Maanantai 18.2.2019

Kreml kiistää huhut Trumpin ja Putinin tavoittelemasta Iran-diilistä: ”Täysin epärealistista”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
7.7.2018 10:16
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald trump ja Vladimir Putin tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta.
|

Kremlin tiedottaja Dimitri Peskov kiistää huhut, joiden mukaan Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trump pyrkisivät Helsingissä sopimaan Iranin ja Iranin tukemien joukkojen ajamisesta pois eteläisestä Syyriasta.

Asiasta ovat uutisoineet uutistoimisto Bloomberg ja venäläislehti Kommersant.

–Juuri tämän asiassa sekä Kommersantin että Bloombergin lähteet ovat väärässä. Tämä on se, minkä voin sanoa, Peskov kommentoi uutistoimisto TASSille.

Peskovin mukaan Syyrian tilanne tulee kuitekin olemaan presidenttien asialistalla.

–Kyseessä on aihe, josta he vaihtavat mielipiteitä, se on helppo ennustaa. Putin on valmis keskustelemaan Syyriasta. Mutta mitä tulee siihen, että kaksi maata tekisivät päätöksiä kolmannen maan puolesta, se on täysin epärealistista, hän sanoi.

Bloombergin siteeraamien virkamieslähteiden mukaan Vladimir Putin haluaa, että tuloksena tapaamisesta Trumpin kanssa on ainakin yksi sopimus, johon vedoten presidentit voivat julistaa tapaamisen menestykseksi.

Yhdysvaltain entinen Venäjän-suurlähettiläs Michael McFaul korosti NPR-radiokanavalle antamassaan haastattelussa, että Putin ei varmasti ole suostunut tapaamiseen vain tapaamisen vuoksi.

–Sellainen ei ole Putinin tapaista. Hän haluaa saavuttaa selkeät tavoitteet. Hän valmistautuu tällaisiin tapaamiseen erityisesti siinä mielessä, miten voi ajaa Venäjän kansallisia etuja. Se olisi hyvä neuvo myös Yhdysvaltain presidentille: Trumpin tulisi miettiä, miten ajaa amerikkalaisten etuja, McFaul sanoi.

Hän huomautti samalla, että Trumpin tulisi tapaamisessa tehdä selvät linjanvedot, joiden mukaan Yhdysvallat ei hyväksy Krimin liittämistä Venäjään. Lisäksi Trumpin tulisi McFaulin mukaan korostaa Yhdysvaltojen sitoutumista Natoon.

Useat tutkijat ovat tapaamista ennakoidessaan nostaneet esiin Krimin. Muun muassa amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot ja arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer uskovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittavan Krimin kuuluvan Venäjälle. Myös valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat nostaneet Krimin esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin tapaamista.

Presidentit tapaavat Helsingissä 16. heinäkuuta.  

Lisää aiheesta:

Analyytikolta jäätävä arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Täysin tilanteeseen sopivaa, että järjestetään Helsingissä”

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Borgman

Todennäköisesti Krim vaihdetaan Iraniin eli Trump saa Iranin suhteen vapaat kädet ja onnistuu kenties pelastamaan petrodollarin. Siihen nähden Krimin luovutus olisi mitätön menetys. Jopa Itä-Ukrainasta saatetaan keskustella.

Trump saattanee myös tunnustella olisiko Putinilla myötämielisyyttä pyrkimyksille vähentää Kiinan epäreilun vahvaa roolia maailmankaupassa ja geopolitiikassa ylipäätänsä. EU ottaa tässäkin suhteessa vääriä askeleita ja on hakeutumassa yhteistyöhän Kiinan kanssa ja tukee Trumpille epämieluista Iran-ydinsopimusta.