Maanantai 18.2.2019

Politico: Näin Kiina voi iskeä USA:ta ja lujaa – Keino osui kipeästi naapuriin viime vuonna

Jaa artikkeli:
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on määrännyt tulleja, joiden pelätään johtavan suoranaiseen kauppasotaan. Arkistokuva.
|

Kiinan hallinto saattaa ottaa kuluttajaboikotit käyttöön Yhdysvaltain ja Kiinan välisessä kauppamittelössä, kirjoittaa Yhdysvaltalainen politiikan verkkolehti Politico.

–Kiinalla on keinot kauppasodan voittamiseksi: sillä on lähes 1,4 miljardia ihmistä auttamassa, Politico kirjoittaa.

Kun Kiinan hallinto suuttui viime vuonna Etelä-Korean päätöksestä ottaa yhdysvaltalainen ohjusjärjestelmä käyttöön, Kiina kävi Etelä-Korean kimppuun kuluttajaboikotein.

Hallinto kehotti kansalaisiaan boikotoimaan Etelä-Koreassa valmistettuja Hyundai-autoja, ja niiden myynti laski yli puolella.

Lisäksi kiinalaisten turismi Etelä-Koreaan väheni yli 60 prosenttia ja ison eteläkorealaisen supermarketketjun myymälöistä 55 suljettiin Kiinassa väliaikaisesti.

Julkaisun mukaan USA:n on syytä valmistautua vastaavaan, jos se jatkaa kauppauhitteluaan. Suuret amerikkalaiset yhtiöt ovat sijoittaneet huimilla summilla Kiinan markkinoille, ja USAn Kiinan-sijoitukset lähes kaksinkertaistuivat vuosien 2009-2015 aikana.

Politico kertoi aiemmin, että USA:n presidentti Donald Trump suunnittelee rajoittavansa kiinalaisten investointeja yli tuhanteen yhdysvaltalaisyhtiöön.

Julkaisun mukaan Yhdysvaltain hallinnon odotetaan kertovan rajoituksista ensi viikon loppupuolella.

Rajoitukset koskisivat teknologia-alan ja muidenkin alojen yhtiöitä, joita USA:n hallinto pitää kansallisen turvallisuuden kannalta elintärkeinä.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Salminen

Taitaa osa kommentoijista olla juuttunut talvisodan aikaan. Mao on ollut haudassa jo pitkän aikaa. Kiinan hallitus ei taatusti lue Marxia. Kiina on tätä nykyä täysin kapitalistinen oikeistodiktatuuri. Siellä ainoastaan raha merkitsee.

tom brunila

Höpö höpö. Kiina on läpeensä kommunistinen valtio! Jo se, että suurteollisuus ja pankit ovat suoraan hallituksen käskyvallan alla on todiste siitä. Kiinassa kommunistisen puolueen keskuskomitea määrää aivan kaikesta! Yksityiselle sektorille ei ole jätetty mitään päätösvaltaa mistään!

Ari Ohvo

Trump käyttäytyy kuin 8-vuotias poika joka hävittyään kerta toisensa jälkeen pallopelissä yrittää muuttaa pelin sääntöjä jatkuvasti koska hän "epäreilusti" hävisi pelissä. Ehkä Yhdysvaltojen kannattaisi keskittyä parantamaan omaa talouttaan siten että sen omista yrityksistä tulisi kilpailukykyisiä muiden kanssa eikä yrittää penalisoida kilpailijoitaan. Kauppasotia ei ole helppo voittaa.

Heikki Rosti

Tähtitieteellistä on suurvaltojen velat ja saatavat.Talvisota oli tietysti kuvaannollista.Se ,että Kiinan Goljat pullistelee nyt suunnattomilla talousmassoillaan sopii meille.Goljat on tullut niin suureksi,ettei David voi ampua ohi.Eli joka laukauksemme osuu.Palaamme aiheeseen vuonna 2025.Kommentoijille vain terveitä vuosia ja leppoista kesää.