Maanantai 20.5.2019

Angela Merkeliltä kova linjaus huippukokoukseen: ”Naton on keskityttävä Venäjän uhkaan”

Luotu: 
8.7.2018 11:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Angela Merkel.
|

Saksan liittokansleri Angela Merkel linjaa, että Naton on ensi viikon huippukokouksessaan keskityttävä varautumaan Venäjän suunnasta tulevaan mahdolliseen uhkaan.

–Sotilasliiton haasteet ovat muuttuneet dramaattisesti viime vuosien aikana. Naton on keskityttävä vahvistamaan läsnäoloaan liittoutuman itäisissä maissa puolustautuakseen mahdollista Venäjän uhkaa vastaan, Merkel sanoo Politico-lehden siteeraamassa videolausunnossa.

Merkel korosti samalla, että Nato-mailla tulee olla vastuulliset suhteet Venäjään. 

–Liittoutuman on kuitenkin osoitettava määrätietoisuutta meidän suojelussamme, hän lisäsi.

Politicon tulkinnan mukaan Merkelin vahva ulostulo on varautumista siihen, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan vähättelevän Naton merkitystä huippukokouksessa. Trump tapaa heti Nato-huippukokouksen jälkeen Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä.

Huippukokous on Naton korkein päättävä elin, joka linjaa sotilasliiton toimintaa parin vuoden välein. Kokous järjestetään 11.–12. heinäkuuta Brysselissä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö osallistuu huippukokouksen päämiesillalliselle keskiviikkona 11. heinäkuuta ja Afganistanin Resolute Support -kriisinhallintaoperaatiota käsittelevään kokoukseen torstaina 12. heinäkuuta. Naton jäsenmaiden lisäksi keskiviikon illalliselle osallistuvat Naton Enhanced Opportunity -kumppanit Suomi ja Ruotsi sekä EU.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on osallistunut Naton huippukokoukseen myös 2016 Varsovassa, 2014 Walesissa ja 2012 Chicagossa.

Lue myös: Tutkija: Kutsu Nato-kokoukseen tärkeä Suomelle ja Ruotsille – ”Oikeuttaisi Nato-politiikkaa kansalaisten silmissä”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Loikkanen

Ainakin laikkien EU ja muiden NATO/liittolaisten on maksettava sovittu hinta puolustuksestaan, ts 2% bruttokansantuotteesta. NATO/maiden maksamat sotilasmenot voi suurelta osin kanavoida kuhunkin jäsenmaahan takaisin, joten tämä raha ei ole kokonaan pois minkään valtion taloudesta.

Ehkä alkaa olla aika järjestää myös EUlle oma, USAsta riippumaton puolustus. Suomenkin, NATOn "ulkojäseneä", tulisi ehdottomasto nosta puolustukseen käytetty raha kahteen prosenttiin. Samalla kaikissa sotilashankinnoissa on pysyttvä NATOn knssa yhteensopivina.

Tapio Tuomisto

Natohan on yhtä kuin USA..eli Merkelin viesti tarkoittaa, että USA n pitää keskittyä Kiinan ja Pohjois- Korean luomasta uhasta Venäjän uhkaan..varmaan näin Saksan näkökulmasta kun Saksa on laiminlyönyt puolustuksensa. Trump on jo hylännyt Euroopan kun on aloittanut kauppasodan Kiinaa ja Eurooppaa vastaan..siihen se tarvitsee liittolaisekseen Venäjää..kuten Saksa tarvitsi sitä Ribbentrop- sopimukseen..Merkelillä on enää löysä napanuora Venäjään jota rouva kansleri yrittää pitää voimassa Nord Stream kakkosta ajamalla..vastoin muun Euroopan tahtoa..hieman rustiriitaa kanslerin puheissa.

Jouni Borgman

Angela Merkel ei ole vieläkään huomannut, ettei USA:n presidenttinä ole parivaljakko Hillary Clinton - Barack Obama. Koville ottaa, mutta ainahan voi höperehtiä niin kuin mikään ei olisi muuttunut ja kaikki menisi jossakin pirunluolassa aikoinaan laaditun käsikirjoituksen mukaan. Sen mukaan mm. Muammar Gaddafin hallinto piti mennä Libyaan kaatamaan.

