Lauantai 25.5.2019

Turvapaikanhaku: EU:n uusi suunnitelma vuosi julki – tällainen on Suomen hallituksen linja

Luotu: 
20.6.2018 14:25
Päivitetty: 
20.6.2018 14:48
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Italian rannikkovartiosto on pelastanut jälleen viime päivinä siirtolaisia Välimereltä, mutta Italia on myös käännyttänyt maahan pyrkineen siirtolaisia pelastaneen avustuslaivan.
|

Faktakulma

Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut merkittävästi vuosista 2015–2016. Kun molempina mainittuina vuosina ensimmäisen hakemuksensa jätti yli 1,2 miljoonaa Eurooppaan tullutta ihmistä, oli uusia turvapaikanhakijoita vuonna 2017 enää 650 000.

Vuonna 2017 turvapaikka myönnettiin EU:ssa kaikkiaan 538 000 ihmiselle, joista osa oli jättänyt hakemuksensa jo aiempina vuosina.

Alkuvuodesta 2018 turvapaikanhakijoiden määrä on entisestään laskenut vuoteen 2017 verrattuna. Ensimmäisen turvapaikkahakemuksensa jättäneiden ihmisten määrä laski 25 prosenttia tammi-maaliskuussa 2018 verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Uusia turvapaikanhakijoita rekisteröitiin kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 131 000 henkeä kaikissa EU-maissa yhteensä. Luku on samaa tasoa kuin vuonna 2014, ennen turvapaikkailmiön alkua.

Lähde: Eurostat

Euroopan unioni suunnittelee uudenlaisten turvapaikanhakijoiden ja siirtolaisten ”maihinnousuleirien” perustamista unionin alueen ulkopuolelle, ilmenee asiakirjavuodosta Euroopan johtajien ensi viikon huippukokouksen alla. Asiakirjat on saanut haltuunsa uutistoimisto AFP ja asiasta kertoo muun muassa Euractiv-sivusto.

EU-johtajilla on kokouksessa hyväksyttävänään suunnitelma unionin ulkopuolisista keskuksista, joihin Eurooppaan pyrkivät siirtolaiset kerättäisiin. Tavoitteena olisi selvittää, ketkä siirtolaiset ovat suojelun tarpeessa ja ketkä taloudellisia siirtolaisia, jotka on syytä lähettää takaisin kotimaihinsa. Käytännössä ainakin turvapaikanhakijoiden esikarsinta tapahtuisi tällöin EU:n ulkopuolella.

Myös pääministeri Juha Sipilä (kesk.) matkaa Brysseliin ensi viikon Eurooppa-neuvoston kokoukseen. Huippukokouksen asialistan ensimmäinen ja todennäköisesti kokousta dominoiva aihe on muuttoliike eli käytännössä sen hillitseminen ja hallitseminen.

Sipilä avasi kokouksen alla Kultaranta-keskusteluissa, millaista siirtolaispolitiikkaa Suomi pyrkii EU:ssa edistämään. Hänen mukaansa siirtolaisuuden juurisyihin eli taloudellisen epätasa-arvon ja kriisien hoitoon tulisi panostaa nykyistä enemmän, mutta samalla turvapaikanhakijoiden liikehdintää tulisi vielä nykyisestä rajoittaa Euroopassa. Sipilän mukaan Eurooppaan tulisi ottaa ihmisiä pääsääntöisesti kiintiöpakolaisjärjestelmän kautta ”ilman että on sellaista kansainvaellusta kuin vuonna 2015 oli”.

– Se edellyttää sitä, että meillä on ulkorajavalvonta kunnossa, on tehokkaat palautukset ja Schengen- ja Dublin-asetukset toimivat. Eli estetään tällainen maasta toiseen tapahtuva vaellus, pääministeri sanoi.

Lue myös: Juha Sipilä: Tällaista siirtolaispolitiikkaa Suomi ajaa Eurooppaan

Jos tästä huolimatta johonkin maahan kohdistuu kantokyvyn ylittävä tulijavirta, täytyy EU:lla Sipilän mukaan olla jonkinlainen taakanjakomekanismi.

