Torstai 23.5.2019

Lehti: USA:lla 35 000 sotilasta Saksassa – selvittää nyt vetäytymisen vaikutuksia

Luotu: 
3.7.2018 18:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Yhdysvaltain puolustusministeriö selvittää, minkälaisia vaikutuksia amerikkalaisjoukkojen laajamittaisella vetäytymisellä Saksasta olisi. Asiasta kertoo yhdysvaltalaislehti The Washington Post. Lehden mukaan Pentagon selvittää myös, mitä joukkojen siirtäminen kokonaan tai osittain joko Puolaan tai takaisin Yhdysvaltoihin maksaisi.

Puola on ehdottanut, että se voisi nostaa puolustusbudjettiaan kahdella miljardilla dollarissa, jos maa saisi pysyvän amerikkalaissotilaiden tukikohdan.

Saksassa on kaikkiaan noin 35 000 amerikkalaissotilasta ja Yhdysvaltain Euroopan joukkojen (U.S. Army Europe) tukikohta on Saksan Wiesbadenissa.

Washington Postin mukaan tiedot arvioinnista ovat huolestuttaneet eurooppalaisia viranomaisia, jotka ovat yrittäneet selvittää, aikooko presidentti Donald Trump oikeasti siirtää joukkoja vai onko kyse jonkinlaisesta neuvottelutaktiikasta. Yhdysvaltain kansallisen turvaneuvoston edustaja kertoo lehdelle, että kyse on normaalista ”jatkuvasta arvioinnista”.

Trump on sättinyt Saksaa ja liittokansleri Angela Merkeliä siitä, ettei maa täytä Naton puolustusbudjettivelvoitetta. Nato edellyttää, että sen jäsenmaat käyttäisivät vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustusmenoihin, kun Saksa käyttää nykyisin noin 1,2 prosenttia ja tähtää 1,5 prosenttiin vuonna 2025. Puola sen sijaan täyttää ehdon.

Trumpin ja Merkelin välit ovat olleet kireät. Aiemmin kesäkuussa G7-maiden kokous päättyi sekasortoisissa tunnelmissa, kun Trump yllättäen päätti lähteä kokouksesta kesken kaiken. Merkel jakoi omalla Instagram-tilillään kuvan, joka näyttää, kuinka Merkel tiukan oloisena tuijottaa vastapäätä kädet puuskassa istuvaa Trumpia.

Trump saapuu heinäkuussa Eurooppaan. Hän osallistuu ensin Naton huippukokoukseen Brysselissä ja tapaa sen jälkeen Venäjän presidentti Vladimir Putinin Helsingissä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Heh, pianhan Saksa voisi vaikka itsenäistyä :P Puola taas näyttäsi haluavan tiukemmin "tossun" alle ulkopuoliseen ojennukseen. No onhan siellä ollut monenlaisia mielenosoituksia takavuosina jopa EU:ta vastaan ja sen sellaista.

Timo-Pekka Mustakallio

Sotaliitto-NATO on ollut tuuliajolla jo vuosia ellei vuosikymmeniä. Nyt Trump on viimein ryhtynyt antamaan sille armoniskua. Kaikille muillehan on jo aikaa sitten valjennut, että kallis ja kömpelö sotaliitto (NATO ei ole puolustusliitto, sillä se ei ole huolehtinut yhteispuolustuksen edellytyksistä) hajoaa tai muuttuu merkittävästi... paitsi "eilisen miehille", eli natottajafraktiollemme. Usarin toimitus jaksaa toki edelleen natottella kuin mikäkin linjauskolliselle kanavalle jumittunut, kesäkalliolle unohdettu ikiwanha transistoriradio ikään.

Entä miksi Saksa?

Saksaa miehittävä 35.000-päinen joukko ja sen huolto nielee jättisummia, joihin pitkälti yli sataa tukikohtaa ympäri maapallon ylläpitävällä USA:lla ei oikeasti ole varaa. Saksa on ajat sitten menettänyt strategisen asemansa systeemirajalla, ja sen perustuslaki kieltää sotilasoperaatiot vierailla mailla. Jenkit, sikäli kun poistuvat tukikohdistaan, aiheuttavat lähinnä negatiivisia uutisia vaikkapa hulluna kaahaamisena autobaanoilla. Kirsikkana kakun päällä Saksan tai muidenkaan sotaliiton eurooppalaisjäsenten on poliittisesti aivan mahdotonta ryhtyä tälläämään epäziljardeja tarpeettomiin aseisiin, ja suuri osa pysyttelee loitolla USA:n kyseenalaisista tai selkeästi kansainvälistä lakia rikkovista sotatoimista: ne eivät ole Jenkkilän rakastamia "tiimipelaajia" (tässä tapauksessa halua osaksi härskiä rikollisjoukkiota).

Paljon suuremmasta on toki kyse:

"Läntinen järjestys" (tämäkö sekasortoinen kohkaaminen muka järjestystä???) on hyvää kyytiä luisumassa murrokseen, minkä koko mittakaavaa tuskin edes vielä käsitetään. Trump toiminnan miehenä yrittää repäistä peräsintä ympäri, kun muut ovat jähmettyneet toimintakyvyttömiksi: luulen ja pelkään, että on jo liian myöhäistä, eli että systeemi reagoi aivan liian hitaasti eikä osaa keksiä itseään uudestaan. MAGA-mies sentään yrittää.