Erkki Vainionpää

Pitäisiköhän kaikkien Nato-maiden ensinnäkin noudattaa yhteisiä sopimuksia. Vapaamatkustaminen Yhdysvaltojen siivellä oli jotenkin ymmärrettävää kylmän sodan aikana, kun Yhdysvallat pyrki kompensaation avulla pitämään läntisen vapaan maailman leirin jotenkin yhtenäisenä. Siihen aikaan Neuvostoliiton masinoima rauhanliike pyrki minimoimaan Euroopan maiden puolustusrahoitusta. Nyt Trumpin vaatimus, että Euroopan Nato-maat kantavat kortensa kekoon, on aivan ymmärrettävä ja järkevä. Merkelin Saksa voinee näyttää esimerkkiä ja sijoittaa sovittu kaksi prosenttia kansantuotteesta varautumiseen Venäjän muodostamaan uhkaan .

Timo-Pekka Mustakallio

Merkel itse, pysähtyneisyyden ajan ja vanhan vallan, muutosvastarinnan edustajana, tässä on suurin uhka: uhka EU:lle jonka pitäisi yrittää ulospääsyä noidankehästään (se johtaa aivan varmasti yhteisön hajoamiseen), uhka myös suhteille Trump-USA:n kanssa henkilökemian myrkyttymisen vuoksi, ja uhka järkevälle politiikalle Venäjän kanssa Putinin useiden onnistumisten aiheutettua kirveleviä tappioita Merkelin ajamille "Lännen asioille".

Ajat ovat muuttuneet, voimasuhteet, mutta Merkel ei. Hänen ja puolueensa kannatus sulaa. On uusien ideoiden aika. Tulkitsisin Trumpin käyvän edellä vallitsevan perin ummehtuneen ajattelun tuulettajana: keinot ovat kenties brutaaleja, mutta tarkoittavat hyvää, ovat ystävällistä suostuttelua.

Merkel voisi tosin lyödä paalun suoraan transatlanttisten pyrkimysten sydämeen, osua alistavan Washingtonin kipeään paikkaan, jos hän kääntäisi ajatuksensa ympäri: Venäjä ei ole uhka vaan mahdollisuus! Gorbatshovilainen "Euroopan yhteinen talo" on ajatuksena yhä aivan yhtä kurantti kuin pian 30 vuotta sitten. Euro-Venäjä voisi välttää Kiinan ahdistavan syleilyn, ja sisuuntuessaan (EU:n täytyy mennä) olla yhä iso tekijä Kaukoidän ja auringonlaskun-Amerikan välissä: "marriage made in heaven", etten sanoisi.

Aikaa ei ole enää paljon (jos ollenkaan), jos Eurooppa haluaa välttää kaputtinsa ja tuorein eväin pyrkiä taas nousuun. Tarvitaan uutta ajattelua, uusia tekijä-johtajia ja tueksi uusi tehokkaasti toimiva organisoituminen... ei Merkel-tyylisiä jarruttajia tai Brysselin hovia.

tom brunila

Merkelin kaudella Saksan puolustusvoimat ovat rappeutuneet voimakkaasti. Ja Merkel kieltäytyy vieläkin antamasta niille rahaa jolla ne saisi edes välttävään kuntoon, puhumattakaan siitä, että ne olisivat hyvässä taistelukunnossa.
Merkel on ollut varsin hyvin tietoinen Venäjän lisääntyneestä sotilaallisesta toiminnasta sitten vuoden 2014 mutta hän ei ole tehnyt mitään parantaakseen saksan puolustuskykyä.
Merkel kannattaa myös Nord-Stream II kaasuputken rakentamista ja se taas lisää Saksan riippuvuutta Venäjästä. Ja se syö uskottavuutta Merkelin sanoista ja saa ne vaikuttamaan pelkältä Trumpin haukkumiselta.