Maanantai 20.5.2019

KL: Saksan siirtolaiskiista jäi kytemään – Merkelin kompromissi toimii vain paperilla

Luotu: 
4.7.2018 08:15
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Angela Merkel yrittää palauttaa hallitustaan ruotuun Horst Seehoferin kapinoinnin jälkeen, mutta nyt haasteita aiheuttaa kolmas hallituspuolue SPD.
|

Saksan hallituksen oikeistopuolueiden turvapaikkakompromissi toimii vain paperilla, Kauppalehti kertoo. Toimenpiteiden toteuttaminen on haasteellista.

Saksan liittokansleri Angela Merkel yritti tiistaina palauttaa hallitustaan päiväjärjestykseen Baijerin kristillissosiaalista unionia (CSU) johtavan sisäministeri Horst Seehoferin kanssa väännetyn pakolaiskompromissin jälkeen. Kristillisdemokraattien (CDU) ja CSU:n parlamenttiryhmän kokouksessa Merkel myönsi, että sovun toimeenpano ”teettää vielä paljon työtä”.

CSU juhli jo monipolvisen väännön lopputulosta yksiselitteisenä voittona. Baijerin pääministeri Markus Söder painotti, että kauttakulkukeskusten perustaminen Saksan ja Itävallan väliselle rajalle tarkoittaa selkeästi ”maahanmuuton rajoittamista”. Söder hehkutti Baijerin panneen ”asioita liikkeelle” sekä Berliinissä että Brysselissä.

KL:n tavoittamat CDU:n ja CSU:n taustavaikuttajat varoittivat Berliinissä ja Münchenissä, että pakolaiskiista leimahtaa uudelleen, jos CSU:n tappio lokakuun osavaltiovaaleissa näyttää ilmeiseltä.

Merkelin ensimmäinen akuutti haaste on kuitenkin saada suuren koalition toinen pääpuolue sosiaalidemokraatit (SPD) uuden pakolaislinjauksen taakse. Kauttakulkukeskukset olivat SPD:lle punainen vaate jo vuonna 2015, kun pakolaiskriisi oli pahimmillaan.

Keskuksissa on tarkoitus käsitellä nimenomaan muissa EU-maissa jo rekisteröityjen turvapaikanhakijoiden tilannetta ja mahdollista palauttamista. SPD:n puheenjohtaja Andrea Nahles on antanut ymmärtää, että yksityiskohdista pitää vielä keskustella.

Liittokansleri Merkel ja sisäministeri Seehofer joutuvat neuvottelemaan SPD:n kanssa myös Seehoferin koko uudesta maahanmuutto-ohjelmasta, jossa vastaanottokeskukset ja muualle rekisteröidyt turvapaikanhakijat ovat vain yksi pieni osa. Maahanmuuttoasiantuntijoiden mukaan Saksan siirtolaispolitiikka tiukkenee merkittävästi, jos koko ohjelma hyväksytään sellaisenaan.

Lue lisää:

Merkel sopi uusista turvapaikkakeskuksista – Saksan hallituksessa yhä kysymysmerkki

Käänne Saksassa: Nyt haukutaan Horst Seehofer – Merkelin kapinallista vaaditaan eroamaan

Saksan sisäministeri uhkaa erota protestina Merkelille – vielä viimeinen neuvottelu

Hallituskumppaneilta kylmä suihku Angela Merkelille: ”Se tarkoittaisi lähes varmasti hallituksen kaatumista”

Kaatuuko EU:n suunnitelma maihinnousukeskuksista tähän? ”Rikkoisi lakeja”

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

Hienoa CSU ja CDU.

Oikeistolaiset valtapuolueet kääntävät purtensa paniikinvallassa oikealle. Pois Vasemmiston valheesta. Viisas teko.

Poliittinen kenttä Euroopassa on vuoden loppuun mennessä täysin uusi kun keskustaoikeisto siirtyy maahanmuuttoasiassa CSU:n linjoille.

Vihervasemmisto, joka vielä alkuvuonna oli poliittisessa keskiössä, ajautuu marginaaliin. Sinne stalinisti ääriliike kuuluukin.

Petri Hämäläinen

Sipilä ja Orpo ovat merkelistejä. Munattomia populisteja ja yes-miehiä kun vuonna 2015 Eurooppa paloi. Tämän jälkeen he edustivat kolme vuotta unelmahöttöä, yleviä periaatteita ja vastuutonta kritiikittömyyttä.

Molemman puoluejohtajan ideologinen pohja katoaa tänä vuonna, se ajetaan nyt politiikan marginaaliin. Valheellinen maailmansyleily ei olekaan enää trendikästä, Juha ja Petteri. Eikä valehtelu ylipäänsäkään.

Mistä nousee Keskustan Kurz, kenestä kasvaa Kokoomuksen Seehofer?

Tilausta on. Katsokaa Saksan ja Italian esimerkkiä.

Samy Arling

Jos Suomessa olisi oma johto, Suomi eroaisi tuosta sekoiluliitosta välittömästi, anteeksiantamatonta velkaannuttaa tulevat suomalaiset polvet jatkamalla nettomaksua ja luovuttamalla Suomen itsenäisyys EU:n mielipuolille.Eikö ole outoa että näitä johtajia jotka saavat järkevätkin ihmiset ja ihmismassat, tukemaan mahdottomia utopioita, on jälleen noussut valtaan juuri Saksassa? Jälleen suljettuja keskuksia....historia toistaa itseään

Mauri Lindgren

Vai Merkelin kompromissi?Todellisuudessa Seehofer kiristi Merkeliä ja yritti upottaa tämän mitätön yksityiskohta sytykkeenä.Seurauksena oli,että Seehofer lopulta itse tarvitsi pelastusrenkaan ja liittokanslerinvirastossa on naurettu mahat kipeänä.

Lauri Kiiski

Et taida olla oikein asioiden tasalla. Merkel on nyt populismineen nurkassa ja liki ainoana tukijana on ranskalainen liittovaltiohörhö Macron.

Mitäs Lindgren tapahtuu, kun EU:n rahanpainantaa pienennetään ja samalla korkojen väkiselläkin nousten. Saksankin mahtitalous piiputtaa pahasti jo nyt talouskasvun ollen lähes olematonta ?