Keskiviikko 20.2.2019

Donald Trump puuttui Saksan turvapaikkariitaan – väite rikollisuudesta tyrmätään

Jaa artikkeli:
Luotu: 
19.6.2018 08:08
Päivitetty: 
19.6.2018 09:09
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Saksan liittokansleri Angela Merkel on tiukilla hallituksen sisäisen turvapaikkariidan vuoksi. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump otti osaa keskusteluun. Arkistokuva.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puuttui maanantaina Saksan sisäpolitiikkaan tavalla, jota pidetään Saksassa poikkeuksellisena ja epäkohteliaana.

Kiista turvapaikkapolitiikasta Saksassa ja Euroopassa repii parhaillaan Saksan hallitusta, jossa liittokansleri Angela Merkelin CDU:n sisarpuolue CSU haluaisi kiristää linjauksia. Sisäministeri Horst Seehofer edustaa baijerilaista CSU:ta, jonka siirtolaisuusohjelman julkaisu on viivästynyt Merkelin vastustuksen vuoksi.

Donald Trump ilmoitti maanantaina Twitter-seuraajilleen, että Saksan johtajat ovat menettämässä kansan tuen maahanmuuttokysymyksen vuoksi.

– Siirtolaisuus huojuttaa jo ennestään heikkoa Berliinin koalitiota. Rikokset yltyvät Saksassa. Eurooppa teki suuren virheen päästäessään sisään miljoonia ihmisiä, jotka ovat muuttaneet niin voimakkaasti ja väkivaltaisesti heidän kulttuuriaan, Trump twitteröi.

Deutsche Wellen mukaan väite rikoksista ei pidä paikkaansa, sillä tuoreiden tilastojen mukaan rikosten määrä on Saksassa alimmalla tasollaan 25 vuoteen. Vuonna 2017 rikosten määrä laski 10 prosenttia edellisvuodesta. Lisäksi ei-saksalaisten epäiltyjen määrä laski merkittävästi. Erillisten tutkimusten mukaan irakilaisten ja syyrialaisten turvapaikanhakijoiden todennäköisyys syyllistyä rikoksiin on pieni, koska se olisi riski turvapaikan saamisen kannalta, DW kertoo.

Kuitenkin väkivaltarikollisuus lisääntyi Saksassa vuosina 2015 ja 2016, kertoi Reuters alkuvuodesta 2018, ja tämä noin 10 prosentin kasvu liitetään pääosin turvapaikanhakijoihin. Näinä vuosina myös rikosten kokonaismäärä oli koholla. Vuonna 2017 väkivaltarikollisuuden määrä puolestaan laski 2,4 prosenttia vuodesta 2016, Deutsche Welle kertoo. Murhien määrä sen sijaan lisääntyi 3,2 prosenttia vuonna 2017.

DW:n mukaan Trumpin kommentit ärsyttävät saksalaisministereitä ja saattavat kääntää jopa kansalaisia Merkelin hallituksen puolelle, vaikka onkin totta, että Merkelin pakolaispolitiikkaa vastustetaan maassa laajalti.

– Kuten Amerikan lähettiläs aiemmin, Trump yrittää kääntää sisäisen keskustelun oikean laidan konservatiivien ja saksalaisten populistien eduksi, sanoo Rolf Mützenich, SPD-puolueen ulkopolitiikan asiantuntija, joka varoitti Trumpia sotkeutumasta Saksan sisäpolitiikkaan.

Tuoreen kyselyn mukaan enemmistö saksalaisista on tyytymättömiä Merkelin hallituksen turvapaikkapolitiikkaan. Tyytyväisiä oli 37 prosenttia viime viikon kyselyn vastaajista, Reuters kertoo. Saksalaisista 62 prosenttia ei päästäisi maahan pakolaisia, joilla ei ole henkilöpapereita.

Merkel sai maanantaina aikalisän hallituksen riitelyssä, sillä hallitus päätti lykätä ratkaisunsa tulevaan EU-kokoukseen. EU pyrkii parhaillaan luomaan uuden yhteisen turvapaikka- ja siirtolaislinjauksen.

