Keskiviikko 20.2.2019

Trump uhkaa lisätulleilla 200 mrd. dollarin kiinalaistuontia – FT: Omista vaatimus tavata Xi Jinping

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.7.2018 09:13
Päivitetty: 
11.7.2018 15:46
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Teksasilainen republikaani Kevin Brady.
|

Yhdysvallat suunnittelee uusia tullimaksuja tuhansille kiinalaistuotteille, kertovat muun muassa Financial Times ja CNN. Kaikkiaan lisätullit voisivat koskea tuontia 200 miljardin dollarin, eli noin 170 miljardin euron edestä.

Tullipäätöksen varsinainen käsittely kestänee heinä- ja elokuun, joten uudet tullit tulevat voimaan tämän jälkeen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on vihjannut asettavansa lopulta kiinalaistuotteille suojatulleja jopa 500 miljardin dollarin tuonnin edestä.

Uudet tariffit kiristävät Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteita entisestään. Kiina on jo ilmoittanut, että sen on mahdoton hyväksyä uusia amerikkalaistulleja. Kesäkuussa maat asettivat kummatkin toisilleen tullimaksuja, jotka koskevat 50 miljardin dollarin arvoista tuontia. Yhdysvallat uhitteli jo tuolloin asettavansa lisätullit 100 miljardin euron tuonnille, jos Kiina vastaa sen tariffeihin.

Trumpin uusi tullipäätös saa kovaa kritiikkiä myös presidentin puoluetovereilta. Veroja ja tullimaksuja Yhdysvaltain edustajainhuoneessa käsittelevän valiokunnan puheenjohtaja, teksasilainen republikaani Kevin Brady arvostelee FT:n mukaan, että kauppasodan kiristyessä ja taloudellisten riskien kasvaessa Yhdysvallat ja Kiina eivät käy tosissaan kauppaneuvotteluita, eikä suunnitelmia neuvotteluista ole.

Brady kehottaakin Trumpia tapaamaan Kiinan presidenttiä Xi Jinpingiä ratkaisun löytämiseksi. FT arvioi Bradyn kritiikkiä poikkeuksellisen kovaksi.

Lähde osin: Talouselämä

Päivitys: tarkennettu jutussa tullimaksujen ja maksujen kohteeksi joutuvan tuonnin eroa.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit