Lauantai 25.5.2019

Erdogan jatkaa Turkin presidenttinä – alkaa käyttää diktaattorimaista valtaa, voi jatkaa vuoteen 2028

Luotu: 
25.6.2018 07:58
Päivitetty: 
25.6.2018 08:00
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Myös pääministerinä pitkään Turkkia johtanut, sunnuntaina toiselle presidenttikaudelle valittu Recep Tayyip Erdogan kannattajiensa edessä vaimonsa kanssa.
|

Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdogan on valittu viisivuotiselle jatkokaudelle suoraan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella. Vaalitulos tarkoittaa samalla merkittäviä muutoksia turkkilaiseen yhteiskuntaan Erdoganin ajaman uuden perustuslain kautta.

Valtiollisen median mukaan Erdogan sai noin 53 prosenttia äänistä ja merkittävin kilpailija Muharrem Ince 31 prosenttia. Suoraan voittoon vaadittiin yli 50 prosenttia äänistä.

BBC:n mukaan oppositio ei vielä virallisesti ole tunnustanut Erdoganin voittoa. Virallinen vaalitulos julkistetaan perjantaina.

Turkin uusi perustuslaki hyväksyttiin viime vuonna kansanäänestyksessä 51 prosentin äänienemmistöllä, ja sen on määrä tulla voimaan presidentinvaalien jälkeen. Sen myötä pääministerin pesti lakkautetaan, ja presidentti saa muun muassa suoran oikeuden nimetä korkeimmat virkamiehet sekä hallituksen. Hän kykenee myös puuttumaan tuomioistuimen tuomintaan sekä julistamaan maahan hätätilan, BBC tiivistää.

Lisäksi uusi perustuslaki mahdollistaa Erdoganin jatkon kolmannelle peräkkäiselle kaudelle presidenttinä, jolloin hän voisi jatkaa Turkin johdossa vuoteen 2028 asti.

Oppositioehdokkaat olivat ilmoittaneet peruvansa presidentinvallan kasvattamisen.

Suomessa Kurdiliiton puheenjohtaja Welat Nehri totesi aiemmin, että presidentinvaalit ratkaisevat Turkin suunnan.

–Erdoganin onnistuessa koko Turkilla, mutta erityisesti hänen vastustajillaan on entistäkin vaikeammat ajat edessä. Erdoganin noustessa yksinvaltiaaksi kansan äänellä, kurdien vaikeudet Turkissa syvenisivät entisestään. Erdoganin johdolla suhteet Eurooppaan kariutuvat lopullisesti ja Turkki tulee entistä laajemmin puuttumaan Lähi-idän maiden asioihin ja alueellisiin konflikteihin, Nehri kirjoitti Puheenvuoron blogissaan.

Erdogan sanoikin voittopuheessaan, että hän tulee käyttämään lisävaltaansa kurdikapinallisten kukistamiseen. Lisäksi Erdogan lupasi Turkin jatkavan ”Syyrian maiden vapauttamista” terroristivallasta, jotta pakolaiset voivat palata kotimaahansa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Reijo Helli

Erdokanhan lausui eilen TV.ssä ennen vaalituloksen tietoja että jos hänet valitaan niin Turkissa alkaa "UUSI DEMOKRAATTINEN" tie... lienee tarkoittanut itseään ja omaa Diktatuuriaan.. se on hänelle ja hänen mielestä sitä "DEMOKRATIAA" täytyy vain ihmetellä näiden Diktaattorien olemassa oloa ja sitä että heidät kerta toisensa jälkeen aina valitaan jatkamaan.. täytyy sanoa että on todella TYHMÄ kansa tuo "TURKKIKIN"... ja muutama muu lähin Naapuri mukaan luettuna.