Lauantai 25.5.2019

Nyt erosi ministerikin – Hallituksessa ryöpytetään Theresa Mayn brexit-linjaa: ”Pökäleen kiillotusta”

Luotu: 
9.7.2018 08:20
Päivitetty: 
9.7.2018 13:14
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Brexitistä vastannut ministeri David Davis on eronnut tehtävästään.

Pääministeri Theresa May sai juuri erävoiton EU-eron järjestelyissä, mutta nyt eroa valmisteleva hallitus on jälleen kriisin partaalla.

Britannian EU-eron valmistelusta päävastuussa oleva ministeri David Davis jättää tehtävänsä pääministeri Theresa Mayn johtamassa hallituksessa. Asiasta kertovat kansainväliset uutislähteet. Brittihallitus sopi brexit-linjauksistaan perjantaina niin kutsutussa Chequers Summitissa, jossa May sai hallituksensa ajamansa pehmeämmän linjan taakse. Ulkoministeri Boris Johnson vertasi tosin julkisuudessa heti Mayn linjan puolustamista ”pökäleen kiillottamiseksi”.

The Guardianin mukaan Davis kertoo erokirjeessään pääministerille, ettei hän aio ryhtyä tämän suunnitelman ”vastentahtoiseksi asevelvolliseksi”. Davisin mukaan Mayn uusin suunnitelma niin sanotusta pehmeästä brexitistä ei palauttaisi Britannialle tosiasiallista valtaa omiin lakeihinsa.

Davisin ero tuleekin pääministeri Maylle todella vaikealla hetkellä. Davisin eron jälkeen Mayn arvellaan kohtaavan merkittävää vastarintaa oman konservatiivipuolueensa siivestä, joka kannattaa kovaa EU-eroa. Pääministerin virka-asunnolla on Guardianin mukaan järjestetty useita hätäkokouksia, joihin on ottanut osaa kymmeniä konservatiivipuolueen kansanedustajia.

Davis on itse ollut sen kannalla, että Britannia lähtisi EU:n mukana sen tulliliitosta ja yhteismarkkina-alueesta. Hänen erokirjeensä mukaan tämä vaihtoehto näyttää yhä epätodennäköisemmältä Mayn uusimman suunnitelman pohjalta.

Davisin eroa seurasi myös hänen ministeriönsä alaisen varaministerin nopea ero, kun Steve Baker erosi tehtävästään. Toisen varaministerin, Suella Bravermanin, erosta kerrottiin laajasti brittimediassa, mutta ilmeisesti hän ei ole toistaiseksi eronnut tehtävästään.

Korjaus kello 12:58. Korjattu viimeiseen kappaleeseen, että Suella Braverman ei ilmeisesti ole eronnut varaministerin tehtävästä.

Lähde osin: Kauppalehti.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

Boris Jonsonhan voisi kaivaa Brexit-kaverinsa Nigel Faragen jostakin ( on kuulemma ollut Trumpin lobbarina USA:ssa ) ja tarjota tätä Maylle uudeksi brexit-ministeriksi. Näinhän Nigel Farage pääsisi toteuttamaan käytännössä sitä, minkä hän masinoi "BoJo:n" kanssa Iso-Britanniassa.

Toivottavasta, ja todennäköisesti varmasti, meillä persujen Jussi Halla-aho ja Laura Huhtasaari seuraavat tarkasti brexitiä, jotta saisivat hyvää oppia siitä , miten Fixit toteutetaan sujuvasti Suomessa. Viimeistään nyt persujen toimistossa pitää aloittaa 5,5 miljoonan asukkaan Suomen ja 430 miljoonan EU:n välisiä Fixit-neuvotteluita. Siinä samalla pitää myös alkaa valmistelemaan Suomen ja muun maailman välisiä uusia vapaakauppasopimuksia. Mitkähän mahtavat olla Suomen neuvotteluvaltit näissä neuvotteluissa ? Ehkä sitten haetaan selkänojaa niihin Moskovan suunnasta. Sehän Venäjälle kyllä kelpaisi.

Sinisten Sampo Terholla tai Simon Elolla ei taida tulevassa hallituksessa olla tilaa toteuttamaan omalta osaltaan Fixitiä. No, hehän voisivat toki konsultoida Halla-ahoa.

Tapio Mäkeläinen

Nyt tiedetään jo että Boris J eroaa myös. Tämä on ihan helvetin hieno hanke Cameronin idioottimaisesta lupauksesta alkaen.

Muistuttaa Punakaartin kansankavallusvaltuuskunnan käytöstä keväällä 1918. Päälliköt huomaa että hanke oli harvinaisen tyhmä, tappiot kamalat ja tunnelissa ei ole edes sitä vastaantulevaa junaa. Sit hypättiin Pietarin laivaan. Tosin sitten vasta huonosti kävi. Yläluokkaiselle Borikselle tämä on ihan saman tekevää henk. Koht.

Kyllä kansa tietää!
Nyt vaan EU ruuvia kireämmälle. Routa possun kotiin ajaa.