Maanantai 20.5.2019

Italian pääministeriltä EU-pesäeroa: ”Venäjä-pakotteissa pitää olla hyvin varovainen”

  • Kuva: EPA
    Kuva
    Giuseppe Conte on toiminut Italian pääministerinä kesäkuun alusta.
|

Italian uuden populistihallituksen pääministeri Giuseppe Conte on vahvistanut kielteistä kantaansa EU:n Venäjä-pakotteita kohtaan.

Conten mukaan Euroopan Venäjä-pakotteiden uusiminen ei saisi olla automaattista, uutisoi Reuters. Conte valaisi keskiviikkona puheessaan parlamentille, mikä tulee olemaan Italian asema loppuviikolla Brysselissä käsiteltävissä asioissa. Brysselissä järjestetään torstaina ja perjantaina kaksi Eurooppa-neuvoston kokousta ja Eurohuippukokous.

–Sanomme uudestaan, että pakotteiden uusimisessa ei saisi olla mitään automaattista, sanoi Conte puheessaan.

–Meidän tulee olla hyvin varovaisia tämän asian kanssa. Pakotteiden tulisi olla keino ratkaisulle eikä osa loppua.

Conte ei vaikuta haluavan täysin poiketa EU:n suunnasta Venäjä-pakotteiden suhteen, mutta Conte on aiemminkin ilmaissut olevansa Venäjä-pakotteita vastaan. Conte totesi kesäkuun alussa järjestetyssä G7-ryhmän kokouksessa, että Italia ei kuitenkaan toivo Venäjä-pakotteiden poistamista yhdessä yössä.

Conte kertoi G7-kokouksessa kannattavansa myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kantaa Venäjän osanotosta G7-ryhmän kokouksiin. Conte sanoi olevansa Trumpin kanssa yhtä mieltä siitä, että Venäjän tulisi saada olla mukana kokouksessa, ja kertoi sen olevan kaikkien edun mukaista. Venäjä erotettiin aiemmin G8:na tunnetusta ryhmästä vuonna 2014, kun maa miehitti Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan.

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Vainionpää

Italian pääministerin näkemys on varmasti varovaisuuden suhteen oikean suuntainen. Venäjän vastaisia pakotteita ei pidä ryhtyä purkaman miltään osin ennen kuin Venäjä ryhtyy edesauttamaan Minskin sopimuksen toteutumista. Pakoteet on purettavissa täysin, kun Venäjä sopii Krimin kaappauksen yhteisymmärryksessä Ukrainan kanssa ja lopettaa separatistien toiminnan tukemisen Itä-Ukrainassa ja kunnioittaa valtionrajojen osalta Ukrainan suvereniteettia. Jos näistä periaatteista luistetaan, annetaan Venäjälle viesti, että se voi ekspansiivisessa politiikassaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Markku Lehto

"Conte ei vaikuta haluavan täysin poiketa EU:n suunnasta Venäjä-pakotteiden suhteen, mutta Conte on aiemminkin ilmaissut olevansa Venäjä-pakotteita vastaan. Conte totesi kesäkuun alussa järjestetyssä G7-ryhmän kokouksessa, että Italia ei kuitenkaan toivo Venäjä-pakotteiden poistamista yhdessä yössä."

Hieman alkaa olla allekirjoittaneella lukemisen ymmärtämisen vaikeutta:

Ei halua täysin poiketa... on Venäjän pakotteita vastaan .... ei toivo pakotteiden poistamista yhdessä yössä.....

Tässäkö kulminoituu se pohjoisen EU-maiden ja eteläisen EU-maiden näkökulmien eroavaisuus ?

Pelaako Italia Venäjä-kortilla EU:n sisäpolitiikassa ? Sellainen ei herätä luottamusta. ( No onhan NL-kortilla Suomessakin YYA-aikana monesti pelattu ).

Toki Italian ja muiden Välimeren EU-rajamaiden tukena tulee olla koko EU. Myös niiden Visegard-maiden sekä Itävallan. Koko EU:n tulee ottaa vastuu maahantulijoiden aiheuttamasta ongelmasta konkreettisesti, ei pelkästään julistuksilla. Ongelmaa ei tule jättää vain EU:n rajamaiden ongelmaksi. Suomikin on EU-rajamaa. EU:n rajat ovat kaikkien EU-maiden rajoja.

Timo Nenonen

Venäjä pakotteet ovat alun alkaenkin olleet täysin turhia. Suomikin ei ainoastaan ampunut omaan nilkkaansa, vaan myös päähänsä , niihin liittyessään. Meikäläisten poliitikkojen päitähän ei tunnetusti järki paljoakaan pakota.