Eurooppa on jo hillinnyt turvapaikanhakijoiden tuloa muun muassa Turkin kanssa tekemällään, moraalittomaksi arvostellulla sopimuksella. Vaikka tulijamäärät eivät tällä hetkellä ole poikkeuksellisia ja siirtolaisten liikkumista on jo rajoitettu muun muassa unionin sisäisellä rajavalvonnalla, on aihe akuutti poliittisten kriisien vuoksi. Muun muassa Saksan hallitus on repeämispisteessä näkemyserojensa vuoksi ja turvapaikkapolitiikka aiheuttaa riitoja myös maiden välillä.

Uutistoimisto AFP:n näkemässä päätösluonnoksessa Eurooppa-neuvosto tukisi maihinnousukeskuksia, jotka pystytettäisiin yhteistyössä pakolaisjärjestöjen kanssa. Luonnoksen takana ovat EU:n puheenjohtajamaa Bulgaria sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk, joka edustaa EU:n tiukan linjan maihin kuuluvaa Puolaa. Luonnoksen läpimeno vaatisi yksimielistä hyväksyntää jäsenmailta.

Luonnoksesta ei selviä tarkemmin, missä keskus voisi sijaita, Euractiv kertoo. Joka tapauksessa keskuksen olisi tarkoitus sijaita EU:n ulkopuolella, koska vain tällöin se tehokkaasti estäisi siirtolaisten pääsyn unionin rajojen sisälle. Aiemmin erilaisten turvapaikanhakijoiden leirien sijoituspaikoiksi on ehdotettu Pohjois-Afrikkaa tai Euroopan alueelta Albaniaa.

Suomen hallituksesta aiemmin esillä olleita leirisuunnitelmia on kommentoinut maahanmuuttoasioista vastaava sisäministeri Kai Mykkänen (kok.). Hänen mukaansa Eurooppa tarvitsee yhteisen ratkaisun, jossa ”rajan yli tuleva turvapaikanhaku” pidemmällä tähtäimellä korvataan pakolaisleirien ja -järjestemän painottamisella. Kuitenkin EU:n ulkopuolisen turvapaikanhakijaleirin käytännön toteuttaminen on Mykkäsen mukaan vaikeaa. Hänen kommentoidessaan asiaa esillä oli ajatus niin sanotusta karkotusleiristä, johon lähetettäisiin kielteisen päätöksen saaneet hakijat.

–EU:n ulkopuolella olevia palautuskeskuksia on vaikea toteuttaa niin, että ihmisoikeuksia kunnioitettaisiin meidän edellyttämällämme tavalla, Mykkänen sanoi äskettäin.

Sinisiä edustava eurooppaministeri Sampo Terho puolestaan toivoo, että Suomi tukee voimakkaasti julkisuuteen vuotanutta EU:n turvapaikkasuunnitelmaa. Sininen tulevaisuus on peräänkuuluttanut turvapaikkahakemusten käsittelyä EU:n ulkopuolella. Terho huomauttaa, että aiemmin mahdottomana pidetystä ajatuksesta on nyt tullut eurooppalaista valtavirtaa.

– Nyt Suomen perinteiset kumppanit ovat löytämässä järkilinjan. Tätä linjaa Suomen kannattaa tukea, Terho ilmoittaa tiedotteessaan ja blogissaan.

Hänen mukaansa pakolaiskriisissä on kyse myös EU:n tulevaisuudesta, sillä ”perinteisten puolueiden yritys yhdistää hallitsematon humanitaarinen maahanmuutto ja hyvinvointivaltio on tuomittu epäonnistumaan”. Tosin perinteisistä puolueista muun muassa kokoomus on ministeri Mykkäsen suulla todennut, että Suomen nykyinen sosiaaliturva ja vapaa maahanmuutto ovat mahdoton yhtälö.

Lue myös: Sisäministeri tiukkana: Nykyinen sosiaaliturva ja vapaa maahanmuutto mahdoton yhtälö

Itä-Euroopan maiden lisäksi erityisesti Italian uusi maahanmuuttovastainen hallitus vaatii EU:lta toimia siirtolaispolitiikan uudistamiseksi. Hallituksen mukaan Italia, joka on viime ajat ollut siirtolaisten pääasiallinen väylä Eurooppaan, ei aio toimia ”Euroopan pakolaisleirinä”. Italia estikin äskettäin merihädässä olleita siirtolaisia kuljettaneen avustusaluksen pääsyn maahan.

