonosti niiden arvoihin, jotka parhaansa mukaan masinoivat turvapaikkamekanismia hyväksikäyttävää massamaahanmuuttoa.