Maanantai 17.6.2019

Lehti: Trump voi esitellä ”vuosisadan diilin” Putinille Helsingissä

Luotu: 
3.7.2018 15:28
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on kiertänyt Lähi-itää kerätäkseen tukea uudelle "vuosisadan diilille".

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump aikoo mahdollisesti esitellä Helsingin tapaamisessa venäläiskollegalleen Vladimir Putinille ”vuosisadan diiliksi” kutsutun ehdotuksen, jolla Yhdysvallat haluaa ratkaista Israelin ja Palestiinan konfliktin. Näin arvioi venäläislehti Kommersant.

Venäjän varaulkoministeri ja presidentin erityislähettiläs Lähi-idässä Mihail Bogdanov kertoo lehdelle, ettei Yhdysvallat ole valottanut suunnitelman yksityiskohtia. Lehden arabilähteiden mukaan venäläiset ovat suunnitelmista kuitenkin hyvin tietoisia, eivätkä vastusta Trumpin suunnitelmaa.

Palestiinalaishallinnon presidentin Mahmud Abbasin on määrä tavata Putin, kun hän saapuu Venäjälle seuraamaan jalkapallon maailmanmestaruusturnauksen finaalia sunnuntaina 15.7. eli juuri ennen Putinin ja Trumpin tapaamista Helsingissä. Asiasta kertoo uutistoimisto Tass.

Israelilaislehti Haaretzin mukaan Yhdysvallat on valmistellut Lähi-idän uutta rauhansuunnitelmaa jo jonkin aikaa. Trumpin vävy ja neuvonantaja Jared Kushner on yhdessä Yhdysvaltain Lähi-idän lähettilään Jason Greenblattin kanssa tavannut lehtitietojen mukaan Egyptin, Jordanian, Saudi-Arabian ja Arabiemiraattien edustajien kanssa.

Haaretz kertoo, että Trumpin hallinto olisi pyytänyt arabimaita investoimaan yhteensä miljardi dollaria Gazan kaistaleen infrastruktuuriin, jotta poliittinen tilanne rauhoittuisi ennen uuden suunnitelman julkaisua.

Palestiinalaishallinto on suhtautunut lehden mukaan asiaan epäluuloisesti ja investointisuunnitelmaa on kuvattu Israelin, Yhdysvaltojen, Egyptin ja Saudi-Arabian salaliitoksi, jonka tarkoitus on erottaa palestiinalaisalueet Gaza ja Länsiranta toisistaan.

Varsinaisen ”vuosisadan diilin” yksityiskohtia ei ole toistaiseksi avattu ja arabimaat ovat Haaretzin mukaan nimenomaisesti vedonneet Kushneriin ja Greenblattiin, jotta Trumpin hallinto ei suunnitelmaa julkistaisi. Maiden pelkona on, että jos palestiinalaishallinto tyrmäisi suunnitelman, voisi se uhata koko alueen ja myös maiden sisäistä vakautta. Kushner kertoi palestiinalaislehti Al-Qudsin haastattelussa viime viikolla, että suunnitelma on tarkoitus julkistaa pian.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

´Trump ei tule onnistumaan missään diilissä missä riitapukarit eivät ole ihan itse kekinäistä tilaansa kyenneet rauhanomaisesti järjestämään.
Trump eiu myöskään mitenkään käsitä, että tuossa tapauksessa kyse ei ole rationaalista hyvinvoinnista vaan ns. henkimaailman asioista; uskonnon dominanssista mihin ei materia ja meidän ymmärtämämme vapaus ja hyvinvointi mitenkään vaikuta.
Tietysti "palestiinalaiset" voidaan pakottaa muiden arabien yhteisymmärryksellä ja toimesta hyväksymään hyvinvointi, mutta hyvin vahvasti epäilen että arabimaatkaan siihen ryhtyisivät kun sama uskonnollinen dominanssi on heille tuttua ja vaatimus. Sellaisen tavoittelemista ei yksikään alueen valtioista kykene estämään vaan se jää elämään pienryhmissä ja moskeijojen hämärissä.
Paras mihin uskon nykyisyydessä päästävän on suurien ja taloudellisesti merkittävien arabimaiden sanoutuminen irti vihanpidosta ja hyväksyä Israel jolloin tuki äärihenkisyydelle oleellisesti kapenee.