Maanantai 18.2.2019

Donald Trumpin uusin veto hämmentää – Suomalaisarvio: ”Haiskahtaa vielä neuvottelutaktiikalta, mutta on kovaa peliä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
30.6.2018 15:36
Päivitetty: 
30.6.2018 15:44
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump on toistuvasti kyseenalaistanut Naton merkityksen ja tarpeellisuuden kutsuen sitä vanhentuneeksi.
|

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu pitää Washington Postin uutista amerikkalaisjoukkojen mahdollisesta poisvetämisestä Saksasta merkittävänä turvallisuuspoliittisena uutisena.

Washington Post kertoi perjantai-iltana, että Pentagon harkitsee kustannuksia ja vaikutuksia joukkojen vetämiselle Saksasta. Asiaa tuntevien lähteiden mukaan taustalla olisivat kuitenkin Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin väliset jännitteet.

Lehden mukaan mahdollista on noin 35 000 sotilaan kotiuttaminen tai Saksassa sijaitsevan sotilashenkilöstön osittainen tai kokonaan siirtäminen Puolaan, joka on tarjounut investoimaan jopa kaksi miljardia dollaria pysyvään amerikkalaistukikohtaan.

–Tämä on iso turpo-uutinen. Haiskahtaa vielä neuvottelutaktiikalta, mutta on kovaa peliä. Puolan tarjous osana Pentagonin arviointiprosessia, jota väittävät rutiiniksi, Pesu kommentoi Twitterissä.

 

 

Washington Postin mukaan kyseessä saattaa olla yritys painostaa Nato-maita puolustusjärjestön huippukokouksen alla. Naton huippukokous pidetään 11.-12. heinäkuuta.

Donald Trump on toistuvasti kyseenalaistanut Naton merkityksen ja tarpeellisuuden kutsuen sitä vanhentuneeksi. Hän on myös syyttänyt erityisesti Saksaa siitä, että se osallistuu liian pienellä osuudella Naton kustannuksiin.

Washington Postin haastatteleman Nato-lähteen mukaan puolustusliitossa ei olla tietoisia amerikkalaisten mahdollisista suunnitelmista. Sen sijaan Puolan kiinnostus tukikohdan saamiseen on yleisesti tiedossa.

Pentagon tiedottaja Eric Pahon sanoo, että kysessä on normaali kustannus- ja hyötyarvio, joita Pentagon tekee jatkuvasti.

Saksassa on Yhdysvaltojen suurin maan ulkopuolinen sotilasreservi, josta tehdään paljon operaatioita Lähi-itään ja Afrikkaan.

Yhdysvaltain Viron-suurlähettiläs James D. Melville ilmoitti lauantaina jättävänsä paikkansa, koska on kyllästynyt Trumpin Eurooppaan ja Natoon kohdistuvaan arvosteluun.

–Hänen kommenttinsa Euroopasta ja Natosta ovat minulle merkki siitä, että on aika mennä, Melville sanoi CNN:n mukaan.

Donald Trump tapaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä Nato-huippukokouksen jälkeen 16. heinäkuuta.

Lue myös: Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Esko Ek

Trump uhkasi vetää tukikohtansa Saksasta. Joukot sijoitettiin sodan loputtua. Tilanne on nyt toinen. Tukikohta maksaa ja paljon! Samasta syystä Nl luopui Porkkalasta. Mitä NATO puolustaa Saksassa? Ruotsin hyökkäystäkö? Saksalaiset lienevät tyytyväisiä, kun amerikkalaiset häipyvät.

Lauri Furtato

Jos olisin saksalainen, niin minusta tuo olisi loistava uutinen. Johan WW2 on tarpeeksi aikaa kulunut ja sukupolvet vaihtuneet. Saksahan on yksi Usan ww2 jälkeen miehittämistä maista. Japanissa kansa on myös alkanut haluta miehityksen päättämistä.

Timo-Pekka Mustakallio

Näinköhän Trump aikoo täyttämättä jätettyjen asevarusteluvelvotteiden takia vetää tulevassa huippukokouksessa sotaliitto-NATO:lta töpselin irti kokonaan? :) Liittohan on lähinnä hankala ja hyödytön (esimerkiksi vauraan Saksan perustuslaki kieltää maata osallistumasta NATO:n laittomiin sotaseikkailuihin Lähi-Idässä), kun taas pullistelemaan ryhtyneen Puolan kanssa on paljon mukavampi USA:n toimia kahdenvälisesti... ja Puola maksaa, toisin kuin riutuvat läntiset EU-maat, joilta sotainto ja maksukyky ovat kaikonneet (no niin USA:ltakin, eikä se voi loputtomiin subventoida merkityksetöntä sotaliittoa: "cash is king!").

Suomen yhä pienenevälle natottaja-fraktiolle pitäisi varmaan jo valmistautua antamaan happea kunhan sotaliitto - väistämättä! - tulee tiensä päähän. Onneksi suomalaisten suuri enemmistö on ollut kaukokatseinen, ja ajat sitten tajunnut, ettei Suomen pidä missään nimessä seota ja liittyä sotaliiton... sillä sehän ei kykene puolustamaan jäseniään: "NATO-laivat eivät tule"... koska laivoja tai kauttakulkuoikeuksiakaan ei ole.

Läntinen maailma on murroksen kourissa, ja eilisen totuudet... noh, eilispäivää.

Pasi Anttila

Maksaa ja maksaa, tosin eurooppalaisten rahoilla.
Selitähän nyt miksi Nato on merkityksetön? Taidat olla ainakin ylimielisestä asenteestas päätellen oikein kouluja käynyt ulkoopolitiikan asiantuntija. Ei ne vielä oo poliittisesta johdosta olleet suhun yhteydessä?