Faktakulma

Eurooppaan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut merkittävästi vuosista 2015–2016. Kun molempina mainittuina vuosina ensimmäisen hakemuksensa jätti yli 1,2 miljoonaa Eurooppaan tullutta ihmistä, oli uusia turvapaikanhakijoita vuonna 2017 enää 650 000.

Vuonna 2017 turvapaikka myönnettiin EU:ssa kaikkiaan 538 000 ihmiselle, joista osa oli jättänyt hakemuksensa jo aiempina vuosina.

Alkuvuodesta 2018 turvapaikanhakijoiden määrä on entisestään laskenut vuoteen 2017 verrattuna. Ensimmäisen turvapaikkahakemuksensa jättäneiden ihmisten määrä laski 25 prosenttia tammi-maaliskuussa 2018 verrattuna edellisvuoden vastaavaan jaksoon. Uusia turvapaikanhakijoita rekisteröitiin kolmen ensimmäisen kuukauden aikana 131 000 henkeä kaikissa EU-maissa yhteensä. Luku on samaa tasoa kuin vuonna 2014, ennen turvapaikkailmiön alkua.

Lähde: Eurostat

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

Melkein neljä vuotta on vatuloitu Sipilän kyläkutsun jälkeen. Nyt vihdoin on näkyvissä hieman järjen valoa. Afrikan väestönkasvu on se "juurisyy", mihin olisi saatava ratkaisu. Panostetaan perhesuunnitteluun ja tyttöjen koulutukseen. Perhesuunnittelu on inhimillisempää kuin sotiminen.

Sami Rinta-Mänty

Kuullostaa hyvältä mutta toteutus voi vesittää koko idean vielä moneen kertaan. Sen verran pahasti on luotto poliittisen eliitin järjen juoksuun tässä ja muutamassa muussakin asiassa pettänyt että en usko ennen kuin näen. Leirit eivät pelasta mitään jos ne ovat vain läpivirtausasemia. Lisäksi kyse saattaa olla yrityksestä hillitä ns. populististen puolueiden valtaan nousua Euroopassa vuotamalla mediaan tälläisiä aikomuksia, joiden vatulointiin sitten käytetään seuraavat 5-10 vuotta mutta joihin voidaan vedota muka tekoina asian ratkaisemiseksi. Ajoitus on sopiva mm. Ruotsin parlamenttivaaleja ajatellen...

Raimo Laine

Leireillähän voisi jo aloittaa Suomen kielen ja kulttuurin ja yhteiskunnan toiminnan koulutus, jolloin nähtäisiin kuka haluaa kotoutua ja kuka ei.
Haluttomat voisivat sitten yrittää muualle ja Suomi ottaisi vain esikoulutetut maahan.

Risto Nikander

Koulutettuja pieniperheidis ja työhönkin halukksita on olemassa leireillä. Irlanti, Kanada ja jotkut järki maat toimivat juuri näin.
Suomen kielen oppiminen käy työn ohessa varsin hyvin. Esim. kiinalainen mies siivooja ei tarvitse mitään muuta kuin työn. Lähettää perheeseelleen lisäksi rahaa ja säästää saadakseen heidät tänne.

Jarkko Palmgren

Euroopan kohtalo on melkoisen veitsen terällä. Euroopan kohtaloa ei ratkaistukaan ydinaseilla vaan kumiveneillä!

Sodanjälkeisen Euroopan Vasemmiston rauhanlikkeen ja Saksan vihreän atomi-angsti porukan lähellä olevat organisaatiot rahtaavat Afrikan rannikolta massoittain ihmisiä Eurooppaan. Kumivene kaatuu juuri aina ja aivan pelastuslaivan vieressä.

Tätä hommaa rahoitetaan Suomessa suomalaisten vasemmisto-vihreiden yliopisto-opiskelijoiden feissari-lehtisten jakotyöllä ja lahjoituspyynnöin . Organisaatiot ovat Euroopan laajuisia ja saavat valtioiden kassoista rahaa! Ja määritellysti siis yleishyödyllisinä! ( Kuka on määritellyt?)

On uusien määrittelyjen aika. Mm euroopan pakolaissopimus on avattava. Kuka uskaltaa. Merkel kaatuu? jos kaatuu? Jos ei kaadu homma vitkuuntuu. Itävallan pääministeri Sebastian Kurtz on ainoa joka saattaa pystyä sopimuksen uudistamista / päivittämistä vaatimaan.

