Maanantai 27.5.2019

Trump vaatii Euroopan Nato-mailta ”välittömiä” toimia – CNN: Naton säännöt sanovat muuta

Luotu: 
11.7.2018 18:10
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Espanjan tuore pääministeri Pedro Sanchez ja Donald Trump Naton huippukokouksessa keskiviikkona.
|

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump jatkoi USA:n Nato-liittolaisten kurmottamista keskiviikkona vaatimalla näitä nostamaan puolustusmenojaan ”välittömästi”.

Lausunnosta kertova CNN-kanava huomauttaa, että Trumpin vaatimus on ristiriidassa puolustusliiton sääntöjen kanssa. Nato on antanut kaikkien jäsenmaiden päätöksellä jäsenilleen vuoteen 2024 asti aikaa nostaa puolustusmenonsa toivotulle tasolle eli kahteen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Lisäksi kahden prosentin taso ei ole ehdoton vaatimus, vaan ohjeistus.

Trump saapui keskiviikkona Naton huippukokoukseen höykyttäen heti alkuun etenkin Saksaa, mutta myös muita eurooppalaisia Nato-maita näiden riittämättömästi panostuksesta puolustukseen. Tätä seurasi vaatimus menojen välittömästä nostosta.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez vastasi keskiviikkona Trumpille, että Espanja on jo nostamassa puolustuspanostaan. Samanlainen oli Trumpin parjaaman Saksan viesti.

– Investoimme runsaasti Saksan asevoimiin ja niin tekevät myös muut eurooppalaiset maat. Mutta töitä on vielä tehtävänä, ja siinä amerikkalaiset ystävämme ovat oikeassa, sanoo Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen.

Saksan puolustusmenot ovat vain noin 1,24 prosenttia maan kansantuotteesta, mutta Saksa on luvannut nostaa menot 1,5 prosenttiin, CNBC kertoo.

Vain viisi Naton jäsenmaata täyttää puolustusliiton oman ohjeen riittävistä puolustusmenoista. Ne ovat Yhdysvallat, Kreikka, Puola, Viro ja Iso-Britannia. Yhdysvaltain käyttämä osuus on ylivoimaisesti suurin, sillä maan lukema on peräti 3,61 prosenttia, CNN kertoo.

Henkilöt: 
Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapio Mäkeläinen

Ei Saksa todellakaan joutunut koville. Saksa on monesti noussut kovemmastakin paikasta. Pelastanut Suomen bolshevikeiltä kahdesti.
Maailman suurin viejä ja teknologinen johtaja. Yks pelle NYC jobbari , jonka puheet muutuu kerran tunnissa 180 astetta, ei heksuta sitä mihinkään.