Lauantai 25.5.2019

EU-ero nousi puheenaiheeksi Ruotsissa: ”Maksamme suunnattoman suuret rahat ja saamme suunnattoman vähän takaisin”

Luotu: 
24.6.2018 10:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Puheenjohtaja Jimmie Åkessonin mukaan Ruotsidemokraatit järjestäisi kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä tulevalla vaalikaudella.
|

Kannatusmittauksissa Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi syksyn vaalien alla noussut Ruotsidemokraatit järjestäisi kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä tulevalla vaalikaudella.

–EU on suuri korruptiorinki, jossa kenelläkään ei ole kontrollia mistään, puolueen puheenjohtaja Jimmie Åkesson sanoo Dagens Industrin haastattelussa Kauppalehden mukaan.

–Maksamme suunnattoman suuret rahat ja saamme suunnattoman vähän takaisin. Perimmäinen syy on kuitenkin ideologinen: emme halua olla mukana ylikansallisessa unionissa. Meidän tulee tietenkin tehdä yhteistyötä ja kauppaa muiden maiden kanssa lähialueillamme, mutta emme näe mitään syytä olla mukana poliittisessa unionissa, jollainen EU on.

Ruotsidemokraatit haluaisi sen sijaan vahvistaa pohjoismaista yhteistyötä.

Puolue toivoo, että Ruotsi pysyisi silti osana EU:n sisämarkkinoita.

–Kysymys kuitenkin kuuluu, millä hinnalla, toteaa Åkesson, jonka mielestä Britanniaa on kohdeltu erittäin epäreilusti Brysselissä.

Åkessonin ehdotus nostatti voimakkaita reaktioita muissa puolueissa niin oikealla kuin vasemmalla.

Sosiaalidemokraattien valtiovarainministeri Magdalena Andersson tyrmää ajatuksen EU-erosta, jolla olisi vakavia taloudellisia seurauksia etenkin Ruotsin vientiteollisuudelle.

–Ruotsidemokraattien äänestäminen on suunnilleen yhtä järkevää kuin tehdä suurostoksia 7-Elevenissä. EU:n jäsenenä olemme osa maailman suurimpia sisämarkkinoita ja pienelle viennistä riippuvaiselle maalle se merkitsee äärimmäisen paljon, Andersson sanoo.

Se, että Ruotsilla olisi lähdön jälkeen vielä rajoittamaton pääsy sisämarkkinoille, on Anderssonin mukaan "epärealistinen unelma".

Åkesson sai kovaa kritiikkiä myös Ruotsin maltillisen kokoomuspuolueen Moderaternan puheenjohtajalta Ulf Kristerssonilta.

–Tuo on täysin vastuutonta talouspolitiikkaa. He eivät ymmärrä, mille he avaavat oven.

Ruotsidemokraattien lisäksi Ruotsin Vasemmistopuolue on sitä mieltä, että maan tulisi seurata Britannian jalanjäljissä ja lähteä EU:sta, jonka jäsen se on ollut 23 vuotta.

Toukokuun lopussa julkaistun Kantar Sifon kyselyn perusteella 68 prosenttia ruotsalaisista ajattelee, että on hyvä, että Ruotsi on EU:ssa. Tuki EU:lle on noussut kolme prosenttiyksikköä viime lokakuun mittauksesta.

Tällä viikolla julkaistussa DN/Ipsos-kannatusmittauksessaRuotsidemokraatit sai 20 prosentin kannatuksen, jolla se nousee toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Ykköspaikkaa pitää Sosiaalidemokraatit, joka sai 24 prosentin kannatuksen. Kolmantena on Moderaterna 19 prosentilla.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Timo Nenonen

Åkessonilta terveitä ja järkeviä ajatuksia. Ruotsin olisi helppoa erota, kun he kansanäänestivät kruunun säilyttämisestä maansa valuuttana. Suomalaisethan vietiin Lipposen ja Niinistön petoksella mätävaluutta euroon kansalta kyselemättä Ruotsilla ei ole euroa rasitteenaan ja heidän taloutensa rullaa mukavasti.

Martti Issakainen

Ruotsissa on EU kritiikki kasvanut kaiken aikaa. Se etteivät ole eurossa ja talous menee hyvin on hillinyt EU-kritiikkiä.
EU -ero tulee melko varmasti yhdeksi vaalien kuumaksi aiheeksi. Jokainen näkee, että EU natisee liitoksissaaan. Pakkoavioliitto sanktoiden kautta vaan lisää vastustusta.
Ihmeellistä, että Suomi on koko Pohjolan EU-myönteisin kansa. Median ja valtapuolueiden EU-myönteisestä rummutuksesta johtuen kai?