YK on täysin epäonnistunut ehkäisyneuvolatoiminnan luomisessa Afrikkaan.

Eu:n rajat ovat löperöt ja saattaa juurikin hajota tuohon.

Kannattaa muistaa: Talouden nobelisti, Milton Friedman, sanoi - avoimet rajat ja hyvinvointiyhteiskunta ovat keskenään yhteensopimattomia.

Petri Hämäläinen

Hävettää taas tänään olla suomalainen.

Mitä uskomattominta säälittävää pelkuruutta ja tekopyhyyttä Suomen hallitukselta?!

Vasta Brysselistäkö saadaan tarpeeksi kiveksiä ja johtajuutta että uskalletaan ja osataan jotain tehdä?!

Juuri tätä ehdotustahan, jota myt sitten muka kannatetaan, ovat Suomen hallituksessa Kokoomus ja Keskusta VASTUSTANEET koko viimeiset 3-4 vuotta!

Samaa asiaa ovat VAATINEET populisteiksi ja rasisteiksi haukutut puolueet ympäri Eurooppaa on kohta puoli vuosikymmentä !

Ja nyt hallitus lässyttää « ulkorajavalvonnasta, tehokkaista palautuksista ja Schengen- ja Dublin-asetuksista. »

YHTÄÄN ei näistä hallituksemme toteuttanut v. 2015.

Totuuskomissio pystyyn ja sen eteen nämä valehtelijat.

Timo Hietanen

Onhan tämä kiintiöjärjestelmä ollut jo vuosia, eikä estänyt millään tavoin esim.
vuoden 2015 islamilaista kansainvaellusta Euroopan halki aina tänne Pohjolan
perille saakka. Täyttä sumutusta koko kiintiöpakolaisajatus. Samoja imaamien
oppilaita ja sharialakeihin viehtynyttä porukkaa isoilla prosenttiluvuilla, kuin kumi-
veneillä EU:n alueelle rantautuneet moniosaajat ja itämaiden tietäjät. Hieno ja
antelias sosiaaliturvajärjestelmä, vailla mitään vastinetta, kuten koko maailman
sosiaalitoimistoksi profiloituvaksi haluavalla sinisilmä Suomella on vetovoima # 1.

Hannu Rautomäki

"Maihinnousuleirit" EU:n ulkopuolella olisivat vain uusi nimitys laittomalle maahanmuuttovirralle.
EU:sta ei tietenkään ole sellaisenkaan järjestelmän toteuttajaksi, sillä eihän se kykene valvomaan edes ulkorajojaan, eikä noudattamaan omia määräyksiään turvapaikan anomisesta siinä maassa, mihin on ensimmäiseksi tultu.
"Tarinoita uppoavasta Lännestä."

Marita Suo

Ensin pitäisi saada kielteisen turvapaikanhakijat sinne leireille, elleivät halua kotiin mennä ilmaisella lennolla rahatukku kourassa. Migri on jo tutkinut tilanteen, ettei edellytyksiä ole oleskelulupaan, muuta syytä tai tekosyitä. Ja Euroopasta kaikki rantautuneet leirille, jotta apua mahdollisesti tarvitsevat naiset ja lapset saavat turvan, sillä he sitä oikeasti tarvitsevat.

Hans Parvikoski

Suomeen ei pidä tuoda kuin todella hädänalaisia todistettavista ihmisistä. Määrä ajaksi jonka jälkeen palaut. takaisin. Suomen pitää ensin hoitaa pieneläkeläiset sekä yksinhuoltajien asiat kuntoon. Myös soppajonot ja asunottomille asunnot. Nyt on vihreä putki jota kautta jaetaan salaa hyvää ja ohitetaan suomalaiset. Isämaan Suomalaiset ensin jos sen jälkeen on jaettavaa niin sitten.

Arvi Hagelin

Sipilä ja Orpo ovat turvapaikkapolitiikassa jo Halla-ahon linjoilla. Sen vahvisti Terhon puheenvuoro. Ilmastonmuutoksen suhteen ovat tulossa samalle kannalle. Taitaapa syntyä keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten hallituskoalitio.