Perjantai 24.5.2019

EU-pomo vastaa Trumpin kritiikkiin puolustusrahoista: ”USA:lla ei ole eikä tule parempia liittolaisia”

Luotu: 
11.7.2018 08:15
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Donald Trump ja Donald Tusk tapasivat G7-kokouksessa vuonna 2017.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk vastaa Twitterissä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin kritiikkiin eurooppalaisten puolustusbudjeteista. Tusk ei niele Trumpin arvostelua pienistä puolustusbudjeteista.

Trump on sättinyt eurooppalaisia Nato-kumppaneitaan siitä, että ne eivät täytä liittouman velvoitetta käyttää kahta prosenttia maan bruttokansantuotteesta puolustukseen. Tikunnokkaan Trump on nostanut erityisesti Saksan, jonka puolustusbudjetti vuonna 2015 vastasi 1,1 prosenttia maan bkt:sta. Saksa on luvannut nostaa puolustusmäärärahojaan 1,5 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä. Yhdysvalloilla on Saksassa 35 000 sotilasta.

Tavatessaan tukijoitaan Montanassa viime viikolla Trump kertoi yleisölle, kuinka Saksa haluaa suojaa Venäjää vastaan, mutta ostaa samalla venäläistä kaasua miljardien dollarien arvosta samalla kun amerikkalaiset ovat ”hölmöläisiä, jotka kuittaavat koko laskun”.

–Hyvä Donald Trump. Yhdysvalloilla ei ole eikä tule parempaa liittolaista kuin EU. Käytämme puolustukseen paljon enemmän kuin Venäjä ja yhtä paljon kuin Kiina. Toivon, että sinulla ei ole epäilyksiä siitä, että tämä on investointi turvallisuuteemme, ja samaa ei voi sanoa Venäjän ja Kiinan rahoista, Tusk vastaa Trumpille Twitterissä.

Eurooppa-neuvosto on EU-maiden johtajien erityinen kokoonpano. Suomea Eurooppa-neuvostossa edustaa pääministeri.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Kohonen

USA käyttää vain noin 0.15% kehitysyhteistyöhön (EU keskiarvo 0.5%, UK 0.67%). Ja jättää YK maksuja maksamatta. Jotkin Euroopan maat, kuten Ruotsi, käyttävät melkein 1.5% (Suomi ei tosin lukeudu näihin). Jos puolustusmenot ja kehitysyhteistyö lasketaan yhteen, niin maiden järjestyksissä tapahtuu aika lailla muutoksia. Voi hyvinkin argumentoida, että armeijan rahoittaminen ei ole tehokkain keino lisätä kokonaisturvallisuutta maailmalla. Monet vitsaukset ja sodat johtuvat ainakin osittain köyhyydestä ja kurjuudesta. Sotilasmenot auttavat korkeintaan seurauksiin eivätkä syihin, eli ne ovat tehoton tapa vakauttaa maailmaa. Tietenkin uhkia kuten Venäjää vastaan tarvitaan armeijoita, ja siksi 1.5-2% on ihan hyvä tavoite, mutta USA:nkin pitäisi yltää vastavuoroisesti tuohon 0.7%:n kerhoon, jos Euroopan pitäisi yltää 2%:n kerhoon.