Päivitys: lisätty tieto väkivaltarikollisuuden kasvusta Saksassa vuosina 2015 sekä 2016 ja laskusta jälleen vuonna 2017.

LUE LISÄÄ:

Saksalaislehti: Angela Merkel suunnittelee maahanmuuttoon liittyvää hätäkokousta

Spekulaatio kiihtyy Saksassa: Angela Merkel voi kaatua turvapaikkariitaan

Saksan turvapaikkaskandaali: Sisäministeri vei Bremenin maahanmuuttovirastolta oikeudet

Italia ja Ranska haluavat laittaa turvapaikkapolitiikan uusiksi: ”Yksikään Euroopan maa ei voi pestä käsiään”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuomas Sikander

Oikeistopopulismi, aikamme sairaus josta parasiitit saavat ravintonsa.
Kaikki intelligenssi ja kyvykkyys loistaa poissaolollaan eurooppalaisen Trumppia nuoleksivan uusfasismin piirissä. Framilla näyttäisi olevan vain suurpääoman juoksupoikain röyhkeän rottamainen käytös ja oikeudenmukaisuuden syvä rappio.
._.

Raimo Laine

Jos terrorismin oikeudenmukaisuus rappeutuu antaa mennä vaan. Terrorismi kohdistuu satunnaisesta kaikkeen kansaan ja erityisesti naisiin ja lapsiin. Jos rikolliset tai aviopuolisot yms tappavat toisiaan. se ei kohdistu juurikaan taviksiin.

Markku Nieminen

"– Siirtolaisuus huojuttaa jo ennestään heikkoa Berliinin koalitiota. Rikokset yltyvät Saksassa. Eurooppa teki suuren virheen päästäessään sisään miljoonia ihmisiä, jotka ovat muuttaneet niin voimakkaasti ja väkivaltaisesti heidän kulttuuriaan, Trump twitteröi."

Tätä totuutta ei kukaan tervejärkinen voi kiistää! Paitsi umpisokea suvakki, tietenkin! Hehän eivät näe, eivätkä kuule, eivätkä suostu edes keskustelemaan ongelmista, ei kritiikistä, ei rikosten tuomitsemisesta tai mistään muustakaan mikä saattaisin harjoitetun politiikan kyseenalaiseksi!

Juha Myllylä

Eli siis 2015 ja 2016 10% nousu väkivaltarikollisuudessa ja sitten 2017 10% lasku kokonaisrikollisuudessa, kun väkivaltarikollisuus vuodelle 2017 laski vain 2,4%. Eli väkivaltarikollisuuden taso näyttäisi jääneen 7,6% korkeammalle tasolle kuin aikaisemmin ja myös murhien määrä nousi vuodelle 2017.. Kokonaisrikosmäärän lasku ei paljoa auta turvallisuudentunteeseen jos väkivaltarikollisuus on kovempaa ja sitä on enemmän.

Pekka Kohonen

Saksassa myös kokonais rikollisuuden taso on todella alhainen, vaikka verrattuna Yhdysvaltoihin. Tietenkin suhteellisilla nousuilla on merkitystä myös. On aika selvää, ettei 2015-2016 kaltaista pakolaisten aaltoa saa enää päästää syntymään. Ja EU on toiminut tämän tavoitteen eteen. Myös Merkel. Tämä jatkuva räksytys on aika turhaa...

Seppo Virkkula

Eli tämän mukaan 2015 ja 2016 10% nousu väkivaltarikollisuudessa ja sitten 2017 10% lasku kokonaisrikollisuudessa, kun väkivaltarikollisuus vuodelle 2017 laski vain 2,4%. Eli väkivaltarikollisuuden taso näyttäisi jääneen selvästi korkeammalle tasolle kuin aikaisemmin.. Kokonaisrikosmäärän lasku ei paljoa auta turvallisuudentunteeseen jos väkivaltarikollisuus on lisääntynyt.

Timo Hietanen

Eli taharush gamea ja joukkoraiskaukset ym. islamilainen puuhastelu - tervetuloa.
Ilman sharialakia niin Saksa, kuin muut EU-maat jäävät paljosta paitsi. Maailman- halaus on tuhonnut totaalisesti aivonne EU:n poliittinen eliitti !