Timo-Pekka Mustakallio

Jäsenvaltioilla on suorastaan velvollisuus erota unionista, jos se toimii edelleen niin kehnosti ja avuttomasti kuin viime vuodet. Käänteisesti EU:n pitäisi vihdoin ja viimein reagoida laajaan mielialamuutokseen Euroopassa, luopua liittovaltiofantasiastaan, ja kiireesti ryhtyä pelastamaan ja säilyttämään JONKINLAINEN eurooppalainen yhteistyö-yhteisö: luontevinta olisi ottaa ripeitä askelia takaisin itsenäisten jäsenmaiden liitoksi, mistä hankaluuksia aiheuttavat taloudelliset ja poliittis-hallinnolliset komponentit olisi karsittu, "ranskalaistyylinen hallintotapa" (mikä ei toimi hyvin Ranskassakaan!) muutettu tehokkaaksi, käytännönläheiseksi ja nopeita tarkkoja ratkaisuja tuottavaksi.

Mitään tällaista ei tietenkään tapahdu, sillä EU-koneisto ei mitenkään haluaisi luopua omista eduistaan ja omasta (huonosti tai suorastaan väärin käytetystä) vallastaan. Itse asiassa "mahdollisuuksien ikkuna" on luultavasti jo ohitettu, vitkaava hallinto ei edes parhaassa tapauksessa enää saisi ajoissa aikaiseksi järjestäytynyttä vetäytymistä unionin toimimattomista ratkaisuista, vaan tapahtumat ohittavat liian hitaan hallinnon, ja muutos tapahtuu suurkriisin kautta (vrt. Itäblokin purkautuminen 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa). Tällaisen kriisin jälkeen yhteisön uudelleen rakentaminen tulisi vaikeaksi.

Trumpista voi olla montaa mieltä... mutta hän toimii EU:ta ylenkatsoessaan, unionin jopa hylätessään aivan oikein: ei pidä jäädä odottamaan, että toimimaton elin kuin ihmeen kaupalla yht`äkkiä alkaisikin toimia, vaan ottaa aloite omiin käsiinsä. Brysselin hovi on toki tyrmistynyt äkisti kadonneesta asemastaan... mikä kuitenkin on vasta esimakua siitä myllerryksestä mihin unioni joutuu jos se yhä vitkastelee ja pakottaa kansalaisiansa kokemaan tuskaa, säästääkseen itsensä tuskallisilta uudistuksilta, muodonmuutokselta.

EU on jo siirtynyt virheiden ja vetkuttelun ajasta "seuraamusten aikaan", kiihtyvästi pahenevaan kriisiin, mikä olisi vaikea saada hallintaan jopa jos unionilla olisi taitavia johtajia ja toimiva päätöksentekokoneisto: juuri näitä sillä ei kuitenkaan ole ollut enää aikoihin (siksipä juuri se ajautuikin kriisiin!). Huolellinen mies alkaisi viimeistään nyt hahmottaa Suomelle keskeisiä ongelmia ja toimintasuunnitelmia sen varalta, että meille tulisi kiire irtautua sortumaan lähtevästä unionista. "Plan B" voisi olla Pohjoismaiden löyhä hyöty-yhteistyö esimerkiksi talouskysymyksissä, josko sellainen toisi edes hieman vakautta epävakaaksi muuttuneeseen aikaamme. Tosin tällaista on ehkä jo pohdittukin, sillä kuka tahansa avoimin silmin elämäänsä tallustava ihminen on jo vuosia nähnyt EU:n, oikeastaan koko "läntisen järjestyksen" luisuvan itse aiheuttamaansa kriisiin.

"Things refuse to be mismanaged long" (Ralph Waldo Emerson)

Hannu Rautomäki

Katse kääntyy aina uudelleen tiedostomattomana EU:n mallina toimineeseen ex-Neuvostoliittoon, sillä historialla on tapana toistaa samoja virheitään.
Keskusvaltainen sanelupolitiikka ja keskitetty talousjohto ei toimut siellä, eikä se toimi monipuoluejärjestelmien kirjavassa EU:n tilkkutäkissä, jossa rehellisyysperiaatteet ja työmoraali ovat kaikenkirjavia.
Ruotsi pysyi yhteisvaluutan ulkopuolella, mutta etenkin se on ensimmäinen naula EU:n arkkuun.

Tapio Mäkeläinen

Populistien länkytystä.
Se pohjoismainen yhteistyö on ikivanha haave mm 30- luvulta. Sitten oli Nordek yms. Mitä mm Nato-maat Norja ja Tanska siitä kostuisivat? Mehän jo oltiin 600 v tiiviisti yhteistyössä Ruotsin ja sit 108 v Vennään kanssa.
Siinä pohjoismaisessa kompuksessa Suomen rooli olisi se vanha: klapivarasto ja puskuri vanjoja vastaan.

Katsotaas nyt ensin miten persiilleen tuo brexit menee.hyvältä näyttää.

tom brunila

Vaikuttaa siltä, että Åkesson on ampunut oman puolueen jalkaan. Järkevämpää olisi ollut puhua EU:n uudistamisesta ja integraatiokehityksen pysäyttämisestä ainakin siihen asti kunnes nykyiset ongelmat on selvitetty ja EU:n talous saatu vakaalle kasvu-uralle.