Lauantai 25.5.2019

USA:n Nato-lähettiläs Helsingin tapaamisesta: ”Viesti suoraan Putinille: Teidän täytyy muuttaa käytöstänne”

Luotu: 
10.7.2018 15:43
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Yhdysvaltain Nato-lähettilään mukaan Donald Trumpilla on Helsingin huipputapaamisessa painavaa sanottavaa Vladimir Putinille.
  • Kuva: EPA
    Kuva
    Presidentit Vladimir Putin ja Donald Trump ovat tavanneet ennenkin, mutta Helsingin huippukokous on ensimmäinen varta vasten järjestetty kahdenkeskinen tapaaminen heidän välillään.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump saa Naton huippukokoukselta hyvät eväät ja väkevän viestin vietäväkseen Helsinkiin Venäjän presidentti Vladimir Putinille, ennakoi Yhdysvaltain Nato-lähettiläs Kay Bailey Hutchinson puhelimitse pitämässään lehdistötilaisuudessa.

–Uskon, että presidenttien tapaamisen Helsingissä on tarkoitus olla yritys nostaa sekä Naton että Yhdysvaltojen asioita esille Venäjän kanssa ja suoraan Putinille. Tarkoitus on sanoa, että me haluamme rakentaa suhdetta kanssanne, mutta teidän täytyy muuttaa käytöstänne. Nyt on liikaa pahantahtoista vaikuttamista [malign influence] ja toimintaa, joka häiritsee liittoumaamme, Hutchinson sanoo.

Erikseen Hutchinson nosti esille Ukrainan kysymyksen, Syyrian tilanteen sekä keskimatkan ydinasevoimasopimuksen eli niin kutsutun INF-sopimuksen.

–Tiedämme, että Venäjä rikkoo sitä ja sen täytyy alkaa taas noudattaa sitä, jos haluamme paremmat suhteet, Hutchinson jatkaa.

Nato-maat ja sotilasliiton kumppanimaat kokoontuvat Brysseliin huippukokoukseen huomenna keskiviikkona. Suomi on Naton kumppanimaa ja tasavallan presidentti Sauli Niinistö matkustaa edustamaan Suomea.

Yhdysvaltain Nato-lähettiläs ennakoi itse, että Brysselin huippukokouksessa korostuisivat Naton ”yhtenäisyys ja vahvuus”.

–Haluan vielä sanoa, että heikko liittouma, joka on yhtenäinen tai vahva liittouma, joka ei ole yhtenäinen eivät ole tavoitteitamme. Meidän täytyy olla molempia: yhtenäisiä ja vahvoja. Uskon, että huippukokouksessa näkyy, että näin myös on, Hutchinson sanoo.

Naton huippukokoukseen Brysselissä on liitetty myös toisenlaisia odotuksia, kun presidentti Donald Trumpin on odotettu ajavan jälleen tiukkaa linjaa Naton ”taakanjaon” suhteen. Tällä Trump on viitannut siihen, kuinka kaikki maat eivät käytä kahta prosenttia bruttokansantuotteestaan puolustukseen. Hän on verrannut Naton olevan yhtä huono diili Yhdysvalloille kuin Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Nafta.

Myös Trumpin ja Saksan liittokansleri Angela Merkelin huonot henkilökohtaiset välit ovat olleet esillä. Noin kuukausi sitten pidetty G7-kokous päättyi sekavissa tunnelmissa, kun Trump marssi kokouksesta ulos.

Tavatessaan tukijoitaan Montanassa viime viikolla Trump kertoi yleisölle, kuinka Saksa haluaa suojaa Venäjää vastaan, mutta ostaa samalla venäläistä kaasua miljardien dollarien arvosta samalla kun amerikkalaiset ovat “ne hölmöläiset, jotka kuittaavat koko laskun”.

Sanomalehti The Washington Post kertoi viime viikolla, kuinka Yhdysvaltain puolustusministeriö on selvittänyt, mitä vaikutuksia olisi sillä, että Yhdysvallat vetäisi Saksasta osan tai kaikki 35 000 sotilaastaan. Puola on ehdottanut, että se voisi nostaa puolustusbudjettiaan pysyvästi kahdella miljardilla eurolla, jos se saisi pysyvän amerikkalaissotilaiden tukikohdan.

Hutchinson kiistää, että Trump halveksuisi Nato-liittolaisiaan.

