Lauantai 25.5.2019

Brexit: Nyt erosi Boris Johnson

Luotu: 
9.7.2018 17:39
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Britannian ulkoministeri Boris Johnson on ilmoitti jättävänsä hallituksen.
|

Toinen brexitin tukija jätti pääministeri Theresa Mayn hallituksen ja EU-neuvottelut sekavaan tilaan.

Ulkoministeri Boris Johnson on ilmoittanut BBC:n mukaan jättävänsä tehtävänsä. Eron taustalla on perjantaina pääministeri Theresa Mayn johdolla neuvoteltu, aiempaa pehmeämpää brexitiä ajava politiikka.

Aiemmin erostaan ilmoitti toinen hallituksen kantava voima, brexit-ministeri David Davis. Hän on todennut haastatteluissa, ettei voi tukea Mayn neuvottelulinjaa. Davisin tilalle May nimitti apulaisasuntoministeri Dominic Raabin.

Entinen Lontoon pormestari Johnson on yksi tunnetuimpia ja suosituimpia konservatiivipoliitikkoja, jonka lähtö on isku Mayn hallitukselle. Britanniassa veikkaillaan nyt, yrittävätkö kovan brexitin tukijat saada pääministeri Mayn erotettua.

Johnson oli kantava voima brexit-puolella kaksi vuotta sitten järjestetyssä EU-kansanäänestyksessä. Perjantain hallituksen vetäytymiskokouksesta vuotaneiden tietojen mukaan Johnson vertasi tuen antamista hallituksen brexit-linjauksille ”ulosteen kiillottamiseksi”.

Mayn hallituksen hyväksymä linjan mukaan Britannian ja EU:n välille tulisi vapaakauppa-alue, jossa teollisuus- ja maataloustuotteiden kaupassa noudatettaisiin yhteisiä sääntöjä. Britannia haluaa lähteä EU:n tulliliitosta, mutta ehdottaa sitä lähellä olevaa ”helpotettua tullijärjestelyä”. Siinä Britannian ja EU:n välillä ei olisi tullitarkastuksia.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Lehto

"BoJo" teki Nigel Faraget. Ensin yllytti kansan äänestämään brexitin puolesta ilman että kansa tiesi mistä äänestää. Sitten jätti kaaoksen hoitamisen muille.

Näinkö persut meinaavat hoitaa Fixitin, jos pääsevät seuraavaan hallitukseen ?

Jarmo Makkonen

Suomessa hyvä räksyttää brexitistä kun koko EY-kansanäänestys perustui pelkkiin valheisiin jotka valtamedia oli etukäteen sopinut keskenään. Suomen media on tänä päivänäkin yhtä monipuolinen kuin media Pohjois-Koreassa.

Lauri Kiiski

Tästä nyt ainakin käy hyvin selville, ettei joku "toimittaja Auli Valpola ja Usarin toimitus ymmärrä pätkän vertaa, mistä muka kirjoittaa.

Toimittajan ammatti näkyy olevan alkeellinen ja alamäessä, jos ei edes viitsitä tonkia asiaa pintaliitoa syvemmältä.

Markku Lehto

Eipa "BoJo" osannut erokirjeessään kertoa miten Iso-Britannia ( Englanti/Skotlanti/Wales ja Pohjois-Irlanti ) aikovat selvitä taloudessaan , teollisuudessaan, finanssialalla ja kansainvälisissä suhteissaan kovan brexitin jälkeen. Erokirje oli täynnä mielikuvia ja uhkakuvia, mutta ei sisältänyt konkreettista realismia. Paljon parkua siitä, että muut laativat Iso-Britannian lait. Ketkä ne Iso-Britannian lait laativat ? Saksako ja Ranskako ?

Kyllähän tässä tulee väistämättä mieleen, että Johnson on tajunnut, että brexit ei ollutkaan sitä mitä hän ja Farage hehkuttivat brittikansalaisille ennen brexit-äänsestystä. Nyt sitten hänen pitää pelastaa poliittinen nahkansa, sen sijaan että kantaisi osaltaan vastuunsa. UKIP-puolueen Faragehan on liustanut vastuustaan heti brexit-vaalien jälkeen.

Tässäkö malli Fixitille ?