Keskiviikko 20.2.2019

Britit yhtä jakautuneita kuin 2 vuotta sitten: ”Selvä enemmistö tukijoista ajattelee, että hallitus on hoitanut brexitiä huonosti”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
23.6.2018 15:20
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Britit suhtautuvat pessimistisesti mahdollisuuksiin saada hyvä brexit-sopimus, mistä syytetään sekä Britannian konservatiivihallitusta että EU:ta.
|

EU-ero eli brexit jakaa Britanniaa yhtä vahvasti kuin tasan kaksi vuotta sitten järjestetyssä kansanäänestyksessä, jonka tuloksena maa päätti jättää Euroopan unionin. 

Kyselyissä EU:ssa pysyminen on lievässä johdossa, mutta uusi äänestys ei brexit-asiantuntijan mielestä välttämättä muuttaisi tulosta.

–Parin viime kuukauden aikana on tehty yhdeksän mielipidemittausta, joissa keskimäärin 52 prosenttia on brexitiä vastaan ja 48 prosenttia puolesta. Kun luvut ovat tällaiset, rehellisesti sanottuna tulosta olisi liian vaikea ennustaa, valtiotieteen professori John Curtic Strathclyden yliopistostae sanoo.

Kun briteiltä kysytään, haluavatko he toisen kansanäänestyksen, useampi vastustaa kuin kannattaa sitä. 

Tilanne muuttuu, jos kysymystä vaihdetaan. Enemmistön mielestä yleisöllä pitäisi olla mahdollisuus äänestää lopullisesta sopimuksesta, jonka hallitus sopii EU:n kanssa.

Britit suhtautuvat pessimistisesti mahdollisuuksiin saada hyvä sopimus, mistä syytetään sekä Britannian konservatiivihallitusta että EU:ta. Vuoden sisällä erityisesti brexitin tukijat ovat tulleet yhä kriittisemmiksi hallituksen neuvottelusaavutuksia kohtaan.

–Brexitin kannattajista ennen 57 prosenttia oli sitä mieltä, että hallitus edistää brexitiä hyvin, mutta luku on enää 36 prosenttia. Selvä enemmistö lähdön tukijoista ajattelee nyt, että hallitus on hoitanut brexitiä huonosti, Curtice toteaa.

Ensi viikon torstaina ja perjantaina Brysselissä on EU-johtajien huippukokous, mutta merkittävää edistystä ei odoteta. Erosopimus ja tulevan suhteen päälinjat pitäisi saada selvitettyä lokakuun loppuun mennessä.

Lue laajempi juttu Kauppalehdestä.

Lue myös: Jäätävä suomalaisarvio brexitistä: ”Kaikki levällään, tilanne järjetön, mitään sopimuksia ei ole”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hannu Rautomäki

Brittien EU-jäsenyys oma valuutta säilyttäen on varsin optimaalinen, etenkin kun se oli saanut EU-erolla uhkailemalla roimat jäsenmaksualennukset pariin kertaan.
EU-byrokraateilla on hillitön päänsärky, kuinka toteuttaa Britannian EU-ero, ettei se toimisi kannustavana esimerkkinä muille.
Briteillä on hillitön päänsärky, kuinka kupata jäsenyyttä vastaavat edut olematta jäsen.