–En usko, että liittolaisia kohtaan on yhtään halveksuntaa. Kyse on siitä, että presidentti yrittää saada asiansa läpi sanomalla asiat selvästi. Hän yrittää sanoa, että kaikkien pitäisi ottaa lisää vastuuta yhteisestä liittoumasta. Liittolaisemme ovat samaa mieltä siitä. On ensiarvoisen tärkeää, että meillä on sotilaallista kyvykkyyttä, jos aiomme olla pelote Venäjälle tai muulle maalle tai taholle, joka haluaisi vahingoittaa jäsenmaitamme, Hutchinson toteaa.

Yhdysvaltain Nato-lähettiläs painottaa, että viimeisen puolentoista vuoden aikana lisäpanostuksia puolustusbudjetteihin on tehty eniten sitten kylmän sodan. Samalla Hutchinson korostaa Nato-velvoitetta nostaa kansalliset puolustusbudjetit tasolle, joka vastaa kahta prosenttia maan bruttokansantuotteesta.

–Odotamme uskottavia kansallisia suunnitelmia, jotka näyttävät tien 2 prosentin tavoitteeseen, Hutchinson sanoo.

–Kaksi prosenttia antaa meille kyvyn torjua kaikenlaiset hyökkäykset jäsenmaita vastaan. Siitä kahdessa prosentissa on kyse. Se ei ole vain hokema, vaan se antaa meille ne todelliset kyvykkyydet: lentokoneet, sukellusveneet, laivat ja muut teknologiat, hän jatkaa.

Lue myös:

Tutkijalta karu arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Eikö tätä katastrofia voida pysäyttää?”

Angela Merkeliltä kova linjaus huippukokoukseen: ”Naton on keskityttävä Venäjän uhkaan”

Tutkija: Kutsu Nato-kokoukseen tärkeä Suomelle ja Ruotsille – ”Oikeuttaisi Nato-politiikkaa kansalaisten silmissä”

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Panu Saarela

Millä tavalla Paloniemen linkki (Suomen ruokaomavaraisuudesta) liittyy Trumpin ja Putinin tapaamiseen? Ei mitenkään, vaikuttaa siis trollaukselta.

Toiset trollit tapaavat vastustaa Natoon liittymistämme väittämällä, että Nsto on yhtä kuin USA. Paloniemi puolestaan epäilee Trumpin halua toimia Naton juoksupoikana - siis USA:n juoksupoikana.

Otapa näistä selvää.

Hannu Martikainen

Näin se joukolla viety vaino ja sodalla painostaen hyötysyrjintä toimii, meillä suuomessa nyky työttömiltä aikanaan syrjittiin koulutus pois mm hornetinostoihin nesäästöt laitettiin ja nyt nämä työttömät vaille kaikesta jääneet syyllistetään sen siaan että oltaisiin rehellisiä syistä miten tämä järjestelmän etiarvoisuus toimii!!? Taas laitetaan aseisiin että voitas naapuria kiristää ja omia kansalaisia syrjitään ja vainotaan psykiatrialla lsmsttavaksi aikaistettuun eitanasia jonohin!! Roistovaltio tämä Suomukin vain on!

Heikki Rosti

US Nato lähettilään kaltaiset viestit on tarkoitettu omille äänestäjille.Supervallat tarvitsevat aina tälläisiä kahden välisiä keskusteluja.Suomi hoitanut kisajärjestelynsö hyvin.Kisapaikan hi-tec juontajat ovat eri miehiä.

Heikki Rosti

US Nato lähettilään kaltaiset viestit on tarkoitettu omille äänestäjille.Supervallat tarvitsevat aina tälläisiä kahden välisiä keskusteluja.Suomi hoitanut kisajärjestelynsä hyvin.Kisapaikan hi-tec juontajat ovat eri miehiä.

Matti Mork

Ensin tulee lippu,jonka terävä pomo nostaa salkoon ja sitten vahvalla itsetunnolla varustettu kansa pitää sen liehumassa,ei ole mitään natoja,eu liittoa muuhun kuin valtioiden parasiiteix.joku nato hörhö selittelee niin kauan kun,jormaalit ihmiset tajuu et kaik liitot niinkuin eu,nato ryövää heikoilta rahat ja pilaa duroopan demokratian esim.näillä arabitakseilla ja holtittomilla diasporilla,mutta vielä löytyy politikkojen perskärpäsiä jotka ihannoi tätä holhousta ja vapauden